Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

139,00 kr

DOUXO S3 pyo pads, 30 stk Køb her
60,00 kr

VetPro klorhexidin opløsning 0,05%, 250 ml Køb her
172,00 kr

TrizChlor, 118 ml Køb her
Mængderabat
80,00 kr
Ned til
59,00 kr

AntiSept klorhexidin spray, 100 ml Køb her

Sponsoreret

Forfrysninger

Af Christina Brock Hvad er forfrysninger hos hunde?

Forfrysning er en beskadigelse af vævet som opstår, når hunden er udenfor i vejr med temperaturer under frysepunktet. Hvis det samtidigt blæser er risikoen større. Oftest angribes poter, halespids og øreranden. Desværre ses forfrysninger ikke altid med det samme, da pelsen skjuler huden. I nogle tilfælde vil forandringerne først være synlige efter et par dage.

Hvad er symptomerne på forfrysninger? 

  • Misfarvning af ører, hale eller poter
  • Smerte og hævelse
  • Blister eller vabler
  • Afstødelse af huden
  • Hudsår
  • Koldbrand

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen?
Diagnosen stilles udfra ejerens fortælling om, at hunden har været udsat for meget kolde temperaturer i kombination med placeringen og udseendet af hudforandringerne.

Hvordan behandles forfrysninger?

Allerførst gælder det om at få hunden væk fra de kolde omgivelser, og derefter langsomt at begynde genopvarmningen af de ramte områder. Søg dyrlægehjælp. Man kan anlægge forbindinger til at beskytte huden, mens den genopvarmes. Hunden må ikke anbringes i varmt vand.

Hvis der er sår, skal de renses. Hunden skal have smertestillende medicin, og ofte gives der også antibiotika for at forhindre, at sårene inficeres. I meget alvorlige tilfælde kan det være nødvendigt at amputere det ramte område for at forhindre, at yderligere infektion og at koldbranden breder sig.

Hvordan er fremtiden for din hund, hvis den har forfrysninger?
Hvis forfrysningerne opdages i tide, er fremtiden god. Hunde som får amputeret en tå, et stykke af ørerne eller halespidsen, vil også efterfølgende kunne leve et helt normalt liv.

Hvorfor får hunde forfrysninger?

Kroppen reagerer på de meget lave temperaturer ved at nedsætte blodgennemstrømningen til de yderste dele af kroppen. Dette betyder, at de indre og livsvigtige organer bevarer blodgennemstrømningen. Den nedsatte blodgennemstrømning i ører, halespids og poter, øger risikoen for forfrysninger. Uden en tilstrækkelig blodpassage i disse områder mangler vævet nemlig ilt og varme. I nogle tilfælde kan små iskrystaller dannes i vævet, hvilket resulterer i vævsdødhed og evt. efterfølgende bakteriel infektion (koldbrand).

Hvad er risikoen for, at din hund får forfrysninger?
Det er sjældent at temperaturerne i Danmark når så langt ned, at hundene får forfrysninger der udelukkende skyldes temperaturen. Men mange hundeejere tænker ikke på, at vinden forværrer oplevelsen af kulden (køle-effekten).
Når det blæser, vil varmetabet fra de yderste dele af kroppen være større. Derfor optræder forfrysninger hyppigst, når hunde har været ude i moderat kulde med vind.

Nedenstående tabel viser køleeffekten: Hvis der på en dag med -10 grader blæser 7 m/sek, vil kulden føles som -25 grader.

                                                 Temperaturer målt i grader celsius
Vindstyrke m/sek 0 -5 -10 -15 -20 - 25
1 -2 -7 -12 -17 -23 -28
7 -11 -17 -25 -32 -38 -45
11 -16 -23 -31 -38 -46 -53
16 -18 -26 -34 -42 -49 -57
20 -19 -28 -36 -43 -52 -59


Hunde, som tages med på f.eks. skiferie i Norge og Sverige, er også ekstra udsatte da temperaturerne kan blive meget lave i vores nabolande.

Hvad kan du gøre for at nedbringe risikoen for, at din hund får forfrysninger? Lav flere men korte lufteture og beskyt evt. med en varm uld- eller fleecefrakke.

Anden viden om forfrysninger
Hvis din hund skulle få forfrysninger, må du ikke starte med at massere de angrebne områder. Dette kan nemlig forværre tilstanden i det døde væv. Når temperaturen er meget lav, skal du generelt sørge for, at hunden ikke opholder sig længe udendørs. Dette gælder i særdeleshed for hunde med begrænset mulighed for at røre sig.

Produkter fra vores butik

60,00 kr

VetPro klorhexidin opløsning 0,05%, 250 ml Køb her
172,00 kr

TrizChlor, 118 ml Køb her
139,00 kr

DOUXO S3 pyo pads, 30 stk Køb her
Mængderabat
80,00 kr
Ned til
59,00 kr

AntiSept klorhexidin spray, 100 ml Køb her
Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop