Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

523,00 kr

Royal Canin Vital Renal hund, 7 kg Køb her
689,00 kr

Hill's Prescription Diet k/d Kidney Care til hunde, 12 kg Køb her
459,00 kr

Pronefra, 180 ml Køb her
164,00 kr

SPECIFIC CKW Heart & Kidney Support, 6 x 300 g Køb her

Sponsoreret

Leverkræft

Latinsk navn: Cancer hepatis

Af Thomas O. Larsen Hvad er leverkræft hos hunde?

Leverkræft er en sygdom, hvor nogle celler i leveren begynder at vokse ukontrolleret. Det fører mange gange til knuder og nedsat kapacitet i leveren.

Hvad er symptomerne på leverkræft? 

 • Nedsat spiselyst
 • Nedstemthed
 • Vægttab
 • Drikker meget
 • Tisser meget
 • Kaster op
 • Udspilet mave

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen leverkræft?

Et eller flere af ovennævnte symptomer vil give dyrlægen mistanke om, at hunden lider af leverkræft. Herefter kan mistanken bekræftes på flere måder. I første omgang vil dyrlægen tage en blodprøve og undersøge den for nogle enzymer, som kun leveren udskiller, når dens celler går til grunde. Dyrlægen kan også måle leverkapaciteten ved at undersøge to blodprøver - én taget før et meget fedtholdigt måltid og én taget 2 timer efter. Blodprøverne undersøges for et stofskifteprodukt, der kaldes galdesyre. Mange gange tager man også røntgenbilleder af leveren eller bruger en ultralydsscanner eller MR-scanning til at påvise en evt. knude i leveren.

Den præcise diagnose kan dyrlægen dog først stille, når han har taget en vævsprøve (biopsi) fra leveren. En undersøgelse af prøven i et mikroskop kan afsløre, hvor kræften stammer fra, dvs. om det er leverceller, celler i galdevejene eller celler fra et andet organ (metastase), som vokser ukontrolleret og dermed danner knuden.

Oftest er der tale om celler fra et andet organ og om en kræfttype, der kaldes lymfosarkom. Den næsthyppigste knudetype hos hunde kaldes levercelleadenom. Adenom er en godartet kræftform, hvor knuden afgrænses af en kapsel, og som derfor sjældent spreder sig til andre organer.

Hvordan behandles leverkræft?

Behandling af leverkræft tilbydes i Danmark af dyrlæger, som har en speciel uddannelse i kemoterapi. I de meget få tilfælde, hvor der kun er en knude i leveren, er fjernelse af knuden ved operation den mest effektive behandling. Derfor behandles leverkræft i de fleste tilfælde kun ved behandling af symptomerne, herunder at give hunden kvalmestillende og smertestillende medicin. Blandt de seneste muligheder i støttebehandlingen af leverkræft er en diæt, som specielt tilgodeser patienter med dårlig lever. Diæterne produceres bl.a. af Royal Canin.

Hvordan er fremtiden for din hund, hvis den får leverkræft?
I de tilfælde hvor det er muligt at bortoperere en enkelt knude fra leveren, er helbredelse flere gange mulig. Men hvis der er flere knuder spredt ud over hele leveren, er helbredelsesmulighederne dårlige, og mange hunde dør af sygdommen.

Hvorfor får hunde leverkræft?

På nuværende tidspunkt kendes kun få dokumenterede årsager til leverkræft hos hunde. Men på baggrund af viden om leverkræft hos forsøgsdyr og mennesker er følgende faktorer stærkt under mistanke: 

 • Kemikalier: Nitrosaminer, aflatoksin, klorede kulbrinter
 • Anabolske steroider
 • Fejlernæring
 • Parasitter: Schistomoniasis

Hvad er risikoen for, at din hund får leverkræft?
Af de hunde, som får kræft, er det mellem 0,6 og 2,6%, som har leverkræft. Risikoen stiger med alderen, og derfor ligger gennemsnitsalderen for hunde med leverkræft mellem 10 og 11 år. Der er en svag overvægt af hanhunde med kræft, der udgår fra levercellerne, mens tæverne er svagt overrepræsenteret, når det gælder kræft, der udgår fra galdevejene.

Hvilke racer er særligt udsatte for at få leverkræft?
Alle racer er lige udsatte for at få leverkræft.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop