Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

199,00 kr

Hill's VetEssentials Mature Senior Medium/Large breed, chicken 2 kg Køb her
719,00 kr

Virbac HPM Senior Dog, Large & Medium, 12kg Køb her
239,00 kr

Canosan tyggetabletter til hund, 60 stk Køb her
Mængderabat
149,00 kr
Ned til
137,00 kr

VetPro Senior hundefoder, 2 kg Køb her
140,00 kr

SPECIFIC CGW Senior All Breeds, 6 x 300 g Køb her
629,00 kr

Royal Canin Large dog Mature, 14 kg Køb her
Mængderabat
398,75 kr
Ned til
359,00 kr

VetPro Senior hundefoder, 8 kg Køb her

SponsoreretFodring af Seniorhunden

Hvornår skal man starte med seniorfoder?

Seniorhunden er i en fase af livet, hvor den er mindre aktiv, har mindre modstandskraft overfor alle former for stress og infektioner, og hvor der sker en gradvis svækkelse af kroppens funktioner og organer. I den fase af hundelivet er kravene til korrekt ernæring meget store, - for at beskytte hunden mod risiko for sygdom og bevare den sund og rask så længe som muligt.

Et korrekt sammensat foder kan afhjælpe og udskyde risikoen for en lang række sygdomme og alderdomsskavanker som fedme, hjerte- og kredsløbsproblemer, nyresvigt, leversvigt, gigt, hud- og fordøjelsesproblemer.

Når din hund er 5-7 år (afhængig af race og størrelse), begynder den at komme i senioralderen. Fodring af din seniorhund er det forhold, i hvilket du som hundeejer har den største og afgørende indflydelse på, at din hund får et langt og sundt liv med nedsat risiko for udvikling af de aldersbetingede sygdomme og skavanker. Hvis du er i tvivl om, hvornår du skal begynde at give din hund seniorfoder, så spørg din dyrlæge.

Hvordan er seniorfoderet sammensat?

Når foderproducenterne i dag fremstiller et godt seniorfoder, har det krævet mange års forskning i at forstå seniorhundens behov. Seniorfoderet skal være et velafbalanceret fuldfoder, der er sammensat af kvalitetsråvarer. Det betyder kort sagt, at alle de næringsstoffer den ældre hund har behov for, skal være tilstede i foderet i de korrekte mængder. Når hunden spiser den rigtige mængde af foderet, så får den automatisk den korrekte mængde af energi (kalorier) og næringsstoffer, - hverken mere eller mindre.

Seniorfoderet indeholder letfordøjeligt protein, begrænset fedtmængde, begrænset saltmængde, øget mængde af fibre, tilpassede mængder af vitaminer og mineraler, vigtige fede syrer og endelig diverse tilskudsstoffer som f. eks. L-Carnitin, glucosamin og chondriotinsulfat.

Hvilken indflydelse har seniorfoderet på kroppen?

Det ideelle fuldfoder til en seniorhund har stor indflydelse på hundens almene velbefindende. Det er forhold som fordøjelse, vægtregulering, organfunktion, modstandskraft, pelskvalitet og fysisk velvære, der påvirkes i positiv retning. De enkelte næringsstoffer har hver især bestemte gavnlige virkninger i kroppen. Disse virkninger er beskrevet nedenfor:

Letfordøjeligt protein:
Proteinstofferne skal være af høj kvalitet og have en meget høj fordøjelighed. Når fordøjeligheden er høj, medfører det færre affaldsstoffer i kroppen. Da affaldsstofferne omdannes og udskilles fra kroppen af lever og nyrer, beskyttes og skånes disse organer følgeligt, jo færre affaldsstoffer, der er i kroppen.

Begrænset fedtmængde:
Hundens stofskifte falder med alderen. Når fedtmængden begrænses, mindskes risikoen for at hunden bliver overvægtig. Overvægt er generelt et meget stort problem hos mange seniorhunde.

Begrænset saltmængde:
Salt kan få blodtrykket til at stige, og derved unødigt belaste hjertet og kredsløbet. Saltmængden i seniorfoder begrænses for at skåne hjerte og kredsløb, og forebygge sygdomme i disse organer.

Øget fibermængde:
Fibrene fylder godt i maven og giver en mæthedsfornemmelse. Derved nedsættes risikoen for overvægt. Samtidig er fibrene med til at regulere fordøjelsen og modvirke forstoppelse.

Regulering af fedtsyreindholdet:
De fleste typer af seniorfoder tilsættes vigtige fede syrer. Disse fedtsyrer hedder omega-3 og omega-6 fedtsyrer. Fisk og havalger er rige på Omega-3 fedtsyrer. De er bl.a. med til at styre immunsystemet og opretholde balancen mellem Omega-6 og Omega-3 fedtsyrerne. Dette er afgørende for bekæmpelsen af infektioner, idet den rigtige balance styrker immunforsvaret. Omega-6 fedtsyrer udvindes af visse planter, og består bl.a. af linolsyre (LA) samt gamma linolensyre (GLA). GLA har vist sig at kunne afhjælpe eksempelvis hud-, pels-, gigt-, nyre- og allergiproblemer.

Tilpasning af vitaminmængden:
Alle typer af seniorfoder er reguleret med vitaminer, så det passer til en ældre hunds behov. Vitaminer er som helhed med til at styre en række vigtige biologiske processer i kroppen. Den nyeste forskning peger på, at E-vitamin har en særlig gavnlig virkning i ældre dyrs organisme. Dette vitamin hæmmer ældningsprocesserne og styrker modstandskraften.

Tilpasning af mineralmængden:
Hunde får med alderen større behov for zink, og et mindre behov for kalk. Fosfor i større mængde kan øge risikoen for nyresvigt. I et godt seniorfoder er mineralindholdet justeret efter disse forhold.

Øvrige tilskudsstoffer:
Der findes en hel del tilskudsstoffer, som har en stor gavnlig virkning på den ældre hunds organisme. Forskningen afslører jævnligt nye gavnlige stoffer, som foderproducenterne bruger i fremstillingen af seniorfoder. Som eksempel kan nævnes glucosamin og chondriotinsulfat. Disse to naturligt forekommende stoffer giver ledbrusken næring og smører leddene, hvilket har en gavnlig virkning hos hunde med gigtsmerter, eller risiko for udvikling af gigt.

Mange typer af seniorfoder til hunde er tilsat L-Carnitin; en forbindelse, der letter omsætningen af fedt i organismen.

Tabellen herunder viser, hvilken virkning et korrekt sammensat seniorfoder har i hundens organisme:

Indhold i foder

Virkning i hundens organisme

Letfordøjeligt protein

Medfører færre affaldsstoffer i kroppen. Lever og nyrer belastes mindre, da disse organer omdanner og udskiller affaldsstoffer

Begrænset fedtmængde

 

Nedsætter risikoen for overvægt

Begrænset saltmæng

Nedsætter risikoen for hjerte- og kredsløbsproblemer.
Øget fibermængde

Fremmer fordøjelsen, nedsætter risikoen for overvægt.

Tilpasning af vitaminindholdet

Vitaminindholdet er justeret efter den ældre hunds behov, således at en række vigtige biologiske processer forløber normalt.

Tilpasset mængde af mineraler,
mere zink, mindre fosfor

Hundens behov for visse mineraler ændres i senioralderen. Hunden får større behov for zink. Nedsat fosformængde mindsker risikoen for nyreproblemer.

 

Omega-3 og Omega-6-fedtsyrer

Styrker immunforsvaret, nedsætter risikoen for hud-, nyre- og ledproblemer.

L-Carnitin

Øger omsætningen af fedt i organismen

Glucosamin og chondriotinsulfat Naturligt forekommende stoffer, der er med til at smøre leddene, danne sund ledbrusk og mindske symptomerne ved gigt.

Hvor kan man købe seniorfoder?

Alle dyrlæger og mange dyrehandlere sælger flere forskellige typer af seniorfoder af meget høj kvalitet. Disse typer af seniorfoder er udviklet af ernæringsforskere og dyrlæger, som netop er i stand til at forstå ældre hundes behov. Foderet opfylder alle ernæringsmæssige behov hos sunde, ældre hunde, således at hunden får tilstrækkeligt, men ikke for meget, af hvert enkelt næringsstof. Som eksempler på kvalitetsseniorfoder til hunde kan nævnes:

VetPro Senior hund, SPECIFIC Senior CGD, Royal Canin Senior, Hill's Prescription Diet® b/d canine (brain diet) og j/d. Læs om de forskellige foder i Netdyredoktors webshop.

Før du køber foder til din seniorhund, bør du spørge din dyrlæge til råds. Dyrlægen kender til din hunds sundhedstilstand, og kan ud fra sin viden give dig den bedste vejledning. I mange tilfælde vil dyrlægen anbefale et senioreftersyn af din hund, før du vejledes om et bestemt seniorfoder.

Du bør udelukkende give det foder, som dyrlægen anbefaler. Vær altid fuldstændig bevidst om, at alle mulige godbidder og rester fra middagsbordet ikke på nogen måde er gavnlige for din hund! Tværtimod kan de i værste fald skade hundens sundhedstilstand. Hvis du vil give hunden godbidder, så giv lidt af det anbefalede foder. Sørg altid for hver dag at afveje den mængde foder, som hunden skal have. Husk så endelig, at din hund altid skal have adgang til frisk vand.

Tilskudsprodukter og kosttilskud til seniorhunden

Der findes et meget stort og varieret sortiment af kosttilskud, som seniorhunde i forbindelse med forskellige aldersbetingede skavanker og sygdomme kan havde god nytte af. De vigtigste og mest effektive tilskudsprodukter bliver kort gennemgået nedenfor. De fleste tilskudsprodukter kan købes hos din dyrlæge. Hvis du er i tvivl om anvendelse af et eller andet produkt til din seniorhund, så kontakt dyrlægen.

Vigtige fede syrer, EFA-olier

Virkning: De vigtige fede syrer består især af Omega-3 og Omega-6 fedtsyrer. Fisk og havalger er rige på Omega-3 fedtsyrer. De er bl.a. med til at styre immunsystemet og opretholde balancen mellem Omega-6 og Omega-3 fedtsyrerne. Dette er afgørende for bekæmpelsen af infektioner, idet den rigtige balance styrker immunforsvaret. Omega-6 fedtsyrer udvindes af visse planter, og består bl.a. af linolsyre (LA) samt gamma linolensyre (GLA). GLA har vist sig at kunne afhjælpe bl.a. hud-, pels-, gigt- og allergiproblemer. Produkterne findes både som kapsler og i flydende form, og kan uden problemer iblandes foderet.

Chondriotinsulfat og glucosamin

Virkning: Glucosamin og chondriotinsulfat er to naturligt forekommende stoffer, som er nødvendige for at smøre leddene og danne sund ledbrusk. Stofferne har en gavnlig virkning på stive og ømme led, samt gigtsmerter, som ofte ses hos ældre hunde. Produkterne findes både som kapsler og i flydende form, og kan uden problemer iblandes foderet.

Spormineraler

Virkning: Spormineraler er forbindelser bestående af f. eks. kobber, chrom, jod, mangan, molybdæn, selen m.m. Spormineralerne findes overalt i naturen, og derfor også i stort set al føde. Moderne dyrkningsformer og produktionsmetoder medfører dog ofte at spormineralmængden i foderet begrænses. Spormineraler har en gavnlig virkning på en lang række biologiske processer og funktioner i kroppen. Ældre hunde er i høj grad afhængige af, at organismen har de bedste betingelser for at fungere. Derfor kan spormineraler ofte med fordel tilsættes den ældre hunds foder.

Produkter fra vores butik

239,00 kr

Canosan tyggetabletter til hund, 60 stk Køb her
629,00 kr

Royal Canin Large dog Mature, 14 kg Køb her
719,00 kr

Virbac HPM Senior Dog, Large & Medium, 12kg Køb her
140,00 kr

SPECIFIC CGW Senior All Breeds, 6 x 300 g Køb her
Mængderabat
398,75 kr
Ned til
359,00 kr

VetPro Senior hundefoder, 8 kg Køb her
199,00 kr

Hill's VetEssentials Mature Senior Medium/Large breed, chicken 2 kg Køb her
Mængderabat
149,00 kr
Ned til
137,00 kr

VetPro Senior hundefoder, 2 kg Køb her
Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop