Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

172,00 kr

TrizChlor, 118 ml Køb her
139,00 kr

DOUXO S3 pyo pads, 30 stk Køb her
Mængderabat
80,00 kr
Ned til
59,00 kr

AntiSept klorhexidin spray, 100 ml Køb her
60,00 kr

VetPro klorhexidin opløsning 0,05%, 250 ml Køb her

SponsoreretHonnings effekt på sår

Honning har været anvendt som sårbehandling til betændte sår siden antikken.

Den græske læge Pedanius Dioscorides beskrev år 50 f.kr., at honning er godt mod "rådne sår og dybe sårhuller", og det siges, at ægypterne anvendte det allerede 1500 f. kr. mod betændte og kroniske sår.

Men det er ikke blot en gammel folketro. Det er også videnskabeligt bevist, at honning har en bakteridræbende effekt på mange forskellige sårtyper - både akutte og kroniske.

Hvad er honnings effekt i sår?

Et sår vil altid producere en vis mængde væske - også selvom vi ikke definerer det som et væskende sår. Når denne væske kommer i forbindelse med honning, sker en række kemiske reaktioner, hvor der blandet andet produceres brintoverilte i en så lav koncentration, at det ikke skader det raske væv.
Samtidig bevirker honningens høje sukkerkoncentration, at fugtigheden så at sige "suges" ud af bakterierne, så disse går til grunde. Honning har samtidig den fordel, at det hjælper med at holde såret tilpas tørt til, at helingen foregår optimalt.

I tillæg til at honning virker bakteriedræbende, fremmer det helingsprocesserne, så såret heler hurtigere og mere effektivt.

Studier har også vist, at honning kan have en særdeles gunstig effekt i at hindre kræftceller i at sprede sig til omkringliggende væv, når man fjerner svulster.

Hvor kan honning anvendes?

  • Overfladiske sår og skrammer
  • Hudbetændelser - dog oftest i kombination med antibiotika behandling, hvis det er en generaliseret hudbetændelse
  • Brandsår
  • Sår efter operationer
  • Før kræftoperationer
  • Muk i kodebøjningen hos hest
  • Kroniske sår

Hvordan anvendes honning-baseret sårsalve?

Det kan desværre ikke anbefales at smøre ren honning på sår. Det skyldes, at selvom honningen er "selvrensende" kan den godt indeholde bakteriesporer fra en række jordbakterier samt svampesporer. Disse bakteriesporer kan gøre stor skade på åbne sår. Eksempelvis kan naturlig honning indeholde botulisme toxin - hvilket også er grunden til, at børn under 1 år ikke bør spise honning.

Samtidig er det ekstremt vigtigt, at honningen ikke indeholder rester af sprøjtemidler eller hormoner.

I Danmark kan man købe en sårsalve baseret på honning, der hedder Vetramil. Honningen i denne salve indsamles fra bier, som holdes i væksthuse. Det betyder, at salven ikke indeholder sprøjtegifte, hormoner, bakteriesporer eller andre skadelige stoffer, som bierne kan støde på i den fri natur.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop