Sponsoreret
Tarmbetændelse
Latinsk navn: Enteritis
Af dyrlæge Knud Dahlgaard.
Hvad er tarmbetændelse hos hunde?
Diarré er tynd og ofte også hyppig afføring. Tarmbetændelse er en af de mest almindelige sygdomme hos hunde. Alle hundeejere har oplevet, at deres hund har haft tynd mave en enkelt dag eller to, hvorefter det er gået over af sig selv. Ikke desto mindre skal man altid være opmærksom på hundens almenbefindende, såfremt den har diarre.
Hvad er symptomerne på tarmbetændelse?
Symptomerne er hyppig og tynd afføring. I visse tilfælde kan der være blod i afføringen. Hunden kan virke nedstemt og have opkast, feber, manglende appetit og væskemangel (dehydrering).
I mange tilfælde har hunden tarmbetændelse, men er i øvrigt ikke påvirket. Det gælder de mildeste eller letteste tilfælde af sygdommen. I de værste tilfælde af tarmbetændelse vil hunden være meget sløj, afkræftet og dehydreret, og der kan være blod i dens afføring.
Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen tarmbetændelse?
Det er ikke svært at se, at en hund har tarmbetændelse, og behandlingen er som regel også problemfri.
Hvis tarmbetændelsen ikke går over ved behandling, eller hvis den vender tilbage med jævne mellemrum, er det nødvendigt at lave yderligere undersøgelser, f.eks. mikroskopisk undersøgelse af afføringen og eventuelt bakteriedyrkning. Det vil ofte være nødvendigt at undersøge en blodprøve for at se, hvordan blandt andet lever og nyrer fungerer, og hvordan det går med optagelsen af proteinstoffer. En nærmere undersøgelse af de hvide blodlegemer kan give et fingerpeg om, hvorvidt der er tale om en bakterieinfektion, en virusinfektion eller evt. en slags allergi i tarmen.
Nogle gange kan det være nødvendigt at foretage en røntgenundersøgelse og/eller en såkaldt kikkertundersøgelse (endoskopi). Ved denne undersøgelse føres en kikkert (endoskopet) via spiserøret ned i mavesækken og den forreste del af tarmen eller via endetarmen til tyktarmen. Her kan dyrlægen så se, om der er forandringer i slimhinden, som f.eks. hævelse, sår eller svulster. Desuden kan dyrlægen ved hjælp af kikkerten tage små vævsprøver (biopsier) fra tarmen og mavesækken. Prøverne bliver så undersøgt af en patolog, og det kan som regel give præcise oplysninger om årsagen til tarmbetændelsen.
Hvordan behandles tarmbetændelsen?
Hvis hunden kun har tynd mave en enkelt gang og er upåvirket af det, er det måske ikke nødvendigt at behandle. Men hvis tarmbetændelsen fortsætter, skal du undlade at fodre den og kun tilbyde kogt kuldslået vand. Mange hunde med diarré og opkastninger har ikke lyst til mad og det er meget hensigtsmæssigt, da mave-tarmkanalen nemlig kommer meget nemmere og hurtigere i orden, når hunden ikke samtidig skal fordøje føde. Efter lidt tid kan du begynde at give den skånekost, som du kan købe som tørfoder eller dåsemad hos dyrlægen. En anden mulighed kan være at give hunden ris og lyst magert kød (fx kogt kylling, kalkun, torsk, sej m.m.). Giv hunden skånekost i tre dage, og når afføringen normaliseres, køres den gradvist over på sit normale foder.
Hvis hunden på noget tidspunkt i forløbet virker syg, træt, uoplagt og uden appetit, eller hvis der er blod i afføringen, skal du kontakte dyrlægen.
Dyrlægen vil bl.a. vurdere, om hunden mangler væske, og vil i givet fald give den væskebehandling (drop). På baggrund af dine oplysninger om sygdomsforløbet vil han desuden vurdere hundens tilstand og tage stilling til, om yderligere undersøgelser er nødvendige.
Hvordan er fremtiden for din hund, hvis den har tarmbetændelse?
Fremtidsudsigterne for hunde med tarmbetændelse er generelt gode, men i nogle tilfælde kan der være tale om et meget akut og livstruende forløb. Hvis hunden har en kronisk tarmsygdom, skal den måske have medicin hver dag og skånekost konstant.
Hvorfor får hunde tarmbetændelse?
Der kan være mange årsager til, at en hund får tarmbetændelse.
Årsager, der har med foder at gøre, kan være:
- Fordærvet foder (fra skraldespande, ådsler og lignende)
- Pludseligt foderskift
- Overfodring
Andre årsager kan være:
- Ormeinfektion
- Infektioner, f.eks. parvovirus, camphylobacter og salmonella
- Forgiftning, f.eks. foderforgiftning, affaldsforgiftning eller plantegifte
- Tarmbetændelse kan være et led i anden sygdom, f.eks. hundesyge og nyresygdom
Hvad er risikoen for, at din hund får tarmbetændelse?
Risikoen for tarmbetændelse hos hunde er stor. Langt de fleste hunde får på et tidspunkt tynd mave, og som regel er det helt ufarligt. Tarmbetændelse er derfor i almindelighed ikke noget, man skal være bange for, men man skal dog være opmærksom på hundens almenbefindende..
Hvilke racer er særligt udsatte for at få tarmbetændelse?
Alle racer er udsat for at få diarré, og ingen racer er specielt udsatte.
Husk at tegne en sygeforsikring til din hund
Hvis din hund får brug for behandling, kan du få dækket op til 80 % af dyrlægeudgifterne med en hundesygeforsikring fra Dyrekassen Danmark. Du kan læse mere om, hvad forsikringen dækker og ikke dækker i forsikringsbetingelserne.