Sponsoreret
BOAS-graduering
Hvad er BOAS ?
BOAS betyder Brachycephalic Obstructive Airway Syndrome og dækker over den tilstand, hvor hunde med ekstremt korte snuder har svært ved at trække vejret ordentligt :
https://www.netdyredoktor.dk/hund/sygdomsleksikon/b/brachycephalt-syndrom/
Hvorfor BOAS-graduering ?
Det har længe været erkendt, at de alvorlige vejrtrækningsproblemer, der følger med de korte snuder har gjort det ønskværdigt, at avlen blev sat i system. Problemet har været, at man manglede de rigtige redskaber.
Det har man nu fået, idet den Danske Kennelklub (DKK) fra 1.august 2023 har indført et krav om, at avlsdyr fra racerne mops, fransk bulldog og engelsk bulldog skal gennemgå en BOAS-graduering, hvis afkommet skal kunne stambogsføres.
Metoden er udviklet af den engelske forsker og dyrlæge Jane Ladlow og en gruppe danske dyrlæger har været på kursus og er blevet godkendt til at foretage gradueringen.
Hvordan foregår en BOAS-graduering ?
Formålet med gradueringen er at vurdere hundens vejrtrækningsfunktion og det sker ved at undersøge den før og efter en såkaldt belastningstest. Dyrlægen starter med at observere hunden i hvile for at høre, om der er snorke- eller hvæselyde, eller om hunden har besvær med vejrtrækningen. Dyrlægen lytter også på hunden med et stetoskop og vurderer næseborenes udformning. Herefter skal hunden gennemføre en belastningstest, som består af 3 minutters bevægelse i rask gang – det svarer til en hastighed på 6-8 km/t. Som regel er det ejeren, der går med hunden i line efter dyrlægens anvisning, men belastningstesten kan også udføres af en anden, hvis det er nødvendigt. Efter belastningstesten vurderer dyrlægen hunden igen og tildeler hunden en BOAS-status på en skala fra 0 til III.
Det engelske system til graduering af BOAS har fire grader:
Grad 0: Hunden er klinisk upåvirket og udviser ingen symptomer fra luftvejene
Grad I: Hunden er klinisk upåvirket men har milde BOAS-symptomer fra luftvejene, der dog ikke påvirker hundens aktiviteter
Grad II: Her er hunden klinisk påvirket og har moderate symptomer fra luftvejene, som bør undersøges nærmere. Hunden kan have brug for f.eks. et vægttab eller behandling af dyrlæge
Grad III: Hunden er klinisk påvirket og har alvorlige symptomer på BOAS fra luftvejene. Den bør undersøges grundigt med henblik på at iværksætte en passende behandling – evt. operation.
Hvordan så med avl?
Der er besluttet følgende regler for stambogsføring af afkom fra hunde af de tre racer i Dansk Kennelklub:
Hunde med grad III er udelukket fra avl.
Hunde med grad II kan indgå i avlen, men kun ved parring med en hund med grad 0.
Grad 0 og 1 kan få stambogsført afkom.
Afkom efter hunde, der ikke er blevet testet, kan ikke stambogsføres.
Efter en tid vil DKK vurdere, om det også vil være muligt at udelukke grad II fra avlen, uden at risikere at det fører til uønsket indsnævring af avlsmaterialet.
Reglerne gælder indtil videre kun for mops, fransk og engelsk bulldog, da det er disse racer, der har deltaget i den engelske forskning. Hundene skal være fyldt 12 måneder. Man håber med tiden at udvide testen til andre brachycephale racer.
De BOAS-uddannede dyrlæger er forpligtede til at indsende resultaterne, så de kan indgå i de statistikker, hvor også andre europæiske lande deltager.
BOAS-gradueringer er ikke forbeholdt DKK- stambogsførte hunde, men kan udføres på alle hunde af de tre racer. Det er af stor værdi at indsamle så mange data som muligt. For en race som fransk bulldog i Danmark er langt hovedparten (mere end 85%) ikke registreret i DKK.
Hvor kan jeg få min hund BOAS-gradueret ?
Der er nu i alt 12 dyrlæger, der har gennemgået og bestået BOAS-gradueringskurset. De er fordelt over hele landet, så hundeejerne ikke skal køre for langt. Omvendt er der også et stort ønske om, at hver enkelt BOAS-graduerende dyrlæge ser tilstrækkeligt mange hunde til at holde erfaring og kompetencer ved lige.
Du kan finde en liste over BOAS-dyrlægerne her: https://dyreetik.ku.dk/forskningsprojekter/forebyggelse-af-brachycephalt-syndrom-hos-danske-fladsnudede-hunde/boas-graduering/