Sponsoreret
Blodprøver
Af veterinærsygeplejerske Alice Nicklas Riis.
Hvornår udtages blodprøver?
Blodprøver udtager man for at undersøge:
- Blodets sammensætning af forskellige celler
Her undersøges blodprøven for røde og hvide blodlegemer samt blodplader. Infektioner afsløres af og til ved forandringer i det totale antal af hvide blodlegemer, samt i det indbyrdes forhold mellem de forskellige hvide blodlegemer. Antallet af røde blodlegemer kan fortælle, om der er blod- og/eller væskemangel. Blodplader er vigtige for at forhindre indre blødninger, og de spiller også en rolle i immunsystemet. Mangel på blodplader i det cirkulerende blod kan opstå ved visse immunologiske og/eller infektiøse sygdomme. - Blodets indhold af vigtige enzymer
Enzymmålinger kan afsløre skader på livsvigtige organer som f.eks lever og nyrer. I tilfælde af sygdom i disse organer vil man kunne måle stoffer der frigøres i blodet. Disse værdier vil enten være forhøjede eller for lave i forhold til normalværdierne. - Blodets celler kan undersøges i et udstrygningspræparat
Et udstrygningspræparat kan undersøges under mikroskopet og afsløre unormale celler. f.eks leukæmiceller. - Blodets indhold af antistoffer, f.eks mod rabies inden indrejse til f.eks Norge eller Sverige.
- Hormonforandringer kan også måles i blodet, man undersøger f.eks binyrerne eller skjoldbruskkirtlen på denne måde, og behandling af sygdomme i de organer kontrolleres med lignende prøver.
Hvordan udtages en blodprøve?
Dyret klippes på et lille område, hvis pelsen er meget tæt. Indstiksstedet desinficeres, hvorefter man stikker en nål ind i blodåren. De glas, man bruger til blodprøver, er præparerede med nogle stoffer, der gør, at blodet ikke koagulerer, så man kan foretage prøverne bagefter. Oftest udtages blodprøverne på forbenet, men kan i princippet udtages hvor der forekommer tydelige vener f.eks halsvenen, bagben og endda under tungen.
Hvor ofte skal der udtages blodprøver?
- Hunde, som ikke er syge, får sjældent udtager blodprøver.
- Hunde eller katte, som indlægges, får ofte målt en serie af blodprøver. Det er vigtigt at forstå at blodets sammensætning hele tiden ændres og derfor bør følges nøje.
- Hunde eller katte, som f.eks er i behandling med insulin, bør have kontrolleret blodets indhold af sukker løbende.
- Hunde som modtager medicin, for f.eks. epilepsi, bør kontrolleres ca. hver 6. måned.
- Ældre katte med begyndende nyresvigt, kan følges
- Ældre patienter kan vurderes f.eks. inden en bedøvelse.
Mange af blodprøverne har de fleste dyrlæger selv mulighed for at undersøge i klinikken, men der er ofte prøver, man er nødt til at sende til større laboratorier. For eksempel skal blodprøven for godkendelse til indrejse i Sverige laves på et laboratorium, der er godkendt af de svenske myndigheder.
Du skal kontakte din dyrlæge hvis...
Din hund eller kat skal have taget en blodprøve.