Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

395,00 kr

SPECIFIC CXD-M Adult Medium Breed, 7 kg Køb her
548,00 kr

Royal Canin VDH Adult, 10 kg Køb her
499,00 kr

Virbac HPM Adult Dog, Small & toy, 7kg Køb her
656,00 kr

Hill's Science Plan Adult Medium hundefoder, 12 kg Køb her
Mængderabat
399,00 kr
Ned til
359,00 kr

VetPro voksen hundefoder, 8 kg Køb her

SponsoreretBedøvelse af hund

Hvorfor skal hunde bedøves?

Det primære formål med enhver form for bedøvelse er at mindske eller ophæve hundens bevidsthed og helt ophæve hundens smertesans.

Bedøvelsen skal tilgodese to overordnede krav: Hunden bliver behandlet så blidt som muligt og påført et minimum af tvang under dyrlægens forskellige undersøgelser og behandlinger. Dyreværnsloven indeholder meget præcise bestemmelser for, hvornår der skal bruges bedøvelse. Rent praktisk er en god bedøvelse også en fordel, idet det giver arbejdsro til at foretage den bedst mulige undersøgelse og behandling. Desuden er der mindre risikoen for, at dyrlægen eller veterinærsygeplejersken bliver revet eller bidt af hunden.

Hunden vil altid blive bedøvet før en operation, dels for at undgå smerter og ubehag hos hunden, dels for at sikre den bedst mulige behandling. Hunden bliver i visse tilfælde også bedøvet før andre undersøgelser end en egentlig operation. Det kan være i forbindelse med røntgenoptagelse, ultralydstandrensning, kikkertundersøgelse (endoskopi), forskellige prøver m.m.

Selve bedøvelsen er ikke smertefuld for hunden, men den kan blive nervøs eller bange, og det kan gøre det svært eller umuligt for dyrlægen at gennemføre et indgreb. For eksempel kan det - afhængig af hundens temperament og psyke - være umuligt at foretage en tilfredsstillende røntgenundersøgelse af en ængstelig hund, der ligger og ryster på røntgenbordet. Billederne bliver uskarpe, så der skal tages nye billeder, og dermed bliver hunden endnu mere bange.

På almindelige hospitaler får patienten altid en grundig forklaring om undersøgelsen, både med hensyn til hvad der skal ske, og hvor længe det tager. Det er i sagens natur ikke muligt for dyrlægen at forklare hunden de ting.

Hvordan bliver hunde bedøvet?

Før selve bedøvelsen får de fleste hunde en kraftig beroligende indsprøjtning, og det er der to store fordele ved. Hunden er dermed rolig og afslappet, når selve bedøvelsen sker, og mængden af bedøvelsesmiddel kan mindskes betydeligt. Dyrlægen benytter sig af flere forskellige former for bedøvelse:

 • Bedøvelse med bedøvelsesmiddel i gasform:
  Den mest almindelige bedøvelsesform, der både ophæver bevidsthed og smertesans fuldstændigt. I mange tilfælde får hunden først barberet og renset et lille område på det ene forben. Her kan dyrlægen finde en blodåre, hvor der bliver sprøjtet bedøvelsesvæske ind, hvorefter hunden blidt og roligt falder i dyb søvn. Virkningen varer kun i 2-5 minutter. Straks efter indsprøjtningen bliver en gummislange til ilt og bedøvelsesgas ført ned i hundens luftrør. Hunden vil være bedøvet, så længe der bliver tilført ilt og bedøvelsesgas til gummislangen. Bedøvelsesformen bliver primært brugt i forbindelse med indgreb, der tager lang tid.
  Under mindre og meget kortvarige indgreb kan dyrlægen nøjes med at bedøve hunden med en indsprøjtning af bedøvelsesvæsken.
 • Rygmarvsbedøvelse:
  Ved rygmarvsbedøvelsen bliver et lokalbedøvelsesmiddel sprøjtet ind i rygmarvskanalen. Det betyder, at bagkroppen bliver fuldt bedøvet, mens hunden stadigvæk er ved bevidsthed. Rygmarvsbedøvelsen bliver f.eks. anvendt ved kejsersnit og knæoperationer.
 • Injektionsbedøvelse:
  Hunden bliver bedøvet med en indsprøjtning, der består af en blanding af beroligende og smertestillende medicin. Blandingen bevirker, at de to typer medicin hver især forstærker hinanden. Hunden mister næsten - men ikke helt - sin smertesans og bevidsthed ved den bedøvelsesform, så injektionsbedøvelsen bliver overvejende brugt i forbindelse med f.eks. røntgenundersøgelser, tand- og ørerensning.
 • Lokalbedøvelse:
  Bedøvelsen sker ved, at dyrlægen sprøjter et lokalbedøvelsesmiddel ind i det område, hvor hunden skal behandles. Bedøvelsesformen bliver typisk brugt i forbindelse med syning af mindre rifter og lignende. Hunden er ved fuld bevidsthed, og smertesansen er kun ophævet i det område, der er lokalbedøvet.

Er der en risiko ved bedøvelser?

Der er altid en risiko ved bedøvelser, men i forbindelse med de nye og moderne bedøvelsesmidler er risikoen meget lille. Under alle omstændigheder skal risikoen altid opvejes mod hvorledes hvert enkelt tilfælde ville udvikle sig, hvis hunden ikke blev bedøvet og fik den optimale behandling.

For at mindske risikoen yderligere undersøger dyrlægen altid hunden grundigt før bedøvelsen, og er især opmærksom på hundens kredsløbs- og lungefunktion. Dyrlægen ser også efter, om hunden har nogen form for betændelse i kroppen, eller om den får nogen form for medicin. Det er tit en god idé, at hunden får analyseret en blodprøve før bedøvelsen, hvor eksempelvis lever- og nyrefunktion bliver undersøgt. Hvis hunden har nedsat modstandskraft eller problemer med lever- og nyrefunktionen, kan dyrlægen tage sine forholdsregler eller helt aflyse bedøvelsen, indtil hunden er rask igen.

Hvis du har bemærket usædvanlige symptomer hos din hund før en bedøvelse, eller hvis din hund tit har været syg eller har haft problemer i forbindelse med tidligere bedøvelser, er det meget vigtigt, at du fortæller det til dyrlægen.

For at undgå at hunden kaster op under eller efter bedøvelsen, må den ikke få fast føde i mindst 12 timer før en bedøvelse. Opkastningerne kan medføre lungebetændelse eller i værste fald kvælning.

Overvægtige hunde har større risiko for forstyrrelser i lunge- og kredsløbsfunktionen og dermed også større risiko ved bedøvelser.

Efter bedøvelsen

Når hunden bliver sendt hjem efter en bedøvelse og behandling, vil du altid blive orienteret om bedøvelsesformen, og om hvordan du skal passe hunden de kommende dage. Når du kommer hjem, skal du holde hunden varm og placere den i rolige omgivelser. Undgå så vidt muligt uro omkring hunden. Hunden vil under alle omstændigheder være sløv de næste 24 timer, alt afhængig af bedøvelsesformen, men du kan prøve at tage den med ud på små lufteture i snor.

Hvis hunden har været bedøvet ved hjælp af en gummislange i luftrøret, kan den normalt have en let hoste de første 12-24 timer efter bedøvelsen. Hunden må altid drikke vand med det samme og kan ofte spise et let måltid, medmindre du har fået anden information af dyrlægen. Dyrlægen vil informere dig om, hvordan hunden skal fodres efter bedøvelsen. Alt afhængig af årsagen til bedøvelsen kan det blive nødvendigt med en fasteperiode eller fodring med diætfoder.

Hvis hunden er blevet opereret, forklarer dyrlægen dig, hvordan du skal holde øje med operationssåret bagefter. Måske skal hunden have smertestillende medicin, og i nogle tilfælde kan det være nødvendigt, at hunden får en plastikkrave på for at forhindre, at den slikker i såret. Hvis hunden har fået en forbinding eller bandage på, er det meget vigtigt, at den bliver holdt tør. Brug eventuelt en plasticpose, hvis hunden skal luftes i fugtigt vejr.

Du skal kontakte dyrlægen, hvis hunden efter en bedøvelse

 • Ikke har lyst til at spise eller drikke efter 24 timer
 • Ikke er frisk efter 24 timer
 • Får feber
 • Hvis et operationssår springer op, virker hævet eller flyder med væske
 • Hvis en forbinding eller bandage virker stram, bliver våd eller begynder at lugte underligt.
 • Hvis du har andre spørgsmål, eller hvis du er bekymret for din hunds tilstand, så ring til dyrlægen med det samme.
Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop