Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

Mængderabat
399,00 kr
Ned til
359,00 kr

VetPro voksen hundefoder, 8 kg Køb her
499,00 kr

Virbac HPM Adult Dog, Small & toy, 7kg Køb her
395,00 kr

SPECIFIC CXD-M Adult Medium Breed, 7 kg Køb her
548,00 kr

Royal Canin VDH Adult, 10 kg Køb her
656,00 kr

Hill's Science Plan Adult Medium hundefoder, 12 kg Køb her

SponsoreretReverse Sneezing

Reverse Sneezing

Hvad er reverse sneezing?

Fænomenet, som kan ses hos voksne hunde i alle aldre, er kendetegnet ved, at hunden snuser ret kraftigt ind gennem næsen samtidig med, at den snorker. Anfaldene kommer pludseligt og varer fra alt mellem få sekunder til flere minutter. Som regel er hunden helt uden symptomer både før og efter. Det kan være ret alarmerende at overvære og ejere kan frygte, at hunden har noget i halsen og er ved at blive kvalt, men det er heldigvis ikke nogen farlig tilstand. Reverse sneezing eller omvendt nysen, som er det danske navn, kan ses hos alle racer, men kan især være voldsomt ved hunde med kort snude som mops, fransk bulldog m.fl.

Hvad skyldes reverse sneezing?

Hvis der opstår en irritation i den bagerste del af næsehulen og i svælget, vil hunden rent reflektorisk søge at fjerne denne ved at suge luften indad. Slimhinderne her kan påvirkes af forskellige stoffer som parfume, rengøringsmidler, tobaksrøg osv. Hunde, der lider af pollenallergi, kan også udvise reverse sneezing og vil især være påvirket af foråret. Der kan også være andre årsager, f.eks. at hunden bliver ophidset eller snuser stærkt indad, fordi noget dufter interessant. Fænomenet kan også opstå, hvis den æder eller drikker for hurtigt eller der trækkes hårdt i halsbåndet.

En lille parasit, næsemiden, som lever på næseslimhinden, kan også give symptomer : https://www.netdyredoktor.dk/hund/sygdomsleksikon/n/naesemider/

En særlig gruppe udgøres af hunde med kort snude, de såkaldte brachycephale racer. Disse har i forvejen meget ofte en irritation af den bløde gane forårsaget af en besværet vejrtrækning. Derfor skal der hos nogle af dem ikke så meget til, før der opstår en episode med reverse sneezing og anfaldene kan være meget højlydte.

https://www.netdyredoktor.dk/hund/sygdomsleksikon/b/brachycephalt-syndrom/

Hvad kan du gøre ved reverse sneezing?

Der findes forskellige råd til at afbryde et anfald. Det kan hos nogen hunde hjælpe at aflede dens opmærksomhed evt. stryge den på halsen. Der kan også være effekt af at holde den forsigtigt for næseborene og derved få den til at trække vejret gennem munden og lave en synkebevægelse. Man kan også tilbyde en godbid.

Under alle omstændigheder er det ikke en kritisk tilstand, og man behøver ikke være urolig. Man kan ikke forvente, at den forsvinder, med mindre man har holdt til at identificere og fjerne en evt. udløsende årsag.

Anden viden om reverse sneezing

Det kan være en god idé at tage en lille video af hundens reverse sneezing anfald og vise den til sin dyrlæge næste gang, man er på besøg. Så kan man få en lille snak om, der kunne være baggrund for en nærmere undersøgelse. Der findes nemlig enkelte sygdomme, der kan maskeres af reverse sneezing

På You Tube ligger der adskillige videoer med hunde, der nyser omvendt.

Fænomenet kendes ogsaa hos katte, men er langt mindre udbredt. Især ses det hos kortnæsede katte.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop