Sponsoreret
Omplacering af hund
Når man anskaffer sig en hund, er det naturligvis, fordi man er glad for hunden og tænker, at man har tid og overskud til at have hund. Man forventer at have hunden i mange år - ja, resten af dens liv. Langt de fleste hunde ender da også livet hos deres første ejer, mæt af dage. Men ikke dem alle:
Hvert år omplaceres tusindvis af hunde til nye hjem - nogle med større succes end andre. De heldige hunde omplaceres med omhu og omtanke, og falder hurtigt til i et nyt, godt og blivende hjem. En "happy ending" for alle involverede. Vær omhyggelig, hvis du skal finde et nyt hjem til din hund.
Andre hunde er mindre heldige. De omplaceres impulsivt, uden omtanke, med manglefulde eller ukorrekte oplysninger om eksempelvis deres sundhed og adfærd. For nogle af disse hunde kan det blive starten på et turbulent liv, hvor de måske omplaceres flere gange.
Ærlighed kommer man længst med
Det er en ærlig sag at erkende, at man ikke kan beholde en hund, og derfor søger et nyt hjem til hunden. Hvis man har truffet beslutningen om, at hunden skal have et nyt hjem, skylder man den også, at den omplaceres med omtanke. Nogle hundeejere kan ikke overskue denne proces (eller tanken om, at deres hund skal bo hos en anden) og kører derfor til dyrlægen for at få hunden aflivet. I nogle tilfælde, kan det være det rigtigste at gøre - men bestemt ikke i alle!
En aktiv hund kan være et problem for nogle, men en drømmehund for andre
Rigtig mange hunde kan omplaceres med succes, blot man gør sig umage med at finde et hjem, der passer til netop denne hund. Her følger en række gode råd om, hvilke overvejelser man skal gøre sig, for at give hunden de bedste chancer for at få et nyt, godt og blivende hjem. Listen er også god at støtte sig til, hvis man overvejer at tage imod en omplaceringshund.
CHECK-LISTE:
Hvorfor skal hunden omplaceres?
Når du skal finde et nyt hjem til hunden, har du en loyal oplysningspligt. Med det menes, at du ærligt skal oplyse alt, der er relevant at vide omkring hundens baggrund, helbred og adfærd og lignende - både godt og skidt.
Hvis omplaceringen skyldes personlige årsager som eksempelvis skilsmisse, flytning eller allergi i familien, så fortæl det.
Hvis du har valgt en race, der har større behov for motion og træning end det, du kan tilbyde, så fortæl det. Mange mennesker falder for en hund på grund af dens udseende, men kendskab til racens mentalitet er vigtigere end udseendet. Aktive og krævende hunderacer kan være umulige at leve med for nogle mennesker - og en drøm for andre. Oplys så meget du ved om racen (og individets) behov og særpræg, og hjælp andre til ikke at begå samme fejltagelse.
Er der problemer med hunden?
Hvis hunden har sundhedsmæssige problemer, skal du naturligvis oplyse om dette. Hvis hunden skal have et nyt hjem på grund af problemer der relaterer til dens adfærd, er det også vigtigt at fortælle ærligt om dette. Mange er villige til at yde en ekstra indsats for en "omplaceringshund", men de skal have mulighed for at træffe et informeret valg.
I den forbindelse er det vigtigt at minde om, at det nogle hundeejere opfatter som "adfærdsproblemer" rent faktisk er helt almindelig hundeadfærd, der blot ikke passer ind i deres dagligdag (eks. at gø, løbe efter osv.) eller adfærd, der kan ændres ved simpel træning og aktivering (grave, hoppe op, "stjæle" ting, strejfe osv.). Rigtig mange hunde omplaceres på grund af ejers fejlhåndtering. Mange af disse "problemhunde" er derfor ikke "problemhunde" og kan få et godt hundeliv, hvis de blot kommer i "de rigtige hænder".
Hvis hunden har alvorligere problemer med separationsangst, angst over for børn/voksne, fyrværkeri og høje lyde eller lignende, eller hvis hunden har bidt mennesker (en enkelt gang) eller har flere katte på samvittigheden, skal du også oplyse ærligt om omstændighederne. Det er vigtigt, at den nye ejer er villig til at tage hånd om problemet - både af hensyn til omverdenen, men også af hensyn til hundens egen trivsel!
Nogle problemer er så alvorlige (angst, aggressivitet), at det ikke er forsvarligt at sende hunden videre til en ny ejer. Hvis du er i tvivl, så tal med en dyrlæge som har erfaring med adfærdsbehandling af hunde, inden du træffer din beslutning.
En hund, der er tilvænnet børn, er lettere at omplacere.
Succes eller ej
Hundens alder kan have indflydelse på hvor nemt/svært den er at omplacere. Yngre hunde (under 5-6 år) er typisk lettere at finde nye hjem til.
Andre faktorer der kan være af betydning:
- Er hunden venlig og omgængelig omkring fremmede børn og voksne?
- Er hunden venlig og omgængelig omkring fremmede hunde og andre dyr?
- Er hunden trænet? (Kender hunden sit navn? Kan den gå i line? Kan den "sit" og "dæk"?)
- Er hunden vant til at være alene hjemme nogle timer?
Her kan du hente hjælp, når du skal finde et nyt hjem til hunden:
- Kontakt opdrætteren
Hvis du har tillid til personen, du oprindelig købte hunden af, så tag kontakt til denne. Ofte er opdrætteren interesseret i at kende til hundens "skæbne". En del opdrættere betinger sig det ligefrem i salgskontrakten. Nogle opdrættere vil tilbyde at tage/købe hunden tilbage for et symbolsk beløb eller på en eller anden måde deltage i omplacering/formidling af hunden. Nogle tilbyder at huse hunden, hvis man står i en akut situation. Opdrætteren er dog ikke forpligtiget til at hjælpe. - Kontakt racens specialklub
Nogle af Dansk Kennel Klubs race-specialklubber tilbyder at hjælpe med at formidle såvel unge, voksne og "senior" hunde. Det forudsættes dog at hunden har en DKK stamtavle. Nogle specialklubber annoncerer "omplaceringshunde" på deres hjemmeside, andre kan give oplysninger om hunde via deres hvalpe-anvisere.
Oplysninger om DKK's specialklubber findes på www.dkk.dk - Venner og familie
Hvis man blandt familie, venner eller kolleger, kan komme i kontakt med nogen der gerne vil overtage hunden, er det selvfølgelig også en mulighed. Husk også her at oplyse ærligt om hunden og dens baggrund. - Formidling gennem Dyrenes Beskyttelses internater:
Mange hunde bliver omplaceret via Dyrenes Beskyttelses internater. Her bliver alle hunde efterset, vaccineret og chipmærket af en dyrlæge før omplacering. Dyrenes Beskyttelse tilbyder også, at du kan ringe til 1812 for at få råd og vejledning. - Andre internater
Flere forskellige internater landet over tilbyder også at omplacere hunde.
Andre - mere usikre - formidlingssteder er:
Opslag i lokale butikker, annoncering i lokale/landsdækkende aviser eller annoncer via Internettet.
Advarsel!
Vær meget påpasselig, hvis du omplacerer din hund til privatpersoner eller "formidlere", som du ikke kender. Private "hundeformidlere" / hundehandlere benytter bl.a. avis- og internetannoncer til at finde frem til hunde de kan afhente / opkøbe med henblik på videresalg! De fleste hundehandlere er økonomisk motiveret og mindre interesserede i dyrenes velfærd. Aftal aldrig salg af en hund over telefonen eller internettet, men insistér på at møde folk personligt. Hvis du er i tvivl, så lad tvivlen komme din hund til gode og afvis personen.
Tålmodighed og omhu
Vær tålmodig og omhyggelig, når du omplacerer din hund. Hvis du er i tvivl, så bed om hjælp fra hundevenner du kender, og spørg også gerne din dyrlæge til råds. Din hund fortjener et godt og blivende hjem!