Sponsoreret
Inseminering af hund
Af dyrlæge Simon Vølund.
Hvorfor inseminering?
Inseminering kan anvendes i situationer, hvor naturlig parring mellem hanhund og tæve ikke er mulig. Årsagerne kan være mange, men oftest er årsagen problemer med at bringe tæven og hanhunden sammen pga. geografisk afstand eller karantænebestemmelser. Årsagen kan også være et ønske om at anvende en hanhund, der på grund af alder eller andre skavanker, ikke kan gennemføre en normal parring.
Det er naturligvis meget vigtigt, at inseminering ikke anvendes i de situationer, hvor den manglende evne til at gennemføre en naturlig parring skyldes skavanker, som man har mistanke om, kan være arvelige.
Hvordan foregår sædopsamlingen?
Under rolige omgivelser, og helst med en tæve i løbetid i nærheden, manipuleres penis og forhud, indtil hanhunden får udløsning. Sæden kommer i 3 portioner.
Det er vigtigt for sædcellernes overlevelsesevne, at man kun opsamler den miderste portion. Sæden opsamles i en steril beholder og er nu klar til den videre behandling. For at sikre sig at sæden er af en ordentlig kvalitet, undersøges den under mikroskop, hvor man bl.a. ser på, om sædcellerne er normale eller defekte, og om de bevæger sig aktivt.
Hvor lang tid kan sæden overleve?
Hvis tæven er i nærheden, insemineres hun med det samme. Ved at fortynde sæden med forskellige næringsmedier og nedkøle den til +5 °C kan man få den friske sæd til at holde sig i op til 12-24 timer (i enkelt tilfælde endnu længere).
Har man behov for, at sæden skal gemmes i endnu længere tid, må man efter fortynding nedfryse den til -196 °C. Hvis sæden forsat opbevares nedkølet (-196 °C) kan den i princippet holde sig i uendelig lang tid.
Hvordan insemineres tæven?
Uanset om sæden er frossen eller frisk er det meget vigtigt at få bestemt det optimale parringstidspunkt. Når man inseminerer med frisk sæd, der ikke har været nedfrosset, deponeres sæden ved hjælp af et kateter i den bagerste del af skeden. Mens kateteret indføres i skeden, står hunden helt almindeligt på alle fire ben. For at undgå at sæden løber tilbage, løfter man i ca. 5 minutter efter insemineringen tævens bagkrop. Man bør undgå, at tæven sætter sig de første 10-15 minutter efter insemineringen. Generelt kan det anbefales at insemineringen gentages efter en dags pause.
Da sædceller, der har været nedfrosset, har en nedsat overlevelsestid, bliver frossen sæd efter optøning deponeret med et specielt kateter i tævens livmoder. Da sædcellernes overlevelsesevne er nedsat, anbefaler man at gentage insemineringen de næste 2-3 dage.
Hvor gode resultater kan man forvente?
Ved såvel naturlig parring som ved inseminering vil anstrengelserne ikke altid blive belønnet med et dejligt kuld hvalpe. I gennemsnit ligger drægtighedsprocenten ved naturlig parring på ca. 90%, ved insemination med frisk sæd på 80% og ved anvendelse af frossen sæd på ca. 70%.