Sponsoreret
Lymfom
Latinsk navn: Lymphoma
Hvad er lymfom?
Lymfom, der også kaldes lymfosarkom, er kræft i de celler i kroppens immunsystem, der kaldes lymfocytter. Lymfocytterne findes i blodet og i lymfeknuderne overalt i kroppen, og sygdommen hører til de kræftsygdomme, der er ondartede (i modsætning til de godartede).
Der findes på internettet rigtigt meget litteratur om denne kræftsygdom - især findes der meget på engelsk. Du kan finde mere information, hvis du søger under lymphoma, lymphosarcoma og canine (hund på engelsk).
Hvad er symptomerne på lymfom hos hunde?
Symptomerne på lymfom kan variere.
I de fleste tilfælde vil lymfeknuderne under huden være forstørrede, og man kan føle hævede lymfeknuder under kæbegrenene, foran skulderbladene og/eller på bagsiden af lårene.
Der kan også være tilfælde, hvor hovedsædet for sygdommen er lymfeknuderne i tarmen eller i lungevævet, og i nogle tilfælde er knoglemarven involveret. I disse tilfælde vil det være symptomer fra disse organer ( f.eks. opkastninger/diarre eller hoste), der dominerer billedet.
Lymfom kan også optræde i huden eller tarmkanalen.
I nogle tilfælde er symptomerne ikke særligt entydige, og der kan være øget drikkelyst og vægttab.
Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen lymfom?
Ved mistanke om lymfom vil en undersøgelse kunne indeholde en eller oftest flere af følgende elementer:
- Celleprøver fra forstørrede lymfeknuder
- Vævsprøve (biopsi) fra det involverede område
- Blodprøve til tælling af celler og til kontrol af lever- og nyrefunktion
- Urinanalyse
- Røntgen og ultralydsscanning
- Evt. knoglemarvsprøve
Når de relevante resultater er samlet, vil dyrlægen stille den endelige diagnose, og graduere sygdommen.
Hvordan behandles lymfom hos hunde?
Lymfom kan behandles med kemoterapi. Kemoterapi bruges på en anden måde til hunde end til mennesker, idet der ikke benyttes så høje doser. Hundene bliver derfor som oftest ikke syge af behandlingen og taber ikke hårene.
Der benyttes forskellige medicinprotokoller, og afhængig af stadiet af sygdommen og den protokol, der benyttes, vil mellem 60 til 90 % af patienterne opleve, at symptomerne og generne af sygdommen forsvinder.
Da dosis af kemoterapien er lav, vil symptomerne på sygdommen ofte opstå igen efter 6 til 12 måneder. 50% af behandlede hunde vil være i live efter 1 år og 25% vil være i live efter 2 år, og dyrene vil have haft et forløb med en høj livskvalitet og med minimale bivirkninger af behandlingen.
Kemoterapi er en behandlingsform, der kræver hyppig kontakt til den behandlende dyrlæge, og den strækker sig oftest over en periode på 12 uger afhængig af, hvilken protokol der benyttes. Dette kombineret med medicinens pris gør, at den samlede pris for behandlingsforløbet godt kan løbe op. Kemoterapi udføres i Danmark kun af dyrlæger godkendt af Den Danske Dyrlægeforening.
Hvordan er fremtiden for din hund, hvis den har lymfom?
Uden behandling er overlevelsestiden kort (gennemsnitlig 2 måneder) - med behandling noget længere som skitseret ovenfor. Det er derfor nødvendigt for hundeejeren at tage stilling til, om hunden hurtigt skal i gang med en behandling, eller om den skal aflives.
Du må snakke mulighederne grundigt igennem med din dyrlæge for at træffe den beslutning, der er rigtigst for dig og din hund.
Hvis du overvejer behandling, vil din dyrlæge kunne henvise dig til en certificeret onkologi dyrlæge.
Hvorfor får hunde lymfom?
Årsagen til lymfom og kræft i det hele taget er komplekse. Kræft i cellerne udvikles som følge af en serie af ændringer i cellen, der til slut resulterer i en kræft-celle der deler sig hyppigt. Kræftbehandling retter sig mod at dræbe celler i deling med specialmedicin (cytostatika)
Hvad er risikoen for, at din hund får lymfom?
Lymfom er en af de almindeligste ondartede kræftformer hos kæledyr. Således er lymfom den hyppigste ondartede kræftform i det Danske Veterinære Cancer-register hos hunde.
Stavemåder
Lymfom, Lymphom, Lymfosarcom, Lymfosarkom, Lymphosarcom, Lymphosarkom
Artiklen er oprindelig skrevet af Morten Bentsen og venligst opdateret af Steen Engermann