Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

19,00 kr

BUSTER Flåttang Køb her
249,00 kr

Frontline Combo til hunde 2-10 kg, 3 pipetter Køb her
289,00 kr

Bayvantic vet til hunde 10-25 kg, 4 pipetter Køb her
299,00 kr

MyFleaTrap loppefælde inkl. 2 limplader Køb her
190,00 kr

Advantage vet. til hunde på 10-25 kg, 4 pipetter Køb her

SponsoreretEksotiske rejsesygdomme

Af Christina Brock Hvilke hunde kan rammes af eksotiske sygdomme?

Når hunde tages med på ferie til Sydeuropa, er der mulighed for at de eksponeres for eksotiske sygdomme, som normalt ikke forekommer her i landet. Men også de mange turisthunde, som hvert år besøger Danmark, kan bringe sygdomme hertil. Man mener det var tilfældet, da hjerteormen kom til Danmark i starten af 80'erne. I dag har mere end 90% af rævene sygdommen.

Ejerens oplysninger om familierejse til Syden eller import/udveksling af f.eks. avlshunde fra Sydeuropa, er meget vigtige, for at nå frem til den rigtige diagnose. Nogle af rejsesygdommene er nemlig så lumske, at de først giver sig klinisk til kende langt tid efter hjemkomsten. I det følgende er beskrevet 3 rejsesygdomme, nemlig Leichmaniose, Dirofilariose og Babesiose.

Leichmaniose
Leichmaniose, er en sygdom som kan smitte til mennesker. Det anslås at op mod 12 mio mennesker på verdensplan har sygdommen.

Hunde og en række vilde dyr som ræv og ulve, optræder som et vigtigt reservoir for smitten. Det er vigtigt i forståelsen af sygdommen, at den hænger sammen med et ufuldstændigt immunrespons. De fleste inficerede hunde udvikler ikke kliniske symptomer.

Leichmaniose forårsages af små flagellater, som overføres med "sandfluer", der er små stikmyg af slægterne Phlebotomus spp. I enkelte områder af Grækenland, Italien og Spanien, er der påvist antistoffer mod Leichmania spp. hos mere end 50% af hundene. 

Symptomer på smitten optræder fra få måneder til flere år efter eksponering for stikmyggene. Der opstår som regel både hud- og organproblemer. Hudproblemerne er skæl, fortykkelse af huden, hårtab rundt om øjnene ("briller"), og seborrhe. Kun sjældent ses kløe. Hos nogle opstår deciderede sår og knudedannelser i huden.

Symptomerne ledsages ofte, men ikke nødvendigvis, af vægttab, diarre, periodevis feber og blodmangel. Forstørret milt og lever, samt forstørrede lymfeknuder er væsentlige fund.

Diagnosen stilles enten ved at påvise flagellaten i en celleprøve fra en lymfeknude, et hudskrab, eller på baggrund af en blodprøve. Det er vigtigt at påpege at de fleste patienter har en underliggende sygdom, som har bevirket at patienten har et nedsat imunforsvar.

Babesiose
Babesiose, er en sygdom som findes i hele verden. Den spredes bl.a. med husflåter, som findes i landene omkring middelhavet. Sygdommen findes primært om sommeren. Ofte angribes unge dyr.

Sygdommen optræder i de røde blodlegemer, som sprænges i forbindelse med udviklingen (hæmolytisk anæmi).
Symptomerne kan relateres til blodmangel, feber, nedstemthed, blege slimhinder og forstørret milt. I andre forløb, ses nyresvigt, neurologiske tegn, gulsot, og nedsat størkningsevne af blodet.

Diagnosen kan stilles ved at påvise Babesia canis organismen inde i de røde blodlegemer, men diagnosen kan også stilles serologisk.

Behandling retter sig efter sværhedsgraden. Ofte er hospitalisering nødvendig og derfor inkluderer terapien  i vid udstrækning forebyggelse af flåtbid på hunden.

Dirofilariose/ Amerikansk hjerteorm
Dirofilariose er en sygdom som kan smitte til mennesker, men mennesket er en blindvært. Hunde og en række vilde dyr som ræve og ulve kan inficeres.

Dirofilaria immitis kaldes også Amerikansk hjerteorm. Ormen kan blive op til 30 cm lang, og bor i lungearterierne og højre hjertekammer.

Dirofillaria forårsagea af mere end 60 forskellige arter af stikmyg. I enkelte områder, som f.eks Po-deltaet i Norditalien er op mod 75-90% af hundene inficerede.

Symptomer på smitten optræder fra 7-24 måneder efter hjemkomsten. De voksne orm kan leve i op til 5 år. Symptomerne er knyttet til ormenes placering i lunge-
arterierne, hvor de forårsager arvæv og inflammation i karrene. Døde orm medfører blodpropper og forhøjet blodtryk i lungekredsløbet. Det medfører udvidelse af højre hjertehalvdel, og evt. stase i leveren.

Diagnosen stilles ved at påvise mikrofillarier i blodbanen eller ved at påvise antistoffer i blodet.

Du skal kontakte din dyrlæge hvis…

  • Du ønsker råd og vejledning om, hvordan du kan beskytte din hund mod de ovenstående sygdomme.
  • Du har været i Sydeuropa med en ældre, syg eller på anden måde immunkomprimeret hund.
  • Din hund, har været med i Sydeuropa, og udviser uspecifikke symptomer, som måske kan relateres hertil.
Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop