Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

Tilbud
399,00 kr
339,00 kr

VetPro Leddiæt, 8 kg

VetPro Leddiæt indeholder en speciel kombination af omega-3 fedtsyrer fra fiskeolie, gelatine hydrolysat og beta 1,3/1,6 glycaner, som sikrer den optimale support til ledfunktionen. Gelatine hydro...

Køb her
349,00 kr

Virbac Fortiflex 525, 30 tabletter

Fortiflex er et naturligt tilskudsfoder, der hjælper med opretholdelse af ledfunktionen. Fortiflex styrker og vedligeholder dyrets bevægeapparat og hjælper hunden med at holde sig frisk og aktiv læ...

Køb her
Mængderabat
239,00 kr
Ned til
197,00 kr

Canosan tyggetabletter til hund, 60 stk

Tilskud til støtte og vedligehold af sunde led. Canosan er et naturligt kosttilskud, der støtter den normale funktion i ledbrusk, ledkapsler, sener og ledbånd hos hunde. Det styrker og vedligehold...

Køb her
Mængderabat
409,00 kr
Ned til
389,00 kr

Aptus Glyco-Flex Plus, 60 stk.

Tyggebidder til bevægeapparatet. Aptus Glyco-Flex Plus er et fodertilskud med kyllingsmag, som indeholder indeholder grønlæbet musling, kollagen, MSM og antioxidanter i kombination.

Køb her
769,00 kr

Hill's Prescription Diet Canine j/d Reduced Calorie, 12 kg

Fuldfoder til hund med ledproblemer (lavt fedtindhold). Prescription Diet j/d Joint Care Reduced Calorie er velegnet til hunde med ledproblemer, og som har problemet med overvægt. Foderet indehol...

Køb her
Mængderabat
419,00 kr
Ned til
379,00 kr

ArthroFlex Omega pulver til hunde, 400 g

Styrker og vedligeholder bevægeapparatet. Velsmagende fodertilskud i pulverform til hunde, der har behov for ekstra næringstilskud til at styrke og vedligeholde bevægeapparatet. ArthroFlex Omega...

Køb her
779,00 kr

Hill's Prescription Diet Metabolic+Mobility, 12 kg

Vægtstyring og ledstøtte i ét og samme foder. Hill's Prescription Diet Metabolic+Mobility Canine anbefales til overvægtige hunde, der har behov for ledstøtte. Klinisk dokumenteret ernæring til at...

Køb her


Akupunktur mod gigtsmerter

Af Paulette Vivian Topsøe-Jensen.

Hvorfor overveje akupunktur-behandling til sin hund eller kat?

Akupunktur er et fantastisk redskab til smertelindring hos bl.a. hunde og katte, og man bør som ejer til et dyr, som har kroniske gigtsmerter, kende denne behandlingsmulighed, som et godt alternativ til daglig smertestillende medicin.

Flere videnskabelige artikler har igennem årene dokumenteret den smertelindrende effekt af akupunktur.

I maj 2006 publiceredes en norsk artikel, som beskrev, at der 6 måneder efter akupunktur med guld for hofteledsdysplasi var en signifikant bedre smertelindring hos den behandlede gruppe hunde end hos kontrolgruppen, og i august 2007 offentliggjordes et 10 årigt studie af guldakupunktur af 1250 hundealbuer med gigtforandringer.

I denne undersøgelse viste 95 % af behandlede patienter bedring efter behandlingen.

Hvor stammer akupunkturen fra?

Vi antager at akupunktur oprindelig stammer fra Kina, idet man har fundet tegn på, at kineserne brugte akupunktur så tidligt som 10.000 år før Kristi fødsel. Kineserne fandt ud af, at man ved tryk udefra eller ved stik igennem huden kunne påvirke menneskers og dyrs neurofysiologi, dvs. deres nervesystem, og derigennem bl.a. blodgennemstrømning og hormonbalance for derved at opnå lindring af smerte eller helbredelse af sygdom. Ligeledes fandt kineserne ud af, at smerter inde i kroppen, via nervebanerne, kunne manifestere sig uden på kroppen og forårsage smerte i bestemte områder. Ud fra disse observationer har kineserne igennem de sidste 12.000 år udviklet et system til diagnostik og behandling af mange lidelser.

Akupunkturen introduceredes i Europa i det 16. århundrede, og her er brugen af akupunktur og forskningen indenfor akupunktur øget markant efter Kinas åbning mod vesten i 1972 hvor Præsident Nixons besøg til landet. I dag er akupunktur velkendt som behandlingsmetode hos læger, tandlæger, jordemødre og dyrlæger.

Hvad er et akupunkturpunkt?

De særlige punkter på kroppen til behandling og diagnose kaldes akupunkturpunkter eller på kinesisk SHU XUE; oversat til kommunikerende hul. Igennem punktet, som typisk ligger overfladisk i dyrets væv, kan der således ske kommunikation til resten af kroppen. Når man undersøger akupunkturpunkter histologisk, finder man frie nerve-ender, blodkar og histaminceller. Når disse strukturer påvirkes fremkommer effekt af akupunkturen. Der er i dag identificeret over 1000 akupunkturpunkter. Hvert eneste punkt er beskrevet mht. til anatomisk placering på kroppen og punktets særlige funktion.

Hvad sker der i kroppen, når man bruger akupunktur for smerter?

Når et akupunkturpunkt aktiveres, stimuleres de frie nerveender og der sendes en impuls til rygmarven. Her blokerer nerveimpulsen for andre nerver, der fører smerte- impulser med sig. Nerveimpulsen fra akupunkturstimuleringen løber videre til et bestemt område i hjernen kaldet hypothalamus. I hypothalamus er der oplagret mange forskellige kemikalier, som kan frigøres - et af disse er endorfin. Endorfin er kroppens eget morfin og er op til 100 gange mere potent end morfin. Endorfin cirkulere rundt i kroppen i flere timer end morfin og har derfor en udtalt smertestillende effekt.

Derved opnår man smertelindring på 2 måder igennem akupunktur:

  • En blokering af smerteimpulserne
  • En cirkulation af smertestillende stoffer i blodet

Hvordan stimulerer man akupunkturpunkterne?

Akupunkturpunkterne kan stimuleres på følgende måde:

  1. Akupressur; man trykker på huden udefra over akupunkturpunktet
  2. Nålestimulering; Tynde nåle af rustfri stål, guld, sølv eller kobber placeres i akupunkturpunktet. Dette er den mest anvendte måde at stimulere punkterne på.
  3. Moxibustion; Varme føres ind i akupunkturpunktet, direkte eller gennem en nål
  4. Aquaapunktur; Sterilt vand, vit. B12, lokalanalgesi mv. injiceres i akupunkturpunktet for at opnå en særlig stimulering.
  5. Elektroakupunktur; Akupunkturpunktet stimuleres med strøm, enten direkte eller igennem akupunkturnålen for ekstra stærk stimulering af punktet.
  6. Laserterapi; Akupunkturpunktet stimuleres med infrarød laser - forskellige lasere kan nå forskellige akupunkturpunkter i kroppen.
  7. Guldakupunktur: Forlænget eller permanent stimulering af akupunkturpunkterne kan ske ved at implantere forskellige materialer. Det mest effektive, hvor der er tale om kroniske smerter - især gigtsmerter er guldakupunktur.

Hvordan foregår behandlingen med nåle?

Ved nålestimulation behandler man oftest 1 til 2 gange om ugen, i alt 3 til 6 gange. Nogle patienter kommer sig allerede efter de første par behandlinger. Stimulationen kan vare fra 2 minutter til ½ time.

De fleste dyr kan behandles uden brug af beroligende midler, fordi akupunktur ofte virker beroligende i sig selv. Normalt er ejeren også til stede. I tilfælde af genbehandling er én enkelt behandling ofte tilstrækkelig til at opretholde effekten i lang tid.

Hvordan virker guldakupunktur, og hvordan foregår behandlingen?

Dyrlægen vurderer ofte, at det er nødvendigt at få en permanent smertedækning af det/de syge led, hvis der er tale om en kronisk lidelse. Ved guldimplantation lægges små sterile guldstykker i særlige akupunkturpunkter.

Udover at skabe en blokering af smerteimpulserne og bevirke en frigørelse af cirkulerende smertestillende stoffer i blodet, synes guldakupunkturen også at gavne det syge led på anden måde.

Man mener at det kronisk syge led får en negativ ion-ladning, og at kroppen i et forsøg på at neutralisere denne negative ladning tiltrækker positive ioner i form af calcium-ioner. Disse aflejres omkring leddet og giver anledning til yderligere smerte. Guldakupunkturen synes at ophæve denne negative ladning, så der ikke sker yderligere knogleaflejringer omkring leddet.

Indførslen af de små guldstykker skal ske meget præcist og foregår under fuld bedøvelse. Der kan være en midlertidig let forværring dagen efter behandlingen, men indenfor den første uge vil de fleste allerede være smertefri. Få dyr reagerer langsomt på behandlingen, og disse vil bedres i løbet af de første 4-6 uger. I tilfælde hvor der er tale om meget syge led, kan der gå op til 6 mdr., før den endelige effekt kan vurderes. Nye undersøgelser viser at kun cirka 5 % ikke har gavn af indgrebet. Disse tilfælde må revurderes med henblik på diagnose og eventuelle alternativer tages op til overvejelse.

Findes der specialuddannede dyrlæger indenfor akupunktur?

Dyrlæger, der benytter sig af akupunktur verden over, har igennem mange år set, hvordan hunde og katte får større bevægelighed og færre smerter efter behandling. Nogle af disse dyrlæger har valgt at efteruddanne sig indenfor akupunktur igennem "The International Veterinary Acupuncture Society", IVAS, som tilbyder den mest omfattende træning og certificering i verden udenfor Kina. 

Kun dyrlæger kan opnå certificering igennem IVAS, og på deres hjemmeside www.IVAS.org kan man finde certificerede dyrlæger over hele verden.

Produkter fra vores butik

Tilbud
399,00 kr
339,00 kr

VetPro Leddiæt, 8 kg

VetPro Leddiæt indeholder en speciel kombination af omega-3 fedtsyrer fra fiskeolie, gelatine hydrolysat og beta 1,3/1,6 glycaner, som sikrer den optimale support til ledfunktionen. Gelatine hydro...

Køb her
Mængderabat
239,00 kr
Ned til
197,00 kr

Canosan tyggetabletter til hund, 60 stk

Tilskud til støtte og vedligehold af sunde led. Canosan er et naturligt kosttilskud, der støtter den normale funktion i ledbrusk, ledkapsler, sener og ledbånd hos hunde. Det styrker og vedligehold...

Køb her
769,00 kr

Hill's Prescription Diet Canine j/d Reduced Calorie, 12 kg

Fuldfoder til hund med ledproblemer (lavt fedtindhold). Prescription Diet j/d Joint Care Reduced Calorie er velegnet til hunde med ledproblemer, og som har problemet med overvægt. Foderet indehol...

Køb her
349,00 kr

Virbac Fortiflex 525, 30 tabletter

Fortiflex er et naturligt tilskudsfoder, der hjælper med opretholdelse af ledfunktionen. Fortiflex styrker og vedligeholder dyrets bevægeapparat og hjælper hunden med at holde sig frisk og aktiv læ...

Køb her
Mængderabat
419,00 kr
Ned til
379,00 kr

ArthroFlex Omega pulver til hunde, 400 g

Styrker og vedligeholder bevægeapparatet. Velsmagende fodertilskud i pulverform til hunde, der har behov for ekstra næringstilskud til at styrke og vedligeholde bevægeapparatet. ArthroFlex Omega...

Køb her
Mængderabat
409,00 kr
Ned til
389,00 kr

Aptus Glyco-Flex Plus, 60 stk.

Tyggebidder til bevægeapparatet. Aptus Glyco-Flex Plus er et fodertilskud med kyllingsmag, som indeholder indeholder grønlæbet musling, kollagen, MSM og antioxidanter i kombination.

Køb her
779,00 kr

Hill's Prescription Diet Metabolic+Mobility, 12 kg

Vægtstyring og ledstøtte i ét og samme foder. Hill's Prescription Diet Metabolic+Mobility Canine anbefales til overvægtige hunde, der har behov for ledstøtte. Klinisk dokumenteret ernæring til at...

Køb her

Produkter fra vores butik

Mængderabat
409,00 kr
Ned til
389,00 kr
Aptus Glyco-Flex Plus, 60 stk. Køb her
779,00 kr
Hill's Prescription Diet Metabolic+Mobility, 12 kg Køb her
Tilbud
399,00 kr
339,00 kr
VetPro Leddiæt, 8 kg Køb her
Mængderabat
419,00 kr
Ned til
379,00 kr
ArthroFlex Omega pulver til hunde, 400 g Køb her
Mængderabat
239,00 kr
Ned til
197,00 kr
Canosan tyggetabletter til hund, 60 stk Køb her
769,00 kr
Hill's Prescription Diet Canine j/d Reduced Calorie, 12 kg Køb her
349,00 kr
Virbac Fortiflex 525, 30 tabletter Køb her
Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop