Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop

Hjerteorm

Fransk hjerteorm hos hunde
Af Ulrik Westrup Hvad er hjerteorm / fransk hjerteorm hos hunde?

Hjerteorm hos hunde går også under betegnelsen fransk hjerteorm. Det er en parasit, der har ræv, grævling og hund som hovedvært, og som hovedsageligt benytter snegle som mellemvært. Den har fået sit navn, fordi den voksne orm kan findes i hundens hjerte - mere nøjagtigt i højre hjertehalvdel - hvor den opholder sig i det område, hvor de store blodkar går ud til lungekredsløbet. Ormen kan få en størrelse på 10-14 mm.

Hjerteorm er et udbredt problem på Sjælland, men spredning er også set på Fyn og i Jylland. Her kan du se et kort over udbredelsen i Danmark. 

Sygdommen opstår mest hos yngre hunde, og det skyldes formentlig, at hvalpe er mere tilbøjelige til at spise snegle end de lidt ældre hunde.

Følgesygdommene til en infektion med hjerteorm vil typisk være lungebetændelse. I værre tilfælde kan der forekomme blødningsforstyrrelser og neurologiske symptomer. I værste tilfælde er sygdommen dødelig, hvis den ikke diagnosticeres og behandles i tide. 

Hvad er symptomerne på hjerteorm?

Symptomerne vil ofte være de samme, som man ser ved almindelig lungebetændelse: 

  • Hoste
  • Nedsat appetit
  • Vægttab
  • Nedsat udholdenhed
  • Hurtig vejrtrækning
  • Evt. opkastninger

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen hjerteorm?

Diagnosen stilles normalt ud fra afføringsprøver, der undersøges for ormelarver ved hjælp af et mikroskop eller den kan diagnosticeres ud fra en blodprøve.

Hvordan behandles hjerteorm?

Hvis man har stillet diagnosen hjerteorm, skal hunden behandles med et receptpligtigt produkt, som dyrlægen ordinerer. Der findes flere forskellige produkter på markedet. Dyrlægen vil derefter følge op på behandlingen med fornyede afføringsundersøgelser for at være sikker på, at parasitten er udryddet.

Det vil meget ofte være nødvendigt at lave støttende behandling. Hunden vil ofte have udviklet lungebetændelse, når den bringes til dyrlægen, og denne skal selvfølgelig også behandles. Der findes desuden produkter, som er godkendt til at forebygge smitten med Fransk hjerteorm.

Hvordan er fremtiden for din hund, hvis den har hjerteorm?

Hvis ikke forandringerne i lunger og hjerte er store, er fremtidsudsigterne gode, da behandlingen normalt er meget effektiv. Men det er vigtigt at være opmærksom på risikoen for gensmitte. Da hunden vil kunne udsættes for en ny smitte, og hunde udvikler ikke immunitet mod hjerteorm.

Hvorfor får hunde hjerteorm?

Smittevejen for hjerteorm går fra ræve og andre hunde. Smittepresset er derfor størst, hvor mange hunde luftes på et relativt lille område, fx i en park, og hvor der også er er en tæt population af ræve. Disse betingelser er især opfyldt i det storkøbenhavnske område.

Det er snegle af forskellige typer, der er mellemvært for hjerteormenes larver. Smitten sker ved, at hunde eller ræve æder eller er i tæt kontakt med snegle. I tarmen frigives larverne, som via en vandring gennem tarmvæg, lymfeknuder, lever og den store hulvene ender i højre hjertekammer. Her udvikles de til voksenstadier, parrer sig og lægger æg. Disse æg føres videre med blodstrømmen og opfanges af de fintmaskede blodkar i lungerne. Her klækkes æggene, og det er disse nye larver, der kan forårsage store skader i lungerne. Efterfølgende finder larverne vej til luftrøret, hvorfra de hostes op og synkes. Når de kvitteres med afføringen og herefter ædes af en snegl er cyklus sluttet.

Hvad er risikoen for, at din hund får hjerteorm?

Risikoen for at få hjerteorm er meget afhængig af, hvor i landet man bor. Hunde i storkøbenhavnsområdet er mest udsatte. Man mener, det skyldes den tætte forekomst af ræve.

Men også forekomsten af snegle har stor betydning for sygdommens udbredelse. Udover at hunden kan smittes ved at spise snegle kan hunde også smittes ved direkte kontakt med slim fra smittede snegle, som f.x på græs, udendørs vandskåle, legetøj der ligger ude, osv. 

Endvidere har man fundet ud af at frøer også kan fungere som mellemvært. Læs om andre smitterisici på www.minhundogkat.dk

Hvilke racer er særligt udsatte for at få hjerteorm?

Alle racer er lige udsatte.

220,00 kr

SPECIFIC CT-H Healthy Treats, 5x300 g

Sunde, fedtfattige godbidder til hunde af alle racer og aldre. Godbidderne har et højt indhold af fibre og et lavt fedtindhold. De kan bruges både som en godbid, til træning og under en slankekur...

Køb her
Mængderabat
129,00 kr
Ned til
121,00 kr

VetPro voksen hundefoder, 2 kg

VetPro voksen hundefoder er velegnet til: Små racer: 9 mdr. - 7 årMedium racer: 11 mdr. - 6 årStore racer: 16 mdr. - 5 år VetPro Voksen Hund er sammensat således, at behovet for næringsstoffe...

Køb her
Tilbud
519,00 kr
467,00 kr

Royal Canin VCN Neutered Adult, 10 kg

Foder til sterilisterede/kastrerede hunde.  Neutered Adult er et komplet fuldfoder til steriliserede/kastrerede voksne hunde af mellemstore racer (fra 11 til 25 kg) med tendens til overvægt eller...

Køb her
Mængderabat
334,00 kr
Ned til
300,00 kr

VetPro voksen hundefoder, 8 kg

VetPro voksen hundefoder er velegnet til: Små racer: 9 mdr. - 7 årMedium racer: 11 mdr. - 6 årStore racer: 16 mdr. - 5 år VetPro Voksen Hund er sammensat således, at behovet for næringsstoffe...

Køb her
Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Fandt du ikke svar på det, du søgte efter? Kontakt din lokale dyrlæge. VetFamily har klinikker i hele landet.
Find en dyrlæge her