Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
SE TILBUD I VORES WEBSHOP HER

Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

125,00 kr

Lubrithal, 10 g Køb her
110,00 kr

CleanOcular, 100 ml Køb her
119,00 kr

Virbac Eye Clean, 125 ml Køb her
199,00 kr

Aptus SentrX eye drops, 10 ml Køb her
70,00 kr

VetPro øjenbad, 100 ml Køb her
Mængderabat
89,00 kr
Ned til
749,00 kr

Aptus Sentrx eye gel, 3 ml Køb her

SponsoreretGrøn stær hos hund

Specialdyrlæge i Øjensygdomme

Hvad er grøn stær hos hunde?

Grå stær er en sygdom, hvor der opstår forhøjet tryk inde i hundens øje. Sygdommen benævnes også Glaucom.

Hvad er symptomerne på grøn stær?

Øjet på en hund med akut grøn stær vil ofte være rødt i bindehinden, mens hornhinden er blåligt eller gråligt uklar, den vil have tåreflåd, blinke med øjet og have smerter. Ved mere kroniske tilfælde kan der samtidigt ses forstørrelse af øjet og blindhed. Kroniske øjensmerter kan vise sig ved at hunden sover mere, er mindre aktiv, leger mindre og virker gammel.

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen grøn stær?

Dyrlægen stiller diagnosen grøn stær ved en øjenundersøgelse, hvor han kigger på øjet gennem særlige øjeninstrumenter med specielt lys. Med specielt måleudstyr kan trykket inde i øjet måles. Hvis trykket overstiger 25-30 mmHg er der tale om grøn stær. Ved mistanke om grøn stær vil dyrlægen ofte henvise til en udvidet undersøgelse hos en specialdyrlæge og er tilstanden akut kræves intensiv hospitalsbehandling.

Hvordan behandles grøn stær?

Behandlingen er medicinsk og i akutte tilfælde er hurtig og intensiv behandling nødvendig, operativ behandling giver desværre ofte ikke varig effekt. Det er svært at bevare synet på længere sigt trods intensiv medicinsk behandling med øjendråber og i tilfælde hvor sygdommen ikke kan kontrolleres medicinsk og man således ender med et blindt og smertefuldt øje, anbefales operativ fjernelse af øjet, evt. som ”øjenbevarende” operation med en øjenprotese.

Hvordan er fremtiden for din hund, hvis den har grøn stær?

Behandlingen af grøn stær er vanskelig og det er meget vigtigt at diagnosen bliver stillet tidligt i forløbet idet der ellers kan ske uoprettelige skader på øjet. Hunde, som gradvist udvikler grøn stær kan klare sig i længere tid med medicinsk behandling. De bevarer en vis synsfunktion i lang tid og lærer at fungere imponerende godt trods den nedsatte synsevne.

Hunde med grøn stær bør ikke anvendes i avl.

Hvorfor får hunde grøn stær?

Grøn stær skyldes at væskeproduktionen inde i øjet er større end væskeafløbet fra den indvendige del af øjet. Det er som regel afløbet fra øjet der er problemet på grund af aflukning af øjets kammervinkel. Grøn stær ses hos mange racer i en primær arvelig form der kan udvikle sig hurtigt eller langsomt. Hunde med løsning af øjets linse er kraftigt disponerede for udvikling af akut grøn stær. Hos hunde med ubehandlet regnbuehindebetændelse ses grøn stær som en komplikation.

Hvad er risikoen for, at din hund får grøn stær?

Sygdommen er heldigvis ikke hyppigt forekommende. Hos nogle racer med arvelig grøn stær kan hundens kammervinkel undersøges ved en speciel undersøgelse (gonioskopi) hvorved risikoen for grøn stær kan vurderes.

Hvilke racer er disponeret for grøn stær?

Cockerspaniel, Beagle, Springer Spaniel, Flatcoated retriever, Chow Chow, Cairn terrier og andre terrier racer, Samojedhund og andre arktiske racer m.fl.


Læs mere: www.oejendyrlaegen.dk

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop