Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

129,00 kr

BUSTER DogMaze Mini, sort Køb her
219,00 kr

Nutri-Plus Gel, 120 g Køb her
Tilbud
340,00 kr
238,00 kr

VetPro Aktiv Hund, 400g. Køb her
199,00 kr

BUSTER Soft Cube blå Køb her
129,00 kr

KONG Wobbler, Small Køb her

Sponsoreret

Hjertelungeorm

Latinsk navn: Dirofilaria immitis

Hjertelungeorm - fransk hjerteorm hos hunde

Skrevet af Ulrik Westrup, redigeret af Kirsten Boeck

Hvad er hjertelungeorm hos hunde?

Hjertelungeorm (fransk hjerteorm) hos hunde er en fællesbetegnelse for 2 forskellige slags orm, der begge kan findes i hjerte og lunger hos hunde. Der er dels tale om den franske hjerteorm (Angiostrongylus vasorum), som kan give alvorlig sygdom, dels om rævens lungeorm (Crenosoma vulpis), der yderst sjældent giver alvorlige symptomer. I daglig tale er det derfor den første af de to, man er opmærksom på, når man bruger navnet hjertelungeorm.

Det er en parasit, der har ræv, grævling og hund som hovedvært, og som hovedsageligt benytter snegle som mellemvært. Den har fået sit navn, fordi den voksne orm kan findes i hundens hjerte - mere nøjagtigt i højre hjertehalvdel - hvor den opholder sig i det område, hvor de store blodkar går ud til lungekredsløbet. Larverne findes i lungerne. Den voksne orm kan få en størrelse på 10-14 mm.

Hjertelungeorm startede som et udbredt problem på Sjælland, især nord for København, men ses nu sporadisk over hele landet. Her kan du se et kort over udbredelsen i Danmark. 

Sygdommen ses hyppigt hos yngre hunde og det skyldes formentlig, at hvalpe og unghunde er mere tilbøjelige til at spise snegle end de lidt ældre hunde.

Følgesygdommene til en infektion med hjertelungeorm vil typisk være lungebetændelse. I værre tilfælde kan der forekomme blødningsforstyrrelser med tendens til nedsat størkning af blodet. I sjældne tilfælde kan der også ses symptomer fra nervesystemet som nedsat balance og ændret adfærd. I værste tilfælde er sygdommen dødelig, hvis den ikke diagnosticeres og behandles i tide og hvis den rammer i forvejen svækkede individer. 

Illustration lånt af Hvidsten Dyrehospital

Hvad er symptomerne på hjertelungeorm?

Symptomerne vil ofte være de samme, som man ser ved almindelig lungebetændelse. Der kan dog være stor forskel på, hvor kraftige symptomerne er, dels fra hund til hund, dels kan de svinge over tid hos den enkelte hund.

  • hoste – temmelig hårdnakket
  • vejrtrækningsbesvær
  • træthed
  • manglende appetit, diarré og opkastninger
  • evt. blødningsforstyrrelser
  • evt. symptomer fra nervesystemet

Husk at tegne en sygeforsikring til din hund

Hvis din hund får brug for behandling, kan du få dækket op til 80 % af dyrlægeudgifterne med en hundesygeforsikring fra Dyrekassen Danmark. Du kan læse mere om, hvad forsikringen dækker og ikke dækker i forsikringsbetingelserne.

Produkter fra vores butik

199,00 kr

BUSTER Soft Cube blå Køb her
219,00 kr

Nutri-Plus Gel, 120 g Køb her
129,00 kr

BUSTER DogMaze Mini, sort Køb her
Tilbud
340,00 kr
238,00 kr

VetPro Aktiv Hund, 400g. Køb her
129,00 kr

KONG Wobbler, Small Køb her

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen hjertelungeorm?

Diagnosen stilles normalt ud fra afføringsprøver, der undersøges for ormelarver ved hjælp af et mikroskop. Der undersøges afføringsprøver fra tre på hinanden følgende dage, idet udskillelsen af ormelarver kan variere ret meget fra dag til dag. En hurtigtest på en blodprøve kan også give et fingerpeg. Der kan også være behov for røntgen mhp eventuelle skader i lungerne. Der går 40-60 dage fra hunden er blevet smittet, til parasitten kan påvises.

Hvordan behandles hjertelungeorm?

Når man har stillet diagnosen hjertelungeorm, skal hunden behandles med et receptpligtigt ormemiddel, som dyrlægen ordinerer. Der findes flere forskellige produkter på markedet. Dyrlægen vil derefter følge nøje op på behandlingen med fornyede afføringsundersøgelser for at være sikker på, at parasitten er udryddet. Hvis man bor i et område med udbredt smitte, kan det være aktuelt med regelmæssig undersøgelse af afføringsprøver.

Det vil meget ofte være nødvendigt at foretage understøttende behandling. Hunden vil ofte have udviklet lungebetændelse, når den bringes til dyrlægen, og denne skal selvfølgelig også behandles. Der findes desuden produkter, som er godkendt til at forebygge smitten mod hjertelungeorm.

Hvordan er fremtiden for din hund, hvis den har hjertelungeorm?

Hvis der ikke er udviklet for store forandringer i hjerte og lunger er fremtidsudsigterne gode, da behandlingen normalt er meget effektiv. Men det er vigtigt at være opmærksom på risikoen for gensmitte. Hunden vil kunne udsættes for en ny smitte og hunde udvikler desværre ikke immunitet mod hjertelungeorm.

Hvorfor får hunde hjertelungeorm?

Smittevejen for hjerteorm går fra ræve og andre hunde gennem snegle. Hunde kan ikke smitte hinanden direkte. Smittepresset er derfor størst, hvor mange hunde luftes på et relativt lille område, fx i en park, og hvor der også er er en tæt population af ræve. Disse betingelser er især opfyldt i det storkøbenhavnske område.

Det er snegle af forskellige typer, der er mellemvært for hjerteormenes larver. Smitten sker ved, at hunde eller ræve æder eller er i tæt kontakt med snegle. I tarmen frigives larverne, som via en vandring gennem tarmvæg, lymfeknuder, lever og den store hulvene ender i højre hjertekammer. Her udvikles de til voksenstadier, parrer sig og lægger æg. Disse æg føres videre med blodstrømmen og opfanges af de fintmaskede blodkar i lungerne. Her klækkes æggene, og det er disse nye larver, der kan forårsage store skader i lungerne. Efterfølgende finder larverne vej til luftrøret, hvorfra de hostes op og synkes. Når de kvitteres med afføringen og herefter ædes af en snegl, er cyklus sluttet.

Hvad er risikoen for, at din hund får hjertelungeorm?

Risikoen for at få hjertelungeorm er afhængig af, hvor i landet man bor. Hunde i tæt bebyggede områder med stort hundehold er mest udsatte. Man mener, det bl.a. kan skyldes den tætte forekomst af ræve. Meget aktive og nysgerrige hunde med appetit på lidt af hvert og hvalpe er også mere udsatte.

Forebyggelse er vigtig og her kommer opsamling af al afføring ind som nr. 1.

Også forekomsten af snegle har stor betydning for sygdommens udbredelse. Udover at hunden kan smittes ved at spise snegle kan den også smittes ved direkte kontakt med slim fra smittede snegle, som f.x på græs, udendørs vandskåle, legetøj der ligger ude, osv. 

Endvidere har man fundet ud af at frøer formentlig også kan fungere som mellemvært. Læs om andre smitterisici på www.minhundogkat.dk

Hvilke racer er særligt udsatte for at få hjertelungeorm?

Alle racer er lige udsatte.

Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop