Rejse med hund
Tidligere transporteredes dyr næsten udelukkende over landegrænser i forbindelse med, at familier i en kortere eller længere periode flyttede til udlandet. I dag er det meget almindeligt at have hunde med på ferie. Dette gælder såvel ferier indenlands som udenlands.
Oplysningerne i dette tema gives med henblik på turisters midlertidige indførsel af personledsagede hunde til andre lande. Ved permanent indførsel kan der gælde andre regler, f.eks. krav om indførselstilladelse.
Inden hunden skal tages med på rejse
Hvis du planlægger at tage din hund med på ferie, skal du altid kontakte din dyrlæge i god tid. Dyrlægen vil tjekke hundens vaccinationer og bestemmelserne for rejse med dyr i det eller de lande, hvor du skal holde ferie. Et godt og grundigt forarbejde øger chancen for at ferien bliver en succes - også for din hund.
Ved rejser indenfor EU er det forholdsvis simpelt:
- Hunden skal have udstedt et EU selskabsdyrpas. Dette udstedes af dyrlægen.
- Den skal være ID-mærket med en elektronisk mikrochip og nummeret skal fremgå af passet.
- Den skal være vaccineret mod rabies senest 21 dage før afrejse. Denne vaccination, som indføres i passet, er gyldig i 3 år.
Nogle lande både inden- og udenfor EU forlanger, at hunden har fået en ormekur mod rævens dværgbændelorm, der udgør en potentiel smitterisiko for mennesker. Det drejer sig bl.a. om Norge, Storbritanien, Irland, Malta og Finland. Denne ormekur skal gives tidligst 120 timer og senest 24 timer inden indrejse i det pågældende land. Det er et krav, at tabletten indgives af en dyrlæge og dokumenteres i passet.
Lande udenfor EU kan have andre krav. Her kan der være krav om sundhedsattester o.l.
Du kan læse mere herom på Fødevarestyrelsens hjemmeside, hvor du også ved at besvare nogle få spørgsmål får overblik over reglerne til din rejsedestination.
Hund med på bilrejse
Fordelene ved at have dyr med på netop bilrejse er:
- Det er en forholdsvis nem transportmåde.
- Det er muligt at holde selvvalgte pauser undervejs, hvor hunden kan luftes og tilbydes vand.
- Man er tæt på hunden og kan observere den under hele rejsen.
Ulemperne ved at have dyr med på bilrejse er:
- Hvis bilen ikke har aircondition eller klimaanlæg, bliver der i sommerperioden ofte meget varmt bagest i bilen. Hermed er der en reel risiko for hedeslag, som kan være livstruende, især for de store racer.
- Specielt større hunde har ofte for lidt plads på grund af megen bagage.
- Ved kraftig trafik i Europa er der ofte lange bilkøer, specielt i industriferien. Når bilen holder stille, er der risiko for kraftig temperaturstigning i bilen.
- Hunde skal ALDRIG efterlades alene i bilen på grund af faren for hedeslag.
- Hunde kan også få hedeslag i gråvejr.
Hund med på togrejse
Der er i de fleste nationale tog mulighed for at medtage hunde. Der kan dog være specielle bestemmelser ved bestemte afgange, f.eks. nattog.
For international rejse gælder, at man skal følge de respektive togselskabers politik i de enkelte lande. Det er derfor nødvendigt at indhente tilstrækkelig information herom, samtidig med at internationale billetter bestilles. Der gælder som regel andre regler for fører- og servicehunde.
Generelt gælder det, at hunde gerne må medbringes i tog, såfremt andre passagerer ikke generes af hverken lugt eller støj. Dog er der visse lande der forbyder transport af hunde i tog - husk derfor at tjekke det med togselskabet inden afrejse.
Fordele ved at have hunden med på netop togrejse:
- Hunde, som kan være i en almindelig håndtaske, transporteres ofte gratis.
- Ejeren kan have sin fulde opmærksomhed på dyret, og kan når som helst tilbyde det vand.
- Klimaet i toget er ofte i orden, og risiko for hedeslag er lille.
Ulemper ved at have dyr med på togrejse:
- Det kan være svært at lufte hunden på længere togrejser. Spørg personalet om der holdes kortere pauser ca. 5-10 minutter ved bestemte stationer.
- Større hunde betaler børnebillet, og skal ofte have pladsbillet.
- Der kan stilles krav fra togselskabets side om, at hunden har mundkurv på.
Hunde med på flyrejse
Ved rejse over større afstande er fly ofte det foretrukne transportmiddel.
Kæledyr under 8 kg incl. taske/transportkasse kan transporteres i kabinen. De skal under start, taxi og landing være placeret under stolesædet foran ejeren. Der er begrænsning på, hvor mange dyr, der må være i kabinen under den enkelte flyvning, så det er klogt at bestille billet i god tid.
Større hunde transporteres i et tryksikret lastrum i en transportkasse,som man selv skal sørge for. Den skal opfylde bestemte krav. Denne transportform kan for nogle hunde være meget stressende og man bør tænke sig godt om, især med hensyn til hunde med kort snude, der kan få vejrtrækningsproblemer.
Hos de fleste flyselskaber rejser servicehunde som regel gratis, mens priserne varierer for de andre. Det anbefales at checke kravene hos hvert enkelt selskab.
Er der en risiko ved at tage hunden med ud at rejse?
Generelt kan man være tryg ved at tage sin hund med til udlandet. Men man bør være opmærksom på, at der i andre lande – især syd- og østlige – findes en del smitstoffer, som vi ikke har i Nordeuropa og som hunden derfor kan være modtagelig for. Udover rævens dværgbændelorm, er der sygdomme som babesiose, leishmaniasis og anaplasmose. Nogle af disse overføres af flåter og sandfluer, så det kan være en fordel at holde sin hund beskyttet mod bid af disse.
Du skal kontakte din dyrlæge hvis...
- Du planlægger en rejse med din hund
- Du vil have tryghed omkring hele papirsiden af rejsen. Din dyrlæge kender til de krav, der stilles
- Du skal have hunden vaccineret mod rabies
- Du skal have hunden chipmærket
- Du skal have udtaget blodprøve til bestemmelse af rabiesantistoffer
- Du skal have lavet en sundhedsattest før udrejse
- Du skal have rådgivning om nødvendige ormekure, loppemidler og evt. flåtmidler
Læs mere på www.foedevarestyrelsen.dk
---
Artiklen er oprindelig skrevet af Christina Brock og venligst opdateret af Kirsten Boeck