Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

239,00 kr

Canosan tyggetabletter til hund, 60 stk Køb her
380,00 kr

Virbac Fortiflex 525, 30 tabletter Køb her
230,00 kr

Virbac Movoflex Soft Chews, M, 30 stk. Køb her
409,00 kr

Aptus HopFlex 60 stk. Køb her
438,00 kr

ArthroFlex Omega pulver til hunde, 400 g Køb her
Mængderabat
477,50 kr
Ned til
429,00 kr

VetPro Leddiæt, 8 kg Køb her

Sponsoreret

Ledbetændelse

Latinsk navn: Arthritis

Af Christian Mogensen Hvad er ledbetændelse hos hunde?

Ledbetændelse er en betændelse i et eller flere led med bakterier, spirokæter eller i sjældne tilfælde svampe. Årsagen til betændelsen kan være sår omkring leddet, evt. efter en påkørsel eller en operation. Ledbetændelse kan også skyldes spredning af betændelse med blodet fra et andet inficeret sted i kroppen. Ledbetændelse kan desuden skyldes forskellige lidelser, der har med immunforsvaret at gøre.

Hvad er symptomerne på ledbetændelse?

  • Hunden bliver pludselig halt
  • Et enkelt led er hævet og meget ømt
  • Leddet kan være varmt
  • Der kan være feber
  • Eventuelt manglende appetit
  • Eventuelt sløvhed
  • Der kan af og til forekomme gradvist tiltagende halthed

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen ledbetændelse?

Dyrlægen vil føle efter, om leddet er varmt, hævet eller ømt. Dyrlægen vil også undersøge, om den nærmeste lymfeknude er forstørret.

For at fastslå årsagen til hævelsen kan dyrlægen udtage ledvæske til videre undersøgelse. Ledvæsken undersøges bl.a. for hvide blodlegemer, bakterier og andre unormale bestanddele. Eventuelt vil ledvæsken blive undersøgt for, hvilke antibiotika der er virksomme.

Hvis der ikke er tegn på betændelse med mikroorganismer, kan dyrlægen undersøge, hvorvidt lidelsen i leddet har andre årsager, f.eks. skyldes lidelser, der har med immunforsvaret at gøre.

Hvordan kan ledbetændelse behandles?

Er der tale om en bakteriel ledbetændelse, behandles der med antibiotika. Det kan være nødvendigt at behandle over flere uger for at få alle bakterierne slået ihjel. Det kan desuden være nødvendigt at tappe leddet for væske og skylle det igennem med sterilt saltvand. Hvis der er meget betændelse i leddet, kan dyrlægen vælge at behandle med antibiotika direkte i leddet.

Ved tegn på lidelser, der har med immunforsvaret at gøre, behandles der med binyrebarkhormon eller kemoterapi.

Hvordan er fremtiden for din hund, hvis den har ledbetændelse?
Det er meget vigtigt at starte behandlingen tidligt i forløbet, da ledbrusken kan tage varig skade, hvis tilstanden varer for længe. Hvis den rette behandling bliver gennemført i tide, vil der i de fleste tilfælde ikke opstå kroniske skader.

Hvad er risikoen for, at din hund får ledbetændelse?

Der er generelt en meget lille risiko for, at din hund får ledbetændelse. Men efter påkørsler, hvor der kommer åbne sår ind til et led, er risikoen for ledbetændelse stor. Lidelser i leddene, der har med immunforsvaret at gøre, er meget sjældne, så overordnet er risikoen for ledbetændelse ikke stor.

Anden viden om ledbetændelse hos hunde
Hvis en hund bliver bidt af en flåt, der er inficeret med spirokæten borrelia burgdorferi, og flåten får lov at sidde længe på hunden, kan spirokæten vandre over i hundens blodbane og forårsage betændelse. Omkring 20% af flåterne er inficeret med borrelia burgdorferi, og ca. 10% af disse vil inficere en hund. De fleste hunde vil dog være i stand til selv at bekæmpe betændelsen, så det er meget få hunde, der udvikler ledbetændelse på baggrund af borreliose.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop