Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

Tilbud
399,00 kr
279,00 kr

VetPro voksen hundefoder, 8 kg Køb her
529,00 kr

Virbac HPM Adult Dog, Small & toy, 7kg Køb her
395,00 kr

SPECIFIC CXD-M Adult Medium Breed, 7 kg Køb her
599,00 kr

Royal Canin VDH Adult, 10 kg Køb her
679,00 kr

Hill's Science Plan Adult Medium hundefoder, 12 kg Køb her

Sponsoreret



Kemoterapi

Hvad er kemoterapi for hunde?

Kemoterapi er medicinsk behandling af kræft-celler, i modsætning til kirurgi, strålebehandling og andre former for behandling af kræft.

Kemoterapi til behandling af kræft hos hunde er i Danmark relativt nyt, men har været brugt i USA, England, Holland og andre steder i verden gennem de sidste 40 år.

Kemoterapi anvendes til hunde i lavere doser, end man gør til mennesker. Herved bliver bivirkningerne mindre, men til gengæld kureres sygdommene sjældent fuldstændigt.

Når dette er sagt, er medicinsk behandling af kræft for nogle kræftformers vedkommende en regulær succeshistorie, og resultaterne kan måle sig med andre former for medicinsk behandling af andre sygdomme end kræft.

Denne type af behandling af kræft bliver i Danmark kun udført af dyrlæger, der er certificeret af Den Danske Dyrlægeforening.

Hvordan virker kemoterapi?

Kemoterapi virker på celler i kraftig vækst. Der er forskel på, hvor hurtigt celler i forskellige kræftformer vokser, og der er derfor forskel på, hvilke kræftformer der er gode at behandle med kemoterapi. Kræft i blodcellerne, som f.eks. lymfom, er rigtigt gode at behandle med kemoterapi.

Andre celler i kroppen kan også vokse og dele sig meget hurtigt. Der gælder bl.a. cellerne i knoglemarven og i tarmslimhinden, hvorfor en del af de mulige bivirkninger ved behandlingen relaterer sig til disse organer.

Det er meget vigtigt, at dyrlægen stiller den præcise diagnose forud for opstart af behandlingen. Man skal vide præcis, hvilken type af kræft der er tale om, og hvor udbredt i organismen sygdommen er. Når dette er klarlagt, kan dyrlægen sige, om behandling med kemoterapi i det hele taget er en mulighed i det pågældende tilfælde. I nogle tilfælde vil behandling med kemoterapi blive frarådet.

Hvem kan behandle?

Den Danske Dyrlægeforening anbefaler, at kun certificerede dyrlæger i Onkologi behandler med kemoterapi. Din egen dyrlæge vil kunne henvise dig.

Et kemoterapi-forløb strækker sig typisk over en periode på 12 uger (afhængig af hvilken medicinprotokol der anvendes) og kræver nøje kontakt til den behandlende dyrlæge.

Der er ofte mange spørgsmål, der rejser sig i forbindelse med stillingtagen til opstart af behandling, og det er derfor meget vigtigt, at man får diskuteret alle disse spørgsmål igennem med den behandlende dyrlæge, før man starter behandlingen.

Hvordan får hunde kemoterapi?

De fleste typer kemomedicin bliver givet som væskedrop sammen med saltvand. Enkelte typer medicin bliver givet som indsprøjtning under huden og andre i form af tabletter.

Når et dyr starter på kemoterapi, skal det typisk til behandling én gang om ugen i de første måneder. Man vælger gerne en fast ugedag, hvor dyret så er indlagt fra morgen til aften og får kemoterapi.

Hunden skal typisk tjekkes først med en blodprøve, inden behandlingen sættes i gang.

Der er kun meget lidt ubehag forbundet med behandlingen. Der bliver lagt en såkaldt venflon (et plastickateter) i blodåren i et forben, og gennem denne venflon løber der saltvand med kemomedicin ind i blodbanen. Det er samme procedure som ved enhver anden dropbehandling. Efter behandlingen har dyret det næsten altid fint og er som regel lige så livlig og glad som før behandlingen.

Er kemoterapi farligt?

Kemoterapi anvendes til hunde på en lidt anden måde, end tilfældet er hos mennesker. For at undgå for store bivirkninger anvendes ikke så store doser som tilfældet er til mennesker. Til gengæld er det sjældent, at sygdommen helbredes fuldstændigt og i den del tilfælde vender symptomerne tilbage.

Der er derfor sjældent alvorlige bivirkninger forbundet med at behandle hunde, og de taber f.eks. ikke hårene. Det er dog nødvendigt, at patienterne følges tæt af den behandlende dyrlæge, der kan træde til med hurtig behandling, hvis bivirkninger alligevel skulle forekomme.

Kemomedicin er potentielt farlig medicin og de behandlende dyrlæger og veterinærsygeplejersker skal derfor vide, hvorledes de skal beskytte sig, når disse stoffer håndteres. Ligeledes skal ejerne instrueres om, hvorledes man skal bære sig ad med at opsamle opkast, afførring osv.

Før behandlingen iværksættes er det vigtigt, at alle disse spørgsmål er diskuteret igennem med ejeren.

Er det synd for dyret?

Det generelle svar er nej.
Der er naturligvis nogle meget vigtige etiske spørgsmål i forbindelse med overvejelserne om kemoterapi, og der melder sig en masse spørgsmål. Er det rimeligt over for hunden? Har den det ikke dårligt, mens den får kemoterapi? Skal den ikke hellere have fred nu?

Der er mange forskellige holdninger til, om man vil lade kæledyr behandle for kræft. Det er meget vigtigt, at ejeren af et dyr med kræft får mulighed for at stille de nødvendige spørgsmål til den behandlende dyrlæge, og nogle ejere vil derefter vælge at få dyret aflivet.

Andre vil vælge at lade hunden behandle, og det generelle indtryk af behandlingerne er, at ejerne er tilfredse med forløbet. Dyret er generelt upåvirket af behandlingen og i stand til at passe sine sædvanlige "interesser" - f.eks. går jagthunden på jagt igen osv.

Faktum er, at en række dyr med kræft - især dem med lymfekræft og beslægtede lidelser - får det meget bedre, hvis de kommer i gang med kemoterapi.
De bliver lindret for det store ubehag, sygdommen gav dem, og de bliver glade, velfungerende og har ingen smerter. Som regel kan ejeren fortælle, at hunden har det næsten lige så godt som før, den blev syg.

Så længe en hund, der har kræft, har det godt dag for dag og er fri for smerter og ubehag, er der bestemt ingen betænkeligheder ved at lade den leve.

Du skal kontakte din dyrlæge, hvis din hund bliver ramt af kræft, og du gerne vil i gang med at give den en lindrende behandling.

Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop