Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

Mængderabat
149,00 kr
Ned til
126,00 kr

Canikur Pro, 30 ml Køb her
1065,00 kr

Panzym Forte pulver, 200g Køb her
198,00 kr

Diapaste Hund & Kat, 60 ml Køb her
189,00 kr

Aptus Aptobalance pulver, 100g Køb her
Mængderabat
99,00 kr
Ned til
84,00 kr

Canikur tabletter (4,4 gr.), 12 stk Køb her

SponsoreretFremmedlegeme i mave-tarm-kanalen

Latinsk navn: Corpus alienum

Af dyrlæge Knud Dahlgaard

Hvad er fremmedlegeme i mave-tarm-kanalen hos hunde?
Som navnet siger, er der tale om, at hunden har spist et eller andet ufordøjeligt materiale. Et fremmedlegeme i tarmen eller mavesækken er ubehageligt for hunden.

Hvad er symptomerne på fremmedlegeme i mave-tarm-kanalen?
De mest almindelige symptomer er opkast, manglende appetit, træthed og uoplagthed. Men symptomerne varierer, afhængig af hvor fremmedlegemet sidder, og alt efter om det stopper tarmfunktionen helt, eller om tarmindholdet delvist kan passere forbi.

Desuden har symptomerne også noget at gøre med, hvor længe problemet har stået på. Nogle hunde kan have udspilet bug, diarré, smerte i bugen, halse hele tiden og strække sig meget ofte.

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen fremmedlegeme i mave-tarm-kanalen?
Dine oplysninger om sygdomsforløbet, dvs. hvilke symptomer hunden viser, hvor længe det har stået på, hundens adfærd i almindelighed osv., er meget vigtige for, at dyrlægen hurtigst muligt kan stille den korrekte diagnose. Af og til kan dyrlægen mærke fremmedlegemet i bugen ved at trykke og føle med begge hænder på bugen. Hunden kan desuden være øm i bugen.

Det er ofte nødvendigt med en røntgenundersøgelse, evt. en kontrastundersøgelse, for at stille diagnosen.

Hvordan behandles et fremmedlegeme i mave-tarm-kanalen?
Et fremmedlegeme i mave-tarm-systemet skal ud, for at hunden kan blive rask. Hvis det ligger i mavesækken, kan det muligvis klares ved hjælp af brækmiddel. Hvis det ikke lykkes, og fremmedlegemet er lille, kan dyrlægen evt. hente det op med et endoskop (kikkert). Men meget ofte er det nødvendigt at operere.

Hvis fremmedlegemet ligger i tarmen, er det nødvendigt at operere. Som regel er det bedst at operere så tidligt i forløbet som muligt, fordi fremmedlegemet kan beskadige tarmen. Hvis det sker, kan det være nødvendigt at fjerne et stykke af tarmen. Men jo tidligere man opererer, desto mindre er risikoen for, at tarmen har taget skade.

Hvordan er fremtiden for din hund, hvis den har et fremmedlegeme i mave-tarm-kanalen?
Det kommer an på, hvilket fremmedlegeme der er tale om. Træstykker som grenstumper og ispinde volder næsten aldrig problemer. Træet bliver findelt og delvist nedbrudt i tarmsystemet og passerer som regel igennem uden problemer. Det samme gælder små sten, plasticstykker og metal, der naturligvis ikke kan findeles og nedbrydes, men alligevel passerer fint igennem. Det er specielt velkendt hos hvalpe, som er tilbøjelige til at tage alt muligt i munden.

Selv om din hund skulle være så uheldig at spise et fremmedlegeme, der ikke passerer af sig selv, så det bliver nødvendigt at operere, er det ikke alvorligt.

I langt de fleste tilfælde går oprationen godt, så der er gode udsigter til, at din hund bliver helt rask. Men det er en fordel at få fremmedlegemet diagnosticeret tidligt i forløbet, så  risikoen for beskadigelser i tarmen er så lille som muligt.

Hvorfor får hunde et fremmedlegeme i mave-tarm-kanalen?
Der er en vis risiko til stede for de hunde, som er tilbøjelige til at søge efter ting og tage dem i munden.

Hvilke racer er særligt udsatte for at få et fremmedlegeme i mave-tarm-kanalen?
Ingen racer er mere udsatte end andre, men hvalpe er generelt mere udsatte på grund af deres adfærd.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop