Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

Mængderabat
399,00 kr
Ned til
359,00 kr

VetPro voksen hundefoder, 8 kg Køb her
395,00 kr

SPECIFIC CXD-M Adult Medium Breed, 7 kg Køb her
548,00 kr

Royal Canin VDH Adult, 10 kg Køb her
656,00 kr

Hill's Science Plan Adult Medium hundefoder, 12 kg Køb her
499,00 kr

Virbac HPM Adult Dog, Small & toy, 7kg Køb her

SponsoreretNytår - træning og medicinsk behandling

Hvorfor er hundene bange for fyrværkeri?

Nogle hunde udvikler angst for fyrværkeri. Set med hundens øjne, kommer alle lysglimt og brag uden nogen forvarsel og derfor fuldstændigt uforudsigeligt. Fyrværkeri er i dag så forskelligartet, at det udover at indeholde lysglimt ofte ledsages af høje lyde. Der findes hunde, som reagerer på bestemte lyde, andre hunde reagerer på lysglimtene, mens andre igen reagerer på det hele.

Der findes flere typer angst. Enten en generel angst, hvor hunden reagerer ængsteligt overfor mange forskellige situationer eller en mere specifik angst, hvor trygge hunde reagerer overfor en bestemt situation/ting. Hunde, der lider af den generelle angst, har ofte haft en utryg baggrund, f.eks. en dårlig socialisering tidligt i livet eller måske en dårlig prægning, men angsten kan også være nedarvet. Angst for nytårsfyrværkeri kan være en af de situationer, hunden er bange for.

Årsagen til angsten er forskellig fra hund til hund, men måske har hunden været tilstede, mens der blev affyret fyrværkeri på gaden eller oplevet et kanonslag på tæt hold. Denne specifikke angst kan udvikle sig til en generel angst for andre situationer, hvis den ikke behandles.

Hvornår skal man starte træningen?

Det er en god ide at forberede hunden til nytårsaften i god tid inden nytårsaften, gerne flere måneder i forvejen.

Der findes forskellige typer af træning. Det er vigtigt, at gøre sig klart, hvilken type hund man har at gøre med. Mentalt er der stor forskel på understimulerede hunde og nervøse hunde. Nogle hunde kan tilvænnes de høje brag ved at lytte til lydfiler med forskellige lyde. Men andre hunde opfatter dog ret hurtigt, at det ikke er fyrværkeri, ikke mindst fordi lysglimtene mangler, og overfor denne gruppe virker lydterapien ikke.

Tidligere kunne man også i god tid vænne hunden til affyring af rigtig fyrværkeri i god tid inden nytårsaften, men nu hvor det kun er tilladt at fyre fyrværkeri af fra 27. december til 1. januar, kan man kun starte den træning få dage før selve nytårsaften. 

Det bedste er at gå langsomt til værks og få en hjælper til at affyre fyrværkeri, først på lang afstand og senere tættere på. Ofte kan det hjælpe hunden, at ejeren står imellem affyringsstedet og hunden. Det kan virke som en fysisk og psykisk beskyttelse af hunden. Husk at hunden skal belønnes for ikke at udvise angst. Den må aldrig ynkes, når den er bange. Det kan virke forstærkende på angsten.

Medicinsk behandling i sig selv kan ikke kurere hundes angst, men hvis angsten er dæmpet, kan hunden være mere modtagelig for træning. Med andre ord: det er træningen og samhørigheden med ejeren, som er behandlingen, men uden brug af angstdæmpende medicin kan det være svært at holde hunden koncentreret om øvelserne, da den hele tiden distraheres af forhold, som gør den bange.

Man kan groft opdele hundene i 4 grupper, som alle kræver forskellig træning og medicinsk behandling:

 • De hunde, der bliver angste/nervøse allerede ved de første tegn (lyde) på fyrværkeri.
 • De hunde, der først begynder at reagere når fyrværkeriet tiltager.
 • De hunde, der udelukkende reagerer nytårsaften, men er både urolige og bange.
 • De hunde, der er lidt urolige selve nytårsaften.

Hvilke typer medicin findes til angste hunde?

De fleste typer medicin, som kan anvendes i forbindelse med Nytårsaften er receptpligtige. Din dyrlæge skal, med baggrund i kendskabet til din hund, vælge medicin og dosering. Det skal understreges, at man ikke skal anvende medicin til mennesker, da det kan have en helt anden effekt på hunde.
 
Der findes mange forskellige måder at behandle hundes angst for fyrværkeri:

 • Et angstdæmpende lægemiddel indeholdende stoffet dexmedetomidin er specifikt beregnet til hunde, der lider af lydangst. Hunden bliver beroliget ved at forskrækkelsesrefleksen blokeres, og medicinen virker ikke sløvende. Denne behandling kan anvendes uden eller i kombination med adfærdsterapi. Man skal starte behandlingen, så snart hunden udviser tegn på angst, eller når fyrværkeriet starter og effekten vil indtræde hurtigt derefter.
 • En anden type angstdæmpende medicin indeholder clomipramin. Medicinen har en indkøringsperiode på mellem 2 og 4 uger, før den maksimale effekt kan ses, og det anbefales derfor at starte behandling i løbet af efteråret. I behandlingsperioden anvendes lydterapi.
 • En tredje type angstdæmpende medicin indeholder stoffet apozepam. Det virker ikke fremmende for indlæring, men er udelukkende angstdæmpende. Denne type gives typisk i december måned alene eller i kombination med sløvende medicin.
 • Sløvende medicin indeholder oftest acepromazin. Dette lægemiddel er det mest udbredte til behandling af nytårsangst hos hunde. Det skal dog understreges, at det ikke har nogen angstdæmpende effekt, og at hunden derfor stadig er bange nytårsaften. I nogle studier hævdes det, at acepromazine skærper hørelsen, og derfor anbefales det, at man bruger det i kombination med angstdæmpende medicin, f.eks. apozepam.
 • Endelig findes en række naturlægemidler og kosttilskud som anvendes i forbindelse med angst for nytårsfyrværkeri. Den nyeste forskning har vist effektive behandlingsresultater ved brug af feromoner, som hunden vil forbinde med en tryg tilværelse. For at opnå fuld effekt skal hjemmet være behandlet minimum 14 dage før Nytårsaften.

Du skal kontakte din dyrlæge, hvis...

 • Din hund lider af angst for fyrværkeri.
 • Du har spørgsmål til hvilken medicinsk behandling, hunden får.
 • Du er i tvivl om, at du har den optimale behandling klar til nytårsaften.
Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop