Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
AniPlan
Find dyrlæge
Webshop

Spondylose

Af dyrlæge Peter Kierk.

Hvad er spondylose hos hund?

Spondylosis derformans, også kaldet hypertrofisk spondylosis eller spondylose, er en ikke-infektiøs lidelse i ryggen hos specielt midaldrende og ældre hund. Dette medfører, at der sker en knoglepålejring på ryghvirvlerne. Pålejringen af knoglevæv kan enten helt eller delvist være med til, at der dannes en benbro mellem hvirvlerne.
Afhængig af graden viser det sig ofte som stivhed i ryg og eventuelt gangbesvær.

Hvad er symptomerne på spondylose?

Stivhed i ryggen. Hunden har svært ved at rejse sig når den har ligget og sovet.
Der er nedsat bevægelse i bagparten.

Ved alvorlige tilfælde af spondylose kan knoglepålejringer ligge tæt op af de nerver, som udgår fra rygmarvskanalen, og hunden vil i de tilfælde være halt. Pålejres der knoglemateriale ind i selve rygmarvskanalen, vil hunden have rygsmerter.

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen spondylose?

Diagnosen stilles ved hjælp af røntgenfotografering. Spondylosedannelserne ved de enkelte ryghvirvler er i reglen lette at se på et røntgenfoto. Det er straks mere vanskeligt, hvis man skal finde frem til det sted, hvorfra eventuelle rygsmerter udgår som komplikation til spondylose. Det er muligt at finde det sted, hvor der eventuelt er et tryk på rygmarven ved at indsprøjte kontrastvæske i rygmarvskanalen, en såkaldt myelografi. Et efterfølgende røntgenfoto vil derefter kunne afsløre hvor i ryggen, problemet er placeret.

Spondylosedannelser på siden af en ryghvirvel kan være sværere at finde. Det bedste diagnostiske hjælpemiddel i dette tilfælde er en CT-scanner, som bruges til diagnostisering af lignende tilfælde hos mennesker. Desværre er disse scannere så kostbare, at det endnu ikke er muligt at anvende dem til veterinære formål i Danmark.

Hvordan behandles spondylose?

Behandlingen retter sig efter, hvor alvorligt et tilfælde der er tale om. Smertebehandling kan afhjælpe problemerne for de fleste hunde. Hvis smertebehandling ikke er tilstrækkeligt, skal hunden have lavet en myelografi. Er rygmarven sammentrykket et sted, kan man operere hunden, så hunden bliver smertefri.

Hvorfor får hunde spondylose?

Spondylose opstår, fordi der foregår en unormal vækst mellem den nederste del af to ryghvirvler. Denne vækst eller knoglepålejring kan finde sted mellem en eller flere hvirvler, typisk i bryst og lænderegionen. Det kan skyldes en øget bevægelse mellem hvirvlerne eller en nedbrydning af hvirvlen.

Hvordan er fremtiden for min hund, hvis den har spondylose?

Det kan være svært at udtale sig om fremtiden for en hund, der lider af spondylose. Nogle hunde kan leve et helt liv med udtalte spondylose i ryggen uden at være betydelig påvirket af det, mens andre hunde har smerter selv ved små forandringer. Det er helt afhængig af, om der er forstyrrelser i nerveledningen på grund af tryk på nerverne. I sidste tilfælde må man stille en mere reserveret prognose.

Hvilke racer er særligt udsatte for at få spondylose?
Boxeren er mere tilbøjelig til at udvikle spondylose end nogen anden hunderace. Men store og tunge racer har generelt større tilbøjelighed til at udvikle sygdommen end små hunde.

Anden viden om spondylose:
Spondylose er en lidelse, der også ses hos andre kæledyr som kat og kanin. Blandt andet kan der ses meget slemme spondylosedannelser hos kaniner, der i udpræget grad er blevet brugt til kaninhop.

Virbac Fortiflex 525, 30 tabletter

Hjælper med opretholdelse af ledfunktionen

349,00 kr
Køb her
Mængde
rabat
VetPro Leddiæt, 8 kg

Ernæringsmæssig support til hunde med nedsat ledfunktion

392,00 kr
Ned til 313,00 kr Køb her
Royal Canin Mobility C2P+, 12 kg

Leddiæt til alle racer

599,00 kr
Køb her
BUSTER VitalChew Joints & Mobility, medium/large, 30 stk.

Omega-3 tilskud

149,00 kr
Køb her
Mængde
rabat
ArthroFlex Omega pulver til hunde, 400 g

Styrker og vedligeholder bevægeapparatet

397,00 kr
Ned til 379,00 kr Køb her
Aptus Glycoflex Plus, 60 stk.

Fodertilskud til hunde for at støtte en sund ledfunktion

380,00 kr
Køb her
Mængde
rabat
Hill's Canine j/d Reduced Calorie, 12 kg

Fuldfoder til hund med ledproblemer (lavt fedtindhold)

699,00 kr
Ned til 657,00 kr Køb her
Tilbud
Hill's PD Metabolic+Mobility, 12 kg

Vægtstyring og ledstøtte i ét og samme foder

719,00 kr
575,00 kr
Køb her
Mængde
rabat
Canosan tyggetabletter til hund, 60 stk

Fodertilskud til støtte og vedligehold af sunde led

233,00 kr
Ned til 199,00 kr Køb her
Netdyredoktors nyhedsbrev Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder om dyrs sundhed, tips til træning og masser af gode tilbud