Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
AniPlan
Find dyrlæge
Webshop

Mavesår

Af dyrlæge Knud Dahlgaard og Lars Bloch.

Hvad er mavesår hos hunde?

Mavesår er sår i mavesækken, og de bløder nemt. Mavesår forekommer ikke så tit hos hunde, som det gør hos mennesker. Selv om hunde meget ofte kaster op, er det ret sjældent, at sygdommen udvikler sig til mavesår.

Hvad er symptomerne på mavesår?

  • Opkast, evt. med blod i: Blodet kan være frisk eller omdannet, så det ligner kaffegrums. Den grumsede struktur opstår, når blodet har været påvirket af mavesyren i nogen tid.
  • Væskemangel og nedstemthed: Hunden kan være upåvirket af sin sygdom, men den kan også være meget trist og træt, ja måske endda helt udmattet.
    Det afhænger af, hvor dehydreret den er, dvs. hvor meget væske den har mistet. Jo mere hunden kaster op, og jo længere tid det står på, desto mere dehydreret bliver den.
  • Smerter: Hunde med mavesår har tit ondt i maven.
  • Feber: Hunden kan have feber, men temperaturen kan også være normal eller lavere end normal (normaltemperaturen for hunde er 37,5-39,0 grader). Det afhænger af årsagen til sygdommen.

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen mavesår?

Dine oplysninger om sygdommens udvikling og varighed og de symptomer, du har lagt mærke til, er vigtige oplysninger for dyrlægen. Ved undersøgelsen af hunden kan dyrlægen afgøre, om den er dehydreret, om den har smerter, og om der er tegn på andre sygdomme.

Dyrlægen tager evt. en blodprøve og en urinprøve for at undersøge hundens nyrer, lever og blodsukker. Sukkersyge og sygdomme i lever og nyrer er nemlig nogle af de lidelser, der kan medføre mavesår.

I visse tilfælde er det nødvendigt at foretage en kikkertundersøgelse (endoskopi) for at stille den rigtige diagnose.

Hvordan behandles mavesår?

Behandlingen består i at give hunden medicin, der nedsætter syreproduktionen i mavesækken og medicin, der fremmer heling af sårene. Hvis hunden er dehydreret og har ondt, skal den have væskebehandling (drop) og smertestillende medicin. Hvis det er en anden sygdom, der er årsag til mavesåret, er det den sygdom, der først og fremmest skal behandles.

Hvordan er fremtiden for din hund, hvis den har mavesår?

I de fleste tilfælde er udsigterne gode. Når det udelukkende er mavesækken, der er involveret, er der gode udsigter til, at din hund kan få en god dagligdag, selv om det i visse tilfælde er nødvendigt med skånekost og evt. permanent medicin. Men hvis den egentlige årsag er en alvorlig kronisk sygdom, som f. eks. nyresvigt, ser det ikke godt ud.

Hvorfor får hunde mavesår?

I de fleste tilfælde er årsagen lægemidler, som f.eks. gigtmedicin, men stress som følge af chok, tilskadekomst, operation eller andre ting kan også spille en rolle. Endelig kan mavesår opstå som følge af sygdom i lever og nyrer, eller som følge af kræftsvulster.

Hvad er risikoen for, at din hund får mavesår?

Risikoen er næppe stor. Kun få procent af alle hunde udvikler mavesår. Men hvis din hund kommer i behandling med gigtmedicin i store doser, eller hvis den kommer til skade eller skal gennemgå en større operation, øges risikoen.

Hvilke racer er særligt udsatte for at få mavesår?

Ingen racer er særligt udsatte.

Tilbud
VetPro-Lac, 15 ml

Pasta til genopretning af fordøjelsen

75,00 kr
69,00 kr
Køb her
Diapaste Hund & Kat, 60 ml

Fodertilskud til dårligt fungerende mave.

180,00 kr
Køb her
Mængde
rabat
Canikur tabletter (4,4 gr.), 12 stk

Tabletter til regulering af tarmfunktionen ved diarré

89,00 kr
Ned til 79,00 kr Køb her
Panzym pulver, 170g

Kosttilskud til afhjælpelse af dårlig fordøjelse

625,00 kr
Køb her
Aptus Nutrisal pulver, 180 g

Genoprettelse af væske- og elektrolytbalancen hos hund og kat

122,00 kr
Køb her
Tilbud
SPECIFIC CID Digestive Support, 15 kg

Foder ved diarré og opkast, colitis eller dårlig fordøjelse

750,00 kr
649,00 kr
Køb her
Royal Canin VD Dog Gastro Intestinal, 14 kg

Mavetarmdiæt til hunde

649,00 kr
Køb her
Hill's Canine i/d, 12 kg

Mavetarmdiæt til hund

659,00 kr
Køb her
Netdyredoktors nyhedsbrev Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder om dyrs sundhed, tips til træning og masser af gode tilbud