Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

689,00 kr

Hill's Prescription Diet k/d Kidney Care til hunde, 12 kg Køb her
459,00 kr

Pronefra, 180 ml Køb her
523,00 kr

Royal Canin Vital Renal hund, 7 kg Køb her
164,00 kr

SPECIFIC CKW Heart & Kidney Support, 6 x 300 g Køb her

Sponsoreret

Gulsot

Latinsk navn: Gulsot

Af Thomas O. Larsen Hvad er gulsot hos hunde?

Gulsot er ikke en egentlig sygdom, men derimod et symptom. Det er en gammel betegnelse for en tilstand, hvor huden og slimhinderne bliver gule. Gulfarvningen finder sted, fordi der sker en ophobning af galdefarvestoffet bilirubin. Galdefarvestoffer dannes i leveren, når de røde blodlegemer går til grunde.

Der kan være tre grunde til, at galdefarvestofferne ophober sig:  

 • Mange af de røde blodlegemer går til grunde samtidig (hæmolytisk anæmi)
 • Leveren har en nedsat evne til at optage galdefarvestoffer fra blodet (leverbetændelse, levercancer, leversvigt)
 • Afløbshindring for galdefarvestofferne (galdegangsbetændelse, galdesten, kræft i galdeblæren eller infektion i bugspytkirtlen)

Hvad er symptomerne på gulsot?

Når tilstrækkeligt mange af galdefarvestofferne har ophobet sig, bliver slimhinderne gule. Det gælder især øjenslimhinden og slimhinderne i munden.

Gulsot kan have vidt forskellige årsager, og derfor er symptomerne ved gulsot meget varierende. Nogle af de hyppigste symptomer er kvalme, nedsat spiselyst, træthed, vægttab og mørkfarvet urin. 

Hvis gulsoten skyldes, at leveren ikke kan optage tilstrækkeligt med galdefarvestoffer eller en afløbshindring for stofferne, bliver afføringen ofte lysere.

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen gulsot?

En blod- og urinprøve kan hurtigt afgøre, hvilken af de tre årsager, der er tale om. Mange dyrlæger kan selv måle mængden af galdefarvestoffet bilirubin i blodet, og dermed afgøre, om din hund har gulsot.

Hvordan behandles gulsot?

Gulsoten forsvinder, når den egentlige årsag behandles. Indtil årsagen er fundet, vil behandlingen bestå af smerte- og kvalmestillende medicin og væskebehandling (drop). I flere tilfælde vil en diæt være en fordel.

Hvordan er fremtiden for din hund, hvis den har gulsot?

Dette afhænger helt af, hvad der er årsag til gulsoten.

Ved hæmolytisk anæmi er mulighederne for helbredelse i de fleste tilfælde rimelige. Men tilbagefald ses ofte i form af hæmolytiske kriser, hvor de røde blodlegemer pludselig igen går til grunde i særdeles store mængder. Resultatet er mange gange en meget lav blodprocent hos hunden med utilpashed og slaphed til følge.

Ved nedsat leverkapacitet er mulighederne for fuldstændig helbredelse ikke gode. Desuden kan leverbetændelse, leverkræft og leversvigt være dødelige.

I de tilfælde, hvor gulsot opstår på grund af hindret afløb for bilirubin, er tilstanden behandlingskrævende. Den hyppigste årsag er infektion i bugspytkirtlen, hvilket er en særdeles alvorlig infektion, som kan resultere i død.

Hvorfor får hunde gulsot ? 

 • Hæmolytisk anæmi skyldes oftest en sygdom i immunforsvaret (immunmedieret hæmolytisk anæmi). Behandlingen består i medicinsk behandling med bl.a. binyrebarkhormon og blodtransfusion. Hæmolytisk anæmi kan dog også skyldes andre ting, blandt andet leukæmi.
 • Nedsat leverkapacitet: Hos hunde ses jævnligt en type leverbetændelse, som man kalder kronisk aktiv hepatitis. Man kender ikke præcist årsagen bag denne form for leverbetændelse, men sandsynligvis er der flere årsager. Desuden kan leverbetændelse skyldes infektion med en virus kaldet adenovirus eller infektion af bakterier.
  Leverkræft opstår ofte uden, at man finder den præcise årsag hos den enkelte hund, men adskillige kemikalier er kendt for at øge risikoen for sygdommen.
  Det gælder bl.a. aflatoksin, polyklorerede kulbrinter og dimethylnitrosamin. Desuden er visse hunderacer genetisk disponerede.
  Leversvigt kan være en følge af forgiftninger, adenovirusinfektion, bakterieinfektioner, pankreatitis, hedeslag og tilskadekomst, f.eks. efter en trafikulykke.
 • Hindrede afløbsforhold kan som nævnt skyldes infektion i galdevejene, galdesten, kræft i galdeblæren og infektion i bugspytkirtlen.

Hvad er risikoen for, at din hund får gulsot?
Hæmolytisk anæmi ses sjældent. Den hyppigst forekommende type af hæmolytisk anæmi er den immunmedierede form.

Nedsat leverkapacitet ses hyppigst i forbindelse med kronisk aktiv hepatitis.
De øvrige typer af nedsat leverkapacitet er sjældne.

Hindret afløb for bilirubin ses oftest i forbindelse med infektion i bugspytkirtlen, en lidelse der forekommer med en vis hyppighed.

Hvilke racer er særligt udsatte for at få gulsot?
Ingen racer er særligt disponerede for hæmolytisk anæmi.

Nedsat leverkapaciet ses blandt andet hos bedlington terrier og dobermann pinchers. Ingen racer er særligt disponerede for hindret afløb for bilirubin.

Anden viden om gulsot hos hunde:
Færdige leverdiæter laves af flere firmaer.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop