Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
AniPlan
Find dyrlæge
Webshop

Babesiose

Af Finn Christensen Hvad er babesiose hos hunde?

Babesiose er en flåtbåren sygdom forårsaget af Babesia species. Det er en protozoinfektion som opformeres i de røde blodlegemer, der derved sprænges. Dette resulterer i en betændelsesreaktion, der blandt andet medfører skader i blodkarrenes vægge. Således opstår der mangel på røde blodlegemer, med iltmangel i vævene til følge og således risiko for organskader.

Babesia canis canis, der overføres af flåten Dermacentor reticulatus er den hyppigst forekommende i Europa. Den almindelige skovflåt, Ixodes ricinus, overfører ikke Babesia spp.

Hvad er symptomerne på babesiose?
Symptomerne er

  • feber
  • appetitmangel
  • svaghed
  • blodmangel opstår på grund af en sprængning af de røde blodlegermer
  • Der kan ses mørkfarvet urin, gulsot, opkastninger, nervøse symptomer og hurtig vejrtrækning

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen babesiose?
Dyrlægen stiller diagnosen ud fra symptomerne, oplysninger om ophold i områder med smittefare og angreb af flåter. Diagnosen bekræftes ved undersøgelse af blod, hvor parasitten kan påvises i de røde blodlegemer i et blodudstrygnings præparat. Der kan også ses forøget antal hvide blodlegemer som tegn på infektion.

Blodudstrygningen kan endvidere påvise et øget antal af nydannede røde blodlegemer (reticulocytter) som tegn på at blodmanglen skyldes ødelæggelse af de røde blodlegemer og ikke en manglende dannelse af disse.

Serologisk påvisning ved ELISA-test og PCR-test kan foretages på laboratorier.

Andre diagnoser som ligner babesiose er Erlichiose, Warfarinforgiftning, Immunmedieret hæmolytisk anæmi og Leptospirose.

Hvordan behandles babesiose?
I Danmark er der ikke registreret et godkendt lægemiddel til behandling, men der kan efter ansøgning gives dispensation til anvendelse af Imidocarb dipropionat, Imizol®, som dog ikke virker mod B. gibsoni.

Af andre præparater som finder anvendelse andre steder i verden kan nævnes Diminazene aceturat, Phenamidine isothionate og Trypanblåt.

Blodtransfusion kan være nødvendig, men kan være meget bekostelig. Væsketerapi i form af drop er ofte nødvendig som understøttende behandling.

Doxycyclin er nævnt i litteraturen som en mulig supplerende behandling.

Hvordan er fremtiden for din hund, hvis den har babesiose?
Ved hurtigt forløbende tilfælde kan ses dødsfald, medens mere langtrukne forløb ofte udviser udvikling af de ovennævnte symptomer.

Prognosen er rimelig ved behandling i de tidlige stadier af sygdommen, men afhænger af graden af blodmanglen. Prognosen forringes ved sen behandling, hvor der er symptomer på skader af indre organer.

Der ses en fase hos overlevende hunde, hvor de fortsat er bærere af smitten og derved udgør de et reservoir for smitten. Sådanne hunde kan ved stresspåvirkning få genopblussen af infektionen.

Hvad er risikoen for, at din hund får babesiose?
Smitten forekommer i store dele af tropiske og subtropiske områder, Sydeuropa, Central- og Sydafrika. Hunde der medtages til eller fra disse områder kan få eller medtage smitten til Danmark.

Forekomsten af flåter er sæsonpræget og forekommer hyppigere i perioden marts til oktober. På den sydlige halvkugle hyppigere i september-april.

I de smittefarlige områder er de lokale unghunde mere modtagelige end ældre hunde, da de ofte erhverver en immunitet efter flere infektionsforløb. Ældre hunde der ikke har haft sygdommen er dog fuldt modtagelige. Immunsvækkede dyr vil nemmere blive angrebet og i alvorligere grad end sunde dyr.

Hvordan forebygger du infektionen?
Undgå flåtangreb ved anvendelse af flåtafvisende midler, f. eks. Bayvantic.

Daglig fjernelse af flåter nedsætter smitteoverførslen.

Der er ikke registreret en vaccine mod Babesiose.

Hvilke racer er særligt udsatte for at få babesiose?
Der er ingen forskel på racers modtagelighed for infektionen.

Anden viden om babesiose:
Babesia canis smitter ikke mennesker.
 
Babesia canis, der forekommer overalt, hvor betingelser for overlevelse af de smittebærende flåter er til stede, har 3 undertyper: 

  • Babesia canis canis, der overføres af flåten Dermacentor reticulatus er den hyppigst forekommende i Europa.
  • Babesia canis vogeli, der transmitteres af Rhipicephalus sanguineus (husflåten) forekommer hyppigst i Nordafrika og Nordamerika.
  • Babesia canis rossi, der transmitteres af Hemophysalis lechi forekommer i Sydafrika.

Babesia gibsoni forekommer i Nordamerika, Nord - og Østafrika, Indien, Japan og dele af Kina. Den overføres af Rhipicephalus sanguineus og medfører et mere kronisk forløb af sygdom end Babesia canis.

MyFleaTrap loppefælde

Miljøvenlig loppefælde

399,00 kr
Køb her
Tilbud
Bayvantic vet til hunde 10-25 kg, 4 pipetter

Behandling af pelslus, myg, lopper og flåter

309,00 kr
216,00 kr
Køb her
Prac-Tic Hund 22-50 kg, 3 pipetter

Behandling af lopper og flåter til hunde

179,00 kr
Køb her
O'Tom flåttang

Effektivt brækjern til at fjerne flåter

67,50 kr
Køb her
Tilbud
Advantage vet. til hunde på 10-25 kg, 4 pipetter

Til forebyggelse og behandling af lopper og pelslus

209,00 kr
146,00 kr
Køb her
Effipro hund S, 4 pipetter

Spot-on loppe- og flåtbehandling

185,00 kr
Køb her
Frontline Spray 250 ml

Dræber voksne lopper på din hund

234,00 kr
Køb her
Effipro Spray 250 ml

Flåt-, lus- og loppespray til hund og kat

193,00 kr
Køb her
Frontline Combo 3x0,67ml til hund 2-10 kg

Behandling af lopper, lus og flåter på hunde

225,00 kr
Køb her
Netdyredoktors nyhedsbrev Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder om dyrs sundhed, tips til træning og masser af gode tilbud