Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

239,00 kr

Kalm tabletter til hund og kat, 30 stk. Køb her
199,00 kr

Frontline Pour-on Vet kat, 4 pipetter Køb her
185,00 kr

Advantage vet. til katte over 4 kg, 4 pipetter Køb her
Mængderabat
575,00 kr
Ned til
517,00 kr

VetPro voksen kattefoder 8 kg (4x2 kg) Køb her
239,00 kr

Canosan tyggetabletter til hund, 60 stk Køb her
Mængderabat
399,00 kr
Ned til
359,00 kr

VetPro voksen hundefoder, 8 kg Køb her

SponsoreretFodring af hunde med kræft

Af dyrlæge Lotte Davies.

Hvad er kræft?

Kræft (cancer) er en sygdom, der skyldes en ukontrolleret deling af kroppens celler, som udgør "byggestenene" for alt levende væv. De kræftsyge celler mister deres normale funktion. Den ukontrollerede celledeling kan føre til lokal hævelse, der kaldes en tumor.

Godartede tumorer forbliver på ét sted, og vokser normalt relativt langsomt. De kan forårsage problemer for patienten ved at trykke på nærliggende organer eller blodkar, men er i sig selv ikke farlige.

Ondartede tumorer er mere aggressive. De kan invadere omkringliggende væv og spredes via kredsløbet til andre dele af kroppen.

Kræft er den største dødsårsag hos hunde, når man ser bort fra ulykker, og kræft bliver desværre mere og mere udbredt.

Hvad kan øge risikoen for, at min hund får kræft?

Der er mange faktorer, som kan have indflydelse på sandsynligheden for, at en hund udvikler kræft. Nogle faktorer er på nuværende tidspunkt stadig ukendte.
Af kendte faktorer kan nævnes:

 • Alder. Næsten halvdelen af alle hunde over 10 år vil udvikle kræft.
 • Race. Visse typer af kræft er mere almindelige hos bestemte hunderacer. Eksempelvis hudtumorer hos boxere, milttumorer hos schæferhunde og knoglekræft hos nogle gigantracer
 • Køn. Visse kræfttyper udvikles ved påvirkning af kønshormoner. Eksempler er brystkræft hos hunhunde og kræft i blærehalskirtlen hos hanhunde.
 • Omgivelser. Risikoen for kræft øges, hvis hunden udsættes for visse kemikalier (så som nogle pesticider og ukrudtsmidler) eller bestråling.

Hvordan kan man diætetisk hjælpe en kræftsyg hund eller kat?

Ved omhyggeligt valg af foder kan man ændre de stofskifteforstyrrelser, som kræftpatienter får. Derved får patienten det bedre. Det er vigtigt, at foderet er ernæringsmæssigt afbalanceret.

Foder til kræftsyge hunde skal:

 • Have et højt kalorieindhold
 • Være let fordøjeligt
 • Være velsmagende, da kræftpatienter ofte har nedsat appetit.

Hvilke specifikke næringsstoffer er vigtige?

 • Kulhydrat. Kræftceller har meget let ved at udnytte kulhydrat som energi.
  Ved at nedsætte indholdet af kulhydrat i patientens foder, nedsættes energitilførslen til kræftcellerne.
 • Fedt. Kræftceller kan kun i meget begrænset omfang udnytte fedt som energikilde. Ved at øge fedtindholdet i patientens foder, tilgodeses at hunden får tilstrækkelig energi. Øget fedtindhold i foderet giver således energi til patienten, men ikke til kræftcellerne.
 • Protein. Kræftceller kan udnytte proteiner. Ved at øge proteinindholdet i patientens foder, opnår man imidlertid, at hunden får tilstrækkeligt protein,
  på trods af at kræftcellerne bruger protein som energi i konkurrence med patientens behov. Hvis foderet indeholder for lidt protein eller protein af for dårlig kvalitet, kan det resultere i muskelsvind, svækkelse af immunforsvaret, nedsat tarmfunktion og dårlig sårheling. Hunden har brug for protein til at opretholde immunforsvaret og undgå tab af muskelvæv.
 • Omega-3 fedtsyrer. Kræftceller kan ikke udnytte Omega-3-fedtsyrer. Et øget indhold af Omega-3 fedtsyrer er medvirkende til at nedsætte kræftcellernes vækst og spredning i kroppen. Samtidig forstærker Omega-3 fedtsyrer immunforsvaret.
 • Arginin. En stor forøgelse af argininindholdet i foderet forbedrer hundens immunforsvar, og fremmer genopbygning af væv.

Kan man forlænge hundens liv ved at ændre dens kostvaner?

Mange omfattende undersøgelser har vist, at hunde med diagnosticeret lymfekræft, som var under medicinsk behandling og samtidig blev fodret med det eneste specielt formulerede foder for kræftpatienter, der findes (Hill's Canine n/d), fik mærkbart øget livskvalitet og forlænget levetid i forhold til de hunde, der udelukkende fik medicinsk behandling.

 

Du skal kontakte din dyrlæge, hvis...

Din hund lider af kræft og du gerne vil fodre den med en diæt til kræftpatienter.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop