Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

1065,00 kr

Panzym Forte pulver, 200g Køb her
Mængderabat
99,00 kr
Ned til
84,00 kr

Canikur tabletter (4,4 gr.), 12 stk Køb her
189,00 kr

Aptus Aptobalance pulver, 100g Køb her
198,00 kr

Diapaste Hund & Kat, 60 ml Køb her
Mængderabat
149,00 kr
Ned til
126,00 kr

Canikur Pro, 30 ml Køb her

SponsoreretGiardia hos hunde

Latinsk navn: Giardia

Giardia og diarre hos hunde - Netdyredoktor

Giardia er en lille encellet organisme som lever i tarmen hos mennesker og de fleste husdyr. Der er forskellige undertyper af giardia og nogen er værtsspecifikke, dvs. inficerer kun én dyreart, mens andre undertyper af Giardia kan inficere flere forskellige dyrearter. Nogen af Giardiatyperne kan inficere både mennesker og dyr, f.eks. hunde og katte, og udgør derved det man kalder en zoonose.

Hvad er symptomerne på giardia?

Hos hunde smittet med Giardia ses mild til alvorlig diarre, værst hos unge hvalpe. Afføringen er typisk ildelugtende og lys i farven, der kan forekomme frisk blod.

Der kan ses vægttab, men sjældent nedsat appetit. Giardia infektioner giver ikke i sig selv feber og opkast.

Fra en hund smittes til der ses kliniske symptomer går der mellem 5 og 12 dage, gennemsnittet er ca. 8 dage. Ikke alle smittede hunde får symptomer, de kaldes symptomløse smittebærer, og de kan bringe smitten videre til andre hunde uden selv at være syge.

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen giardia?

Diagnosen stilles ved at undersøge afføringen for Giardia cyster. Dette kan gøres med en simpel test hos dyrlægen eller prøven kan indsendes til et laboratorie.

Hvordan behandles giardia?

Giardiainfektioner kan behandles medicinsk, men kræver samtidig grundig rengøring og desinfikation i miljøet for at undgå reinfektioner.

Husk at tegne en sygeforsikring til din hund

Hvis din hund får brug for behandling, kan du få dækket op til 80 % af dyrlægeudgifterne med en hundesygeforsikring fra Dyrekassen Danmark. Du kan læse mere om, hvad forsikringen dækker og ikke dækker i forsikringsbetingelserne.

Produkter fra vores butik

Mængderabat
99,00 kr
Ned til
84,00 kr

Canikur tabletter (4,4 gr.), 12 stk Køb her
Mængderabat
149,00 kr
Ned til
126,00 kr

Canikur Pro, 30 ml Køb her
189,00 kr

Aptus Aptobalance pulver, 100g Køb her
1065,00 kr

Panzym Forte pulver, 200g Køb her
198,00 kr

Diapaste Hund & Kat, 60 ml Køb her

Medicinsk behandling

Der er ikke nogen lægemidler, der er bevist at være 100% effektive mod giardia, og der er ofte en risiko for reinfektion. 

Der er ingen vaccine til forebyggelse af Giardia i Danmark.

Forhindring af reinfektion

Da Giardia kan overleve i miljøet i op til flere måneder, er det vigtigt at sætte fokus på at udrydde Giardia i miljøet omkring de smittede hunde, sådan at reinfektion undgås. Dette er især vigtigt i hundekenneler, hvor smittepresset er stort.

Processen bør foregå som følgende

  • Alle dyr flyttes til et giardiafrit område
  • Det inficerede område samt inventar rengøres grundigt, helst med brug af damp, samt desinficeres grundigt med et kemisk desinfikationsmiddel. Derefter skal område og inventar have lov at tørre helt op, gerne i flere dage.
  • Inden hundene sættes tilbage, skal de vaskes for at sikre, at de ikke bærer giardiacyster i pelsen. Dyrene kan vaskes i en almindelig hundeshampoo.
  • Giardiacysterne kan også overføres af mennesker og derfor bør der etableres et fodbad til desinfektion af fodtøj inden adgang til det rengjorte område.

Hvordan er fremtiden for din hund, hvis den har giardia?
Prognosen for hunden med den rette behandling er god, men det kræver at risikoen for reinfektion i miljøet fjernes. Da der ikke er nogen lægemidler, der har vist sig at være 100% effektive, er der en risiko for, at behandlingen kun slår infektionen ned, og at hunden kan få symptomer igen, hvis immunforsvaret falder af anden årsag.

Hvorfor får hunde giardia?

Giardia cyster udskilles i afføringen, og overføres ved at et dyr eller menneske kommer til at indtage Giardia cyster i f.eks. fæcesforurenet vand eller et forurenet miljø. Giardia kan overleve i miljøet i flere måneder, specielt under fugtige og kølige forhold.

Hvad er risikoen for, at din hund får giardia?

Hos hunde i Danmark ses Giardia infektioner med kliniske symptomer relativt sjældent, og oftest kun i kenneler og andre steder, hvor der er mange hunde samlet på lidt plads, samt i meget unge hvalpe og hunde med nedsat immunforsvar.

Kan giardia smitte til mennesker?

Giardia er en potentiel zoonose, dvs. at visse af giardia undertyperne kan smitte fra hunde til mennesker, det er dog ikke dem alle. Vi kan desværre ikke skelne mellem de forskellige undertyper og derfor bør man være opmærksom på, at der er en potentiel risiko for smitte til mennesker. Man bør derfor holde en ekstra god hygiejne ved håndtering af smittede dyr og områder, samt kontakte sin læge, hvis man har et dyr med giardia og selv får diarresymptomer.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop