Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

499,00 kr

Virbac HPM Adult Dog, Small & toy, 7kg Køb her
Mængderabat
399,00 kr
Ned til
359,00 kr

VetPro voksen hundefoder, 8 kg Køb her
656,00 kr

Hill's Science Plan Adult Medium hundefoder, 12 kg Køb her
395,00 kr

SPECIFIC CXD-M Adult Medium Breed, 7 kg Køb her
548,00 kr

Royal Canin VDH Adult, 10 kg Køb her

Sponsoreret

Vand i lungerne

Latinsk navn: Pulmonalt ødem

Hvad er vand i lungerne hos hunde?

Vand i lungerne er altid en følgetilstand til en anden sygdom. Der findes en række sygdomme, som kan give væske i lungerne, men det kan også opstå i forbindelse med skader, som hunden pådrager sig, f.eks. hvis den bliver påkørt. Uanset hvad tilstanden skyldes, er væske i lungerne en alvorlig lidelse, som kræver behandling.

Hvad er symptomerne på vand i lungerne?

Ved vand i lungerne er hunden næsten altid meget stakåndet. Den vil i mange tilfælde hoste og kan have feber. Den vil ikke være særlig udholdende, og bliver meget hurtigt træt.

Hvis der er tale om større mængder væske i lungerne, vil man i nogle tilfælde kunne se ændringer af brystkassens form. Hunden vil desuden have vanskeligt ved at finde ro, fordi den føler, at den ikke kan få vejret, når den lægger sig ned. Du kan også opleve smerteudbrud fra hunden, hvis du f.eks. løfter den op og trykker på brystkassen.

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen vand i lungerne?

På baggrund af symptomerne vil dyrlægen tit have en idé om, at sygdommen stammer fra brysthulen. Ved hjælp af et stetoskop kan dyrlægen bekræfte dette. Hvis der er mistanke om, at hunden har væske i lungerne, vil man ofte tage et røntgenbillede af brysthulen. Det kan normalt tydeligt afsløre et væskespejl i brysthulen.

En anden mulighed er, at dyrlægen bruger ultralyd til at se væske i brysthulen. Ultralydsteknik har den fordel, at den samtidig kan bruges til at undersøge hjertet, og evt. konstatere om hjertet er årsagen til væsken i lungerne.

Hvordan behandles vand i lungerne?

Hvis der er tale om store mængder væske, og hunden er meget syg, kan dyrlægen blive nødt til at tømme brysthulen for væsken. Dette gøres ved hjælp af et dræn, som sættes ind imellem ribbenene og ind i brysthulen, hvorved væsken kan komme ud. Når dyrlægen tømmer væsken ud af brysthulen, lettes hundens vejrtrækning. Væske i lungerne er en alvor tilstand, som man skal skynde sig at få behandlet, før det er for sent.

Bagefter gælder det om at få afdækket årsagen til, hvorfor der er blev dannet en væskemængde, så man kan begynde at behandle den tilgrundliggende lidelse. Det gøres bl.a. ved at analysere selve væsken.

Årsagen kan f.eks. være:

  • Tilskadekomst
  • Hjertelidelse
  • Lungekræft
  • Infektion
  • Autoimmun lidelse (kroppen danner antistoffer mod sine egne bestanddele)
  • Hjerteorm

Hvordan er fremtiden for din hund, hvis den har vand i lungerne?

Hundens situation er meget afhængig af, hvad der er årsag til væskeophobningen. Det er meget almindeligt, at der er væske i lungerne i forbindelse med hjertelidelser. Det vil i de fleste tilfælde være muligt at behandle, så man kan få en velfungerende hund. Men der kan også være tale om mere alvorlige situationer, særligt i forbindelse med lungekræft.

Hvorfor får hunde vand i lungerne?

Meget ofte er det kredsløbsforstyrrelser i lungekredsløbet, der bevirker, at lungerne ikke bliver drænet ordentligt. Det betyder, at der bliver ophobet væske.

Hvad er risikoen for, at din hund får vand i lungerne?

Hvis hunden har en diagnosticeret hjertelidelse, er det noget, du som ejer skal være opmærksom på. Du skal holde øje med symptomerne, fordi vand i lungerne er en hyppig følgelidelse til dårligt hjerte. Hvis hunden ikke har problemer med hjertet, optræder problemet med vand i lungerne sjældent.

Hvilke racer er særligt udsatte for at få vand i lungerne?
Racer, som har en øget tendens til udvikling af hjertelidelser, er også mere udsatte for at få vand i lungerne.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop