Sponsoreret
Borreliavaccine
Flåtangreb er et hyppigt forekommende fænomen hos hunde, som jævnligt færdes i skov- og naturområder. Mødet med flåterne kan have alvorlige konsekvenser for vores firbenede venner, idet helt op mod 55 pct. af flåterne i Norden er bærere af borrelia-bakterien, som kan føre til sygdommen borreliose.
Borreliose er en af de hyppigste flåtbårne infektioner i Norden og kan blandt andet forårsage feber, ledbetændelser, haltheder, træthed og muskelsmerter hos hunde såvel som mennesker. I værste tilfælde kan hundene få kroniske problemer med hjerte, lever og nyrer.
Stigning i antallet af borreliose-tilfælde
Studier viser, at mellem 15-20 pct. af de danske hunde har været i kontakt med borrelia, og i Sverige anslås det, at helt op mod 51 pct. af den svenske hundepopulation har været i kontakt med smitten. Borrelia-bakterien spredes geografisk via rådyr, mus, pindsvin og fugle, som er flåtens naturlige værter, og smitten overføres fra flåt til hund via flåtens spyt, når den suger blod fra hunden. Antallet af borreliose-tilfælde er stigende i det meste af Nordeuropa grundet den voldsomme vækst i bestanden af hjortedyr og kan komme til at stige endnu mere de kommende år.
Flåtsæsonen varer fra frosten stopper, til vi atter får frostvejr. Især det varme sommervejr, der lokker både mennesker og hunde i skoven, giver flåterne optimale betingelser.
Vaccine beskytter hunde mod overførsel af borrelia-bakterier
Vaccination beskytter hunde mod de tre hyppigst forekommende europæiske borrelia-typer (Borrelia burgdorferi sensu stricto, Borrelia afzelii og Borrelia garinii). Disse tre borrelia-typer har vist sig at være blevet associeret med klinisk borreliose hos hunde.
Vaccinen får hunden til at danne antistoffer, som blokerer overfladeproteinerne på borrelia-bakterien. Når flåten suger blod fra hunden, forhindrer blokeringen, at bakterien kan vandre fra flåtens tarm til spytkirtlerne og herfra videre til hunden. Således kan man populært sige, at flåten vaccineres via hunden.
Udover at være effektiv på hunde, der ikke tidligere har været smittet med borrelia, beskytter vaccinen også hunde, som tidligere har været i kontakt med borrelia-bakterien, mod ny smitte. Både langtids- og korttidsstudier har påvist, at vaccination signifikant reducerer risikoen for overførsel af de tre borrelia-typer fra inficerede flåter til vaccinerede hunde.
Hunde, som får borreliose, skal langtidsbehandles med antibiotika, så i disse restriktive antibiotika-tider, er det langt bedre at forebygge end at behandle.
Det er stadig - trods vaccination - en god idé at bruge midler til beskyttelse mod flåtangreb samt kontrollere hunden for flåter løbende. Flåter kan nemlig være bærere af andre flåtbårne sygdomme, og vaccinen beskytter kun mod borrelia.