Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop

Angst for fyrværkeri

Af dyrlæge Peter Weis.

Hvad er angst for fyrværkeri hos hunde?

På en rundspørge blandt 2387 af Netdyredoktor.dk's brugere, svarede 44 %, at deres hund var bange sidste nytårsaften. Reaktionerne på fyrværkeri kan strække sig fra ganske let påvirkning, hvor hunden trykker sig lidt og søger tæt hen til ejeren, til direkte angst hvor hunden går i panik, og gør alt for at komme væk fra situationen. Angst for fyrværkeri strækker sig tidsmæssigt længere og længere, idet fyrværkeriet ikke er begrænset til nytårsaften alene, men ofte starter flere uger i forvejen.

Hvis det udelukkende er nytårsaften, at hunden er bange, er det forholdsvis simpelt at hjælpe hunden, men mange hunde udviser symptomer på angst i tiden op til nytårsaften. Det er derfor ofte nødvendigt, at sætte hunden i behandling lang tid før symptomerne opstår.

Hvordan ser man, at hunde er angste for fyrværkeri hos hunde?

Symptomer på angst for fyrværkeri kan være enkelte symptomer, eller flere symptomer på samme tid. De symptomer der oftest ses er:

 • Rysten
 • Savlen
 • Hunden gemmer sig, kryber ind under borde, senge og stole m.m.
 • Forsøger at komme væk
 • Hyler
 • Uro
 • Urenlighed

Da dyrlægen sjældent har mulighed for at opleve hundens reaktioner ved fyrværkeri, er det ejerens oplysninger, der ligger til grund for dyrlægens diagnose. Men for at klarlægge problemet fuldt ud, vil dyrlægen ofte udspørge ejeren om hundens adfærd ved fyrværkeri. Det vil ligeledes ofte være vigtigt for dyrlægen at vide, hvordan ejeren opfører sig overfor hunden i situationen.

Hvordan behandles angst for fyrværkeri hos hunde?

Allerførst er det vigtigt at gøre sig klart, at behandling af angst for fyrværkeri ikke er en simpel protokol. Gode råd og medicin alene klarer ikke problemet. Det er derfor vigtigt, at behandlingen defineres ud fra den enkelte hunds problemer,  og det er ligeledes meget vigtigt, at man kommer i gang med behandlingen i god tid.
Der er flere forskellige behandlingsmetoder, og i de fleste tilfælde er en kombination af to eller flere af disse den bedste metode til at hjælpe hunden.

Behandlingsmetoderne kan overordnet deles i:

 • Desensibilisering
  Herved forstås, at hunden langsomt tilvænnes til de lyde og den larm, der forårsager angsten. Der findes forskellige metoder til dette. Der findes lydfiler af forskellige lyde, som der er erfaring for at hunde kan være bange for, deriblandt også nytårsfyrværkeri.
  Behandlingen påbegyndes ved, at man afspiller lydene for hunden, hvor man starter med lav lydstyrke, og så øger styrken, efterhånden som hunden tilvænnes til de lyde, som den tidligere var angst for. Problemet med disse lydfiler er, at de fleste hunde lærer, at lydene kommer fra en højttaler, og derfor vil de reagere anderledes, når det bliver rigtig fyrværkeri. Dette hænger bl.a. sammen med, at lysglimtene mangler. Desensibilisering er en langvarig proces, og man skal regne med i hvert fald 3 måneders indkøring.

 • Adfærdsmodificerende træning
  Denne form for træning går ud på at lære hunden en anden adfærd i de situationer, hvor den bliver bange. Det har vist sig, at det ofte også er en god ide at ejeren lærer en anden adfærd i de situationer, hvor hunden er bange.

 • Medicinsk behandling
  Hvis hunden kun udviser angst selve nytårsaften, er det muligt at behandle hunden med angstdæmpende og beroligende medicin, således den ikke, eller kun i mild grad, bliver bange. Men hvis hunden udviser angstadfærd over en længere periode, dvs. også i dagene op til nytårsaften, vil angstdæmpende medicin alene i de fleste tilfælde ikke være tilstrækkeligt til, at hundene får det rimeligt. Kombination af angstdæmpende og beroligende medicin over en længere periode, er ikke hensigtsmæssigt af hensyn til hunden.

Hvordan skal jeg forholde mig, hvis jeg mener min hund er angst for fyrværkeri?

Behandling mod angst for fyrværkeri er som allerede nævnt, ofte et relativt langvarigt projekt, derfor bør du kontakte din dyrlæge i god tid før problemet vil optræde igen. Det vil for de fleste sige allerede i oktober/november måned. På den måde har din dyrlæge mulighed for at indlede behandlingen rettidigt.

Hvis du er i tvivl om din hund er bange for fyrværkeri, er det ligeledes en god ide at kontakte din dyrlæge, og forelægge hende/ham problemet. Dyrlægen kan så vejlede dig i om din hund bør behandles.

Adaptil Calm Home diffusor med flaske, 48 ml

Startpakke klar til brug. Hjælper din hund til tryghed og ro

249,00 kr
Køb her
Virbac Anxitane S, 30 tabletter

L-theanin kosttilskud til ro hos hunde og katte

179,00 kr
Køb her
Mængde
rabat
Kalm tabletter til hund og kat, 30 stk.

Tabletter mod angst, utryghed, og stress

227,00 kr
Ned til 219,00 kr Køb her
Mængde
rabat
Zylkène 225 mg, 30 tabletter

Fodertilskud til utrygge eller urolige dyr

329,00 kr
Ned til 299,00 kr Køb her
Mængde
rabat
Kalm Hund flydende, 250ml

Fodertilskud mod angst, utryghed, og stress

198,00 kr
Ned til 179,00 kr Køb her
Mængde
rabat
Kalm tabletter til stor hund, 30 stk.

Tabletter mod angst, utryghed, og stress

367,00 kr
Ned til 349,00 kr Køb her
Mængde
rabat
Aptus Relax, 30 tyggebidder

Bidrager til en rolig og afbalanceret adfærd hos hund og kat

135,00 kr
Ned til 129,00 kr Køb her
Royal Canin Calm CD25, 4 kg

Hjælper hunde under 15 kg med at håndtere stressende situationer

389,00 kr
Køb her
Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Fandt du ikke svar på det du søgte? Kontakt din lokale dyrlæge. VetFamily har klinikker i hele landet.
Find dyrlæge