Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop

Inseminering af hund

Af dyrlæge Simon Vølund.

Hvorfor inseminering?

Inseminering kan anvendes i situationer, hvor naturlig parring mellem hanhund og tæve ikke er mulig. Årsagerne kan være mange, men oftest er årsagen problemer med at bringe tæven og hanhunden sammen pga. geografisk afstand eller karantænebestemmelser. Årsagen kan også være et ønske om at anvende en hanhund, der på grund af alder eller andre skavanker, ikke kan gennemføre en normal parring.

Det er naturligvis meget vigtigt, at inseminering ikke anvendes i de situationer, hvor den manglende evne til at gennemføre en naturlig parring skyldes skavanker, som man har mistanke om, kan være arvelige.

Hvordan foregår sædopsamlingen?

Under rolige omgivelser, og helst med en tæve i løbetid i nærheden, manipuleres penis og forhud, indtil hanhunden får udløsning. Sæden kommer i 3 portioner.

Det er vigtigt for sædcellernes overlevelsesevne, at man kun opsamler den miderste portion. Sæden opsamles i en steril beholder og er nu klar til den videre behandling. For at sikre sig at sæden er af en ordentlig kvalitet, undersøges den under mikroskop, hvor man bl.a. ser på, om sædcellerne er normale eller defekte, og om de bevæger sig aktivt.

Hvor lang tid kan sæden overleve?

Hvis tæven er i nærheden, insemineres hun med det samme. Ved at fortynde sæden med forskellige næringsmedier og nedkøle den til +5 °C kan man få den friske sæd til at holde sig i op til 12-24 timer (i enkelt tilfælde endnu længere).

Har man behov for, at sæden skal gemmes i endnu længere tid, må man efter fortynding nedfryse den til -196 °C. Hvis sæden forsat opbevares nedkølet (-196 °C) kan den i princippet holde sig i uendelig lang tid.

Hvordan insemineres tæven?

Uanset om sæden er frossen eller frisk er det meget vigtigt at få bestemt det optimale parringstidspunkt. Når man inseminerer med frisk sæd, der ikke har været nedfrosset, deponeres sæden ved hjælp af et kateter i den bagerste del af skeden. Mens kateteret indføres i skeden, står hunden helt almindeligt på alle fire ben. For at undgå at sæden løber tilbage, løfter man i ca. 5 minutter efter insemineringen tævens bagkrop. Man bør undgå, at tæven sætter sig de første 10-15 minutter efter insemineringen. Generelt kan det anbefales at insemineringen gentages efter en dags pause.

Da sædceller, der har været nedfrosset, har en nedsat overlevelsestid, bliver frossen sæd efter optøning deponeret med et specielt kateter i tævens livmoder. Da sædcellernes overlevelsesevne er nedsat, anbefaler man at gentage insemineringen de næste 2-3 dage.

Hvor gode resultater kan man forvente?

Ved såvel naturlig parring som ved inseminering vil anstrengelserne ikke altid blive belønnet med et dejligt kuld hvalpe. I gennemsnit ligger drægtighedsprocenten ved naturlig parring på ca. 90%, ved insemination med frisk sæd på 80% og ved anvendelse af frossen sæd på ca. 70%.

Adaptil halsbånd, Junior, 37,5 cm

Hjælper din hvalp med at føle sig tryg

210,00 kr
Køb her
Tilbud
BUSTER VitalChew Puppy Health, 30 stk.

Omega-3 tilskud

149,00 kr
119,00 kr
Køb her
Royal Canin Large Pediatric Starter, 14 kg

Tæver over 25 kg og deres hvalpe

649,00 kr
Køb her
KONG AirDog Squeaker tennisbolde 3 stk, X-small

Skånsomme x-small tennisbolde til hunde

29,00 kr
Køb her
Mængde
rabat
VetPro hvalpefoder, 8 kg

Hvalpefoder til alle racer

379,00 kr
Ned til 321,00 kr Køb her
VeggieDent FR3SH, XS, 15 stk

Tyggepinde mod plak, tandsten og dårlig ånde

89,00 kr
Køb her
Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Fandt du ikke svar på det, du søgte efter? Kontakt din lokale dyrlæge. VetFamily har klinikker i hele landet.
Find en dyrlæge her