Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

709,00 kr

Virbac HPM Baby Dog, Large & Medium, 12kg Køb her
Tilbud
582,00 kr
495,00 kr

RC Medium Puppy tørfoder til hvalp, 10 kg. Køb her
359,00 kr

SPECIFIC CPD-S Puppy Small Breed, 4 kg Køb her
822,00 kr

Hill's VetEssentials Puppy Large Breed, Chicken, 14kg Køb her
Mængderabat
437,50 kr
Ned til
393,75 kr

VetPro hvalpefoder, 8 kg Køb her
109,00 kr

KONG Puppy Binkie, Small Køb her
240,00 kr

Adaptil halsbånd, Junior, 37,5 cm Køb her

SponsoreretMælkekirtelbetændelse

Latinsk navn: Mastitis

Af dyrlæge Knud Dahlgaard.

Hvad er mælkekirtelbetændelse hos hunde?

Mælkekirtelbetændelse er en infektion eller betændelse i mælkekirtlerne hos tævehunde. Sygdommen opstår som regel kort efter, at tæven har født - altså mens hvalpene dier hos tæven. Men infektionen kan også komme i forbindelse med svulster i mælkekirtlerne.

Hvis behandling bliver sat i gang i tide, er mælkekirtelbetændelse som regel en rimelig harmløs sygdom, som tæven kan komme sig helt over.

Hvad er symptomerne på mælkekirtelbetændelse?

Mælkekirtlerne bliver varme, ømme og hævede. Mælken bliver mere tyktflydende, og farven skifter fra gul til brunlig. Øvrige symptomer er feber, manglende appetit og nedstemthed.

Hvalpene bliver urolige og hyler, fordi de ikke får tilstrækkelig næring. Det hænger sammen med, at tæven ikke vil lade dem die i normalt omfang, fordi det gør ondt.

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen mælkekirtelbetændelse?

Dine oplysninger om forløbet af fødslen, tiden efter fødslen og symptomerne i øvrigt, er meget vigtige i forbindelse med dyrlægens undersøgelse af hunden.

Ved undersøgelsen vil dyrlægen bl.a. undersøge mælkekirtlerne nøje og vurdere, om kirtlerne er mere dejagtige eller faste at føle på end normalt, hvilket som regel er tilfældet ved betændelse. Desuden vil dyrlægen foretage en generel undersøgelse af tæven, og især fokusere på livmoderen. Det sker ind imellem, at tæven har en tilbageholdt moderkage samtidig med mælkekirtelbetændelse.

Hvordan behandles mælkekirtelbetændelse?

Behandlingen består i antibiotikabehandling og badning/behandling af mælkekirtlerne med varme omslag. I visse tilfælde kan der udvikles en byld i en eller flere kirtler. I så fald kan en operation blive nødvendig, så dyrlægen kan fjerne alt det ødelagte kirtelvæv.

Bylder kan udmærket udvikle sig i en enkelt eller få kirtler samtidig med, at infektionen bliver behandlet med antibiotika i de øvrige kirtler. I øvrigt er infektionen generelt mere udtalt i en enkelt eller nogle få kirtler end i de øvrige.

Hvordan er fremtiden for din hund, hvis den har mælkekirtelbetændelse?

Fremtidsudsigterne for hunde med mælkekirtelbetændelse er generelt gode. Kun i sjældne tilfælde vil der blive udviklet alvorlige bylder med blodforgiftning til følge, og det kan være en livstruende tilstand. Men det vil kun ske, hvis der går for længe inden hunden kommer i behandling.

Derimod kan mælkekirtelbetændelse have konsekvenser for hvalpene, fordi det kan knibe med mælken. Når en tæve, der har født for nylig, får mælkekirtelbetændelse, er det som regel nødvendigt at give hvalpene tilskud af modermælkserstatning, indtil betændelsen er overstået.

I visse tilfælde kan det være nødvendigt at fjerne hvalpene fra moderen, navnlig hvis hun ikke vil have noget med dem at gøre på grund af smerter. I de situationer er man nødt til at give hvalpene flaske eller finde en reservemor - en anden tæve, der også har født for nylig, men måske ikke så mange hvalpe.

Det er hårdt arbejde at give hvalpene flaske, og det er ikke altid, at resultatet er tilfredsstillende. Flaskemetoden er nu engang ikke nær så god som naturmetoden.

Hvorfor får hunde mælkekirtelbetændelse?

Mælkekirtelbetændelse opstår på grund af en bakteriespredning via blodet fra åbne sår andre steder på eller i kroppen til mælkekirtlerne. Bakterier kan også vandre ind gennem åbningerne i pattevorten til kirtelvævet.

Hvis tæven kun har født en enkelt eller få hvalpe, og derfor ikke bliver malket godt ud den første tid, kan det øge risikoen for mælkekirtelbetændelse. Andre risikofaktorer kan være dårlig hygiejne i fødekassen, sår på mælkekirtlerne m.m.

Hvad er risikoen for, at din hund får mælkekirtelbetændelse?
Hvis du sørger for god pleje og pasning, for god hygiejne omkring tæven og for at hjælpe til med udmalkning, hvis den føder færre hvalpe end ventet, er risikoen for betændelse i mælkekirtlerne ikke ret stor.

Hvilke racer er særligt udsatte for at få mælkekirtelbetændelse?
Alle racer er lige udsatte.

Produkter fra vores butik

240,00 kr

Adaptil halsbånd, Junior, 37,5 cm Køb her
709,00 kr

Virbac HPM Baby Dog, Large & Medium, 12kg Køb her
Tilbud
582,00 kr
495,00 kr

RC Medium Puppy tørfoder til hvalp, 10 kg. Køb her
Mængderabat
437,50 kr
Ned til
393,75 kr

VetPro hvalpefoder, 8 kg Køb her
359,00 kr

SPECIFIC CPD-S Puppy Small Breed, 4 kg Køb her
109,00 kr

KONG Puppy Binkie, Small Køb her
822,00 kr

Hill's VetEssentials Puppy Large Breed, Chicken, 14kg Køb her
Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop