Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

Mængderabat
149,00 kr
Ned til
126,00 kr

Canikur Pro, 30 ml Køb her
Mængderabat
99,00 kr
Ned til
84,00 kr

Canikur tabletter (4,4 gr.), 12 stk Køb her
198,00 kr

Diapaste Hund & Kat, 60 ml Køb her
1065,00 kr

Panzym Forte pulver, 200g Køb her
189,00 kr

Aptus Aptobalance pulver, 100g Køb her

Sponsoreret

Mavekatar

Latinsk navn: Gastritis

Af dyrlæge Knud Dahlgaard.

Hvad er mavekatar hos hunde?

Mavekatar er katar eller lettere betændelse i mavesækken, og forekommer forholdsvis tit hos hunde. Det er velkendt blandt de fleste hundeejere, at hunde kaster op meget oftere end mennesker. Det kan være på grund af mavekatar, som de kan få ved at spise unaturlige ting som fremmedlegemer, ådsler m.m. Selv om hunde tit kaster op på grund af mavekatar, er det sjældent, at sygdommen udvikler sig alvorligt.

Hvad er symptomerne på mavekatar?

 • Opkast: Hvis hunden har spist for nylig, kan der være madrester i det, der kommer op. Men som regel er det mest hvidt skum og gul/grøn, sej mavesaft. Der kan også være græs i brækket, fordi hunde tit spiser græs, når de har mavekatar. 
 • Væskemangel og nedstemthed: En hund med mavekatar er som regel forholdsvis upåvirket af sin sygdom, men den kan også blive trist og træt, måske endda udmattet, hvis sygdommen står på i længere tid. Det afhænger af, hvor dehydreret den er, dvs. hvor meget væske den har mistet. Jo mere den kaster op, og jo længere tid det står på, desto mere dehydreret bliver den.
 • Smerter: Hunde med mavekatar har sjældent ondt i maven, selv om det godt kan se sådan ud på grund af kvalmen og ubehaget.

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen mavekatar?

Dine oplysninger om sygdommens udvikling og varighed og de symptomer, du har lagt mærke til hos din hund, er vigtige oplysninger for dyrlægen. Ved undersøgelsen af hunden kan dyrlægen afgøre, om den er dehydreret, og om der evt. er tegn på andre sygdomme.

I visse tilfælde, f.eks. i forbindelse med fremmedlegemer i maven, kan det være nødvendigt at foretage en røntgenundersøgelse eller en kikkertundersøgelse (endoskopi) for at stille den rigtige diagnose.

Hvordan behandles mavekatar?

Behandlingen består i faste og skånekost. Du skal starte med at faste din hund i 24 timer, fordi mavesækken meget lettere kommer i orden, når den ikke samtidig skal fordøje føde. Efter et døgn kan du begynde at give din hund skånekost, som du kan købe som tørkost eller dåsemad hos dyrlægen.

Hvis din hund på noget tidspunkt i forløbet virker syg, træt eller uoplagt, eller hvis den fortsætter med at kaste op mere end 1 dag, skal du kontakte dyrlægen. Han vil vurdere, om din hund mangler væske, og vil i givet fald give den væskebehandling (drop). På baggrund af dine oplysninger om sygdomsforløbet vil dyrlægen desuden vurdere hundens tilstand og tage stilling til, om det er nødvendigt med yderligere undersøgelser.

Hvordan er fremtiden for din hund, hvis den har mavekatar?

Mavekatar er en sygdom med et mildt forløb, og udsigterne er gode. Kun i få tilfælde kan sygdommen udvikle sig til en mere alvorlig tilstand, som f.eks. mavesår. Hvis mavekatar er et led i en eller flere andre sygdomme, er situationen naturligvis en anden. Så afhænger fremtidsudsigterne også af, hvor alvorlige de andre sygdomme er.

Hvorfor får hunde mavekatar?

En række ting kan forårsage mavekatar:

 • Fordærvet foder, f.eks. ådsler
 • Overfodring
 • Giftstoffer fra visse bakterier
 • Kemikalier som pesticider, olieprodukter m.m.
 • Bestemte parasitter
 • Fremmedlegemer
 • Infektioner
 • Bestemte lægemidler, især gigtmedicin

Hvad er risikoen for, at din hund får mavekatar?
Risikoen for mavekatar hos hunde er stor. Langt de fleste hunde kaster op på et tidspunkt, og som regel er det helt ufarligt. Mavekatar er derfor i almindelighed ikke noget, man skal være bange for.

Hvilke racer er særligt udsatte for at få mavekatar?
Alle racer er udsatte for at få mavekatar, ingen mere end andre.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop