Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

Mængderabat
398,75 kr
Ned til
359,00 kr

VetPro voksen hundefoder, 8 kg Køb her
Mængderabat
149,00 kr
Ned til
137,00 kr

VetPro voksen hundefoder, 2 kg Køb her


Klovoldsbetændelse

Af Alf Peder Læbro Hvad er klovoldsbetændelse hos hunde?

Klovoldsbetændelse (paronychia) er en betændelse i huden omkring kloen, der gør, at kloens almindelige vækst forstyrres. Det kan medføre, at kloen løsner sig og eventuelt falder af. Den almindeligste årsag til klovoldsbetændelse er en bakterieinfektion i huden omkring kloen. Lidelsen kan også være en konsekvens af andre sygdomme.

Hvad er symptomerne på klovoldsbetændelse? 

  • Én eller flere løse kløer
  • Rødme, varme og hævelser i huden omkring én eller flere kløer
  • Ømhed omkring kloen - hunden vil måske halte
  • Hunden vil ofte slikke meget på poten omkring den pågældende klo

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen klovoldsbetændelse?
Dyrlægen vil foretage en almindelig undersøgelse, måle hundens temperatur og mærke efter, om lymfeknuderne er forstørrede. Forstørrede lymfeknuder er tit tegn på en betændelsestilstand. Men hunden kan godt have betændelse, selv om både temperatur og lymfeknuder er normale.

Dyrlægen foretager desuden en grundig undersøgelse af alle hundens kløer og huden omkring dem. Det er vigtigt for dyrlægen at finde ud af, hvor mange kløer der er betændelse i, fordi det har betydning for den endelige diagnose, og for hvilken behandling man skal vælge.

Det kan ofte være en fordel at tage en bakterieprøve eller en vævsprøve (biopsi) fra området omkring hundens kløer for at fastslå den præcise årsag til sygdommen.

Det kan også være nødvendigt at undersøge en blodprøve for at afgøre, om hunden har andre sygdomme, der kan forårsage klovoldsbetændelsen.

Hvordan behandles klovoldsbetændelse?

Det er vigtigt at sikre, at betændelsen omkring kloen kan løbe væk, og at give mulighed for, at en ny og sund klo kan vokse ud. Derfor er det nødvendigt at fjerne den eller de syge kløer. Hvis kloen sidder meget løst, kan dyrlægen fjerne den med det samme. I langt de fleste tilfælde vil det dog være nødvendigt at fuldbedøve hunden, inden kloen kan fjernes.

Når den syge klo er blevet fjernet, vil klobenet være blottet. For at skåne hunden for smerte og yderligere betændelse kan dyrlægen evt. lægge en forbinding omkring hundens pote. Forbindingen skal typisk side i 5-10 dage. Det kan blive nødvendigt at skifte den undervejs.

Afhængig af sygdommens sværhedsgrad behandles hunden med antibiotika i kortere eller længere tid og eventuelt også med smertestillende medicin.

Hvis klovoldsbetændelsen er en følge af anden sygdom, skal denne selvfølgelig også behandles.

Hvordan er fremtiden for din hund, hvis den har klovoldsbetændelse?
I langt de fleste tilfælde opstår der ingen problemer i behandlingsforløbet, og hunden vil i løbet af 1½-3 måneder have fået en ny sund og rask klo.

Hvis klovoldsbetændelsen er en følge af anden mere alvorlig sygdom, afhænger hundens fremtidsudsigter selvfølgelig af, hvor godt den sygdom kan behandles.

Hvorfor får hunde klovoldsbetændelse?
Klovoldsbetændelse opstår hyppigt, hvis huden på eller omkring klovolden bliver beskadiget. Skaden kan ofte medføre betændelse med bakterier eller svampe, f.eks. ringorm.

Desuden kan en lang række sygdomme, der overordnet påvirker hundens sundhedstilstand, medføre klovoldsbetændelse. Det drejer sig f.eks. om: 

  • Sukkersyge
  • Allergi
  • Virusinfektioner
  • Kræft
  • Funktionsforstyrrelser i hundens modstandskraft 
  • Autoimmune sygdomme

Hvad er risikoen for, at din hund får klovoldsbetændelse?
Risikoen for klovoldsbetændelse er ikke særlig stor.

Sørg for at undersøge hundens kløer og poter grundigt med jævne mellemrum. Hvis du finder en flækket negl eller mærker en klo, der sidder løs, bør du kontakte din dyrlæge.

Hvilke racer er særligt udsatte for at få klovoldsbetændelse?
Ingen racer er mere udsatte end andre.

Hvis den tilgrundliggende årsag er en arvelig sygdom, vil nogle racer være mere udsatte, men det forekommer yderst sjældent.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop