Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

19,00 kr

BUSTER Flåttang Køb her
190,00 kr

Advantage vet. til hunde på 10-25 kg, 4 pipetter Køb her
299,00 kr

MyFleaTrap loppefælde inkl. 2 limplader Køb her
289,00 kr

Bayvantic vet til hunde 10-25 kg, 4 pipetter Køb her
249,00 kr

Frontline Combo til hunde 2-10 kg, 3 pipetter Køb her

Sponsoreret

Borreliose

Latinsk navn: Borreliose

Af dyrlæge Peter Kierk

Hvad er borreliose hos hunde?

Borreliose eller lyme´s disease er første gang beskrevet som sygdom i begyndelsen af det 20. århundrede, men bakterien Borrelia, der forårsager sygdommen, blev først isoleret fra mennesker i 1982 og fra hunde i 1984.

Der findes flere forskellige typer af borreliabakterien. Den type, der findes i Danmark, giver forstyrrelser i hundens nervesystem (neuroborreliose).

Hvordan får hunde borrelia?

Borrelia-bakterien overføres i Danmark især via skovflåten. Efter at en skovflåt med borreliabakterie i sin spytkirtel er hoppet på en hund, vil smitten blive overført i løbet af 12-48 timer. Sygdommen vil så udvikle sig efter 2 - 18 uger.

Hvad er symptomerne på borreliose?

Symptomerne hos hunden er feber, træthed, hævede lymfeknuder, ømhed i led og muskler, evt. lammelse af specielt ansigtsnerven og ændringer i hundens normale adfærd. Ved bakterieangreb på nervesystemet, vil der også kunne ses epileptiske anfald og forstyrrelser i hjertets funktion.

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen borreliose?

Diagnosen borreliose er forholdsvis vanskelig at stille.

Dyrlægen kan nærme sig diagnosen ved hjælp af forskellige laboratorieprøver og udelukkelser. En analysemetode kan påvise både antistoffer fra akut infektion - og fra tidligere infektioner, hvilket giver dyrlægen større sikkerhed for diagnosen.

En hund kan godt have haft borreliabakterier i kroppen uden at være blevet syg. Hos ca. 17% af danske hunde har man fundet antistoffer mod borrelia, hvilket vil sige, at hundene har haft borreliabakterier i kroppen. Andre undersøgelser viser, at der er fundet borreliabakterier i kroppen hos ca. 7% af undersøgte raske hunde. 

Hvordan behandles borreliose hos hunde?

Borreliose behandles med antibiotika. Dyrlægen giver råd og vejledning, så den medicin, der bliver brugt, virker bedst muligt. Normalt vil man se et resultat af behandlingen i løbet af et døgn, men selv om man ser et hurtigt resultat, skal man alligevel fortsætte antibiotikabahandlingen i lang tid.

Hvordan kan man forebygge borreliose?

Der findes en vaccine, der får hunden til at danne antistoffer, som blokerer/dræber borrelia-bakterien. Når flåten suger blod fra hunde forhindrer antistofferne, at bakterien kan vandre fra flåtens tarm herfra videre ind i hunden.
 
Det er stadig - trods vaccination - en god idé at bruge midler til beskyttelse mod flåtangreb samt kontrollere om hunden for flåter løbende. Flåter kan nemlig være bærere af andre flåtbårne sygdomme, og vaccinen beskytter kun mod borrelia. Man kan forebygge borreliose ved at søge at undgå, at flåterne springer på hunden, f.eks. ved at bruge flåtmidler.

Hvordan er fremtiden for din hund, hvis den har borreliose?

Hunde som får stillet den rigtige diagnose og derfor kommer i antibiotikabehandling vil ofte komme sig hurtigt. Da sygdommen har et snigende forløb, får hunden det ofte bedre end den har haft i længere tid. Det kan dog vare mange måneder før lammelsen af f.eks ansigtsnerven forsvinder.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop