Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
AniPlan
Find dyrlæge
Webshop

Babesiose

Af Finn Christensen, redigeret af Kirsten Boeck.

Hvad er babesiose hos hunde?

Babesiose er en flåtbåren sygdom forårsaget af en encellet organisme Babesia. Det er en såkaldt protozo, som efter at være kommet ind i blodbanen opformeres i de røde blodlegemer, der derved sprænges. Dette resulterer i en mangel på røde blodlegemer, med iltmangel i vævene til følge.

Babesia canis canis, der overføres af flåten Dermacentor reticulatus (ofte kaldet 'engflåt'), er den hyppigst forekommende i Europa og er især blevet diagnosticeret hos hunde, der enten har været på ferie eller er importeret fra Syd- og Mellemeuropa. På grund af det varmere klima kan det forventes, at Dermacentor vil brede sig mod nord, og man dermed hyppigere vil opleve babesiose i det nordlige Europa. Den almindelige skovflåt, Ixodes ricinus, overfører ikke Babesia spp.

Hvad er symptomerne på babesiose?

Hunden bliver træt og trækker vejret hurtigere end normalt, der kommer feber, og slimhinderne i munden kan blive blege eller gule. Urinen bliver mørkere end normalt. Alt dette er tegn på nedbrydning af røde blodlegemer. Der er almen svaghed, og der kan være opkastninger og appetitløshed.

De hunde, som bliver smittet med Babesia, får varierende grader af symptomer. I mange tilfælde er sygdommen let at behandle, og hunden bliver hurtigt frisk, selvom en del hunde rammes af komplikationer og aflives. Inkubationstiden er kort, og efter kun 1-4 uger kan der ses milde symptomer. Jo længere hunden går med sygdommen inden behandlingen startes, desto kraftigere bliver symptomerne, og der kan ske skader på lever og nyrer.

Graden af kliniske symptomer afhænger meget af hundens immunforsvar, hvor længe hunden har haft sygdommen, og om den samtidig er blevet smittet af øvrige flåtbårne sygdomme som f.eks. Anaplasma, hvilket påvirker symptombilledet og svar på behandlingen.

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen babesiose?

Dyrlægen stiller diagnosen ud fra symptomerne, oplysninger om ophold i områder med smittefare og angreb af flåter. Diagnosen bekræftes ved undersøgelse af blod, hvor parasitten kan påvises i de røde blodlegemer i et blodudstrygningspræparat. Der kan også ses forøget antal hvide blodlegemer som tegn på, at kroppen reagerer mod blodparasitten.

Blodudstrygningen kan endvidere påvise et øget antal af nydannede røde blodlegemer (reticulocytter). Dette er et tegn på, at blodmanglen skyldes ødelæggelse af de røde blodlegemer og ikke en manglende dannelse af disse.

Serologisk påvisning ved ELISA-test og PCR-test kan foretages på laboratorier.

Andre diagnoser som ligner babesiose er anaplasmose, Warfarinforgiftning (rottegift), Immunmedieret hæmolytisk anæmi og Leptospirose.

Nu og da møder man udtrykket hundemalaria, og det er ikke helt forkert at sammenligne babesiose og malaria, da det i begge tilfælde er en encellet parasit, der invaderer de røde blodlegemer.

Hvordan behandles babesiose?

I Danmark findes ingen godkendte midler til behandling af babesiose, men man kan ansøge Lægemiddelstyrelsen om dispensation til at benytte forskellige typer medicin, som rammer parasitten.

Behandlingen vil derfor rette sig mod at få genoprettet tabet af røde blodlegemer og at hjælpe hunden gennem krisen. Væsketerapi i form af drop er ofte nødvendig som understøttende behandling, og hvis hunden ikke selv formår at erstatte de røde blodlegemer hurtigt nok er blodtransfusion vigtig.

Doxycyclin er nævnt i litteraturen som en mulig supplerende behandling.

Hvordan er fremtiden for din hund, hvis den har babesiose?

Ved hurtigt forløbende tilfælde kan ses dødsfald, medens mere langtrukne forløb ofte udviser udvikling af de ovennævnte symptomer.

Prognosen er rimelig ved behandling i de tidlige stadier af sygdommen, men afhænger af graden af blodmanglen. Prognosen forringes ved sen behandling, hvor der er symptomer på skader af indre organer.

Der ses en fase hos overlevende hunde, hvor de fortsat er bærere af smitten og derved udgør de et reservoir for smitten. Sådanne hunde kan ved stresspåvirkning få genopblussen af infektionen.

Hvad er risikoen for, at din hund får babesiose?

Smitten forekommer i store dele af tropiske og subtropiske områder, Sydeuropa, Central- og Sydafrika. Hunde, der medtages til eller fra disse områder, kan få eller medtage smitten til Danmark, men som ovenfor nævnt flytter grænsen, hvor den smittebærende flåt forekommer, i disse år længere mod nord.

I de smittefarlige områder er de lokale unghunde mere modtagelige end ældre hunde, da de ofte erhverver en immunitet efter flere infektionsforløb. Ældre hunde der ikke har haft sygdommen er dog fuldt modtagelige. Immunsvækkede dyr vil nemmere blive angrebet og i alvorligere grad end sunde dyr.

Hvordan forebygger du infektionen?

Den allervigtigste forebyggelse af babesiose består i at undgå, at hunden overhovedet bliver bidt af flåter. Der findes på markedet et righoldigt udvalg af kombinationspræparater mod lopper og flåter, både til påføring på huden, som halsbånd og som tyggetabletter. Det er vigtigt at overholde tidsfristerne for præparaternes virkningstid og holde sin hund beskyttet hele tiden.

Engang mente man, at flåtangreb begrænsede sig til sommer- og efterårsmånederne, men nu er man klar over, at risikoen er der hele året.

Daglig fjernelse af flåter nedsætter smitteoverførslen, men de skal fjernes indenfor de første 24 timer, for at det kan have nogen effekt.

Der er ikke registreret en vaccine mod Babesiose.

Hvilke racer er særligt udsatte for at få babesiose?

Der er ingen forskel på racers modtagelighed for infektionen.

Anden viden om babesiose:

Babesia canis smitter ikke mennesker.

Babesia canis, der forekommer overalt, hvor betingelser for overlevelse af de smittebærende flåter er til stede, har 3 undertyper: 

  • Babesia canis canis, der overføres af flåten Dermacentor reticulatus, er den hyppigst forekommende i Europa.
  • Babesia canis vogeli, der transmitteres af Rhipicephalus sanguineus (husflåten), forekommer hyppigst i Nordafrika og Nordamerika.
  • Babesia canis rossi, der transmitteres af Hemophysalis lechi, forekommer i Sydafrika.

Babesia gibsoni forekommer i Nordamerika, Nord - og Østafrika, Indien, Japan og dele af Kina. Den overføres af Rhipicephalus sanguineus og medfører et mere kronisk forløb af sygdom end Babesia canis.

Effipro hund S, 4 pipetter

Spot-on loppe- og flåtbehandling

185,00 kr
Køb her
MyFleaTrap loppefælde

Miljøvenlig loppefælde

399,00 kr
Køb her
Frontline Combo 3x0,67ml til hund 2-10 kg

Behandling af lopper, lus og flåter på hunde

225,00 kr
Køb her
Bayvantic vet til hunde 10-25 kg, 4 pipetter

Behandling af pelslus, myg, lopper og flåter

260,00 kr
Køb her
Advantage vet. til hunde på 10-25 kg, 4 pipetter

Til forebyggelse og behandling af lopper og pelslus

180,00 kr
Køb her
Frontline Spray 250 ml

Dræber voksne lopper på din hund

234,00 kr
Køb her
Prac-Tic Hund 22-50 kg, 3 pipetter

Behandling af lopper og flåter til hunde

179,00 kr
Køb her
Effipro Spray 250 ml

Flåt-, lus- og loppespray til hund og kat

193,00 kr
Køb her
O'Tom flåttang, stor og lille

Effektivt brækjern til at fjerne flåter

69,00 kr
Køb her
Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.