Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop

Angst for fyrværkeri

Fyrværkeri - angst hos hunde

Af dyrlæge Peter Weis.

Hvad er angst for fyrværkeri hos hunde?

På en rundspørge blandt 2387 af Netdyredoktor.dk's brugere, svarede 44 %, at deres hund var bange sidste nytårsaften. Reaktionerne på fyrværkeri kan strække sig fra ganske let påvirkning, hvor hunden trykker sig lidt og søger tæt hen til ejeren, til direkte angst hvor hunden går i panik, og gør alt for at komme væk fra situationen. Angst for fyrværkeri strækker sig tidsmæssigt længere og længere, idet fyrværkeriet ikke er begrænset til nytårsaften alene, men ofte starter flere uger i forvejen.

Hvis det udelukkende er nytårsaften, at hunden er bange, er det forholdsvis simpelt at hjælpe hunden, men mange hunde udviser symptomer på angst i tiden op til nytårsaften. Det er derfor ofte nødvendigt, at sætte hunden i behandling lang tid før symptomerne opstår.

Hvordan ser man, at hunde er angste for fyrværkeri hos hunde?

Symptomer på angst for fyrværkeri kan være enkelte symptomer, eller flere symptomer på samme tid. De symptomer der oftest ses er:

 • Rysten
 • Savlen
 • Hunden gemmer sig, kryber ind under borde, senge og stole m.m.
 • Forsøger at komme væk
 • Hyler
 • Uro
 • Urenlighed

Da dyrlægen sjældent har mulighed for at opleve hundens reaktioner ved fyrværkeri, er det ejerens oplysninger, der ligger til grund for dyrlægens diagnose. Men for at klarlægge problemet fuldt ud, vil dyrlægen ofte udspørge ejeren om hundens adfærd ved fyrværkeri. Det vil ligeledes ofte være vigtigt for dyrlægen at vide, hvordan ejeren opfører sig overfor hunden i situationen.

Hvordan behandles angst for fyrværkeri hos hunde?

Allerførst er det vigtigt at gøre sig klart, at behandling af angst for fyrværkeri ikke er en simpel protokol. Gode råd og medicin alene klarer ikke problemet. Det er derfor vigtigt, at behandlingen defineres ud fra den enkelte hunds problemer,  og det er ligeledes meget vigtigt, at man kommer i gang med behandlingen i god tid.
Der er flere forskellige behandlingsmetoder, og i de fleste tilfælde er en kombination af to eller flere af disse den bedste metode til at hjælpe hunden.

Behandlingsmetoderne kan overordnet deles i:

 • Desensibilisering
  Herved forstås, at hunden langsomt tilvænnes til de lyde og den larm, der forårsager angsten. Der findes forskellige metoder til dette. Der findes lydfiler af forskellige lyde, som der er erfaring for at hunde kan være bange for, deriblandt også nytårsfyrværkeri.
  Behandlingen påbegyndes ved, at man afspiller lydene for hunden, hvor man starter med lav lydstyrke, og så øger styrken, efterhånden som hunden tilvænnes til de lyde, som den tidligere var angst for. Problemet med disse lydfiler er, at de fleste hunde lærer, at lydene kommer fra en højttaler, og derfor vil de reagere anderledes, når det bliver rigtig fyrværkeri. Dette hænger bl.a. sammen med, at lysglimtene mangler. Desensibilisering er en langvarig proces, og man skal regne med i hvert fald 3 måneders indkøring.

 • Adfærdsmodificerende træning
  Denne form for træning går ud på at lære hunden en anden adfærd i de situationer, hvor den bliver bange. Det har vist sig, at det ofte også er en god ide at ejeren lærer en anden adfærd i de situationer, hvor hunden er bange.

 • Medicinsk behandling
  Hvis hunden kun udviser angst selve nytårsaften, er det muligt at behandle hunden med angstdæmpende og beroligende medicin, således den ikke, eller kun i mild grad, bliver bange. Men hvis hunden udviser angstadfærd over en længere periode, dvs. også i dagene op til nytårsaften, vil angstdæmpende medicin alene i de fleste tilfælde ikke være tilstrækkeligt til, at hundene får det rimeligt. Kombination af angstdæmpende og beroligende medicin over en længere periode, er ikke hensigtsmæssigt af hensyn til hunden.

Hvordan skal jeg forholde mig, hvis jeg mener min hund er angst for fyrværkeri?

Behandling mod angst for fyrværkeri er som allerede nævnt, ofte et relativt langvarigt projekt, derfor bør du kontakte din dyrlæge i god tid før problemet vil optræde igen. Det vil for de fleste sige allerede i oktober/november måned. På den måde har din dyrlæge mulighed for at indlede behandlingen rettidigt.

Hvis du er i tvivl om din hund er bange for fyrværkeri, er det ligeledes en god ide at kontakte din dyrlæge, og forelægge hende/ham problemet. Dyrlægen kan så vejlede dig i om din hund bør behandles.

Mængderabat
329,00 kr
Ned til
299,00 kr

Zylkène 225 mg, 30 tabletter

Zylkène er et velsmagende fodertilskud til katte og hunde, der oplever uro eller er utygge. Zylkène kan hjælpe i uvante situationer som flytning, fyrværkeri eller ved nye familiemedlemmer. Det kan...

Køb her
Mængderabat
367,00 kr
Ned til
349,00 kr

Kalm tabletter til stor hund, 30 stk.

Tabletter mod angst, utryghed, og stress.  Tabletter til store hunde kan anvendes i situationer, hvor katten oplever utryghed, angst, stress eller nervøsitet.

Køb her
Mængderabat
149,00 kr
Ned til
135,00 kr

Aptus Relax, 30 tyggebidder

Bidrager til rolig og afbalanceret adfærd. Aptus Relax er tyggebidder til hunde og katte, som kan hjælpe til en roligere adfærd.

Køb her
Mængderabat
198,00 kr
Ned til
179,00 kr

Kalm Hund flydende, 250ml

Fodertilskud mod angst, utryghed, og stress. Velsmagende fodertilskud til hunde, som kan anvendes i situationer, hvor hunden oplever utryghed, angst, stress eller nervøsitet.  Produktet kan anven...

Køb her
249,00 kr

Adaptil Calm Home diffusor med flaske, 48 ml

Hjælper din hund til tryghed og ro. Adaptil diffusor og flaske er velegnet til at forebygge og reducere utryghed og stressrelateret adfærd hos alle hunde. Den kan anvendes i udfordrende situatione...

Køb her
Tilbud
227,00 kr
215,00 kr

Kalm tabletter til hund og kat, 30 stk.

Tabletter mod angst, utryghed, og stress.  Tabletter til hunde og katte kan anvendes i situationer, hvor katten oplever utryghed, angst, stress eller nervøsitet.

Køb her
419,00 kr

Royal Canin Calm CD25, 4 kg

Hjælper små hunde med at håndtere stressende situationer. Royal Canin Calm CD25 Canine er fuldfoder med et mælkeprotein, der hjælper hunde under 15 kg med at håndtere stressende situationer. Fode...

Køb her
Tilbud
179,00 kr
169,00 kr

Virbac Anxitane S, 30 tabletter

Anxitane er et naturligt og patenteret L-theanin kosttilskud, udvundet af grøn the. Velegnet til katte og små hunde (under 10kg). Anxitane har en afslappende effekt uden at medvirke døsighed og ka...

Køb her
Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Fandt du ikke svar på det, du søgte efter? Kontakt din lokale dyrlæge. VetFamily har klinikker i hele landet.
Find en dyrlæge her