Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

70,00 kr

VetPro øjenbad, 100 ml Køb her
164,00 kr

Virbac Eye Clean, 125 ml Køb her
110,00 kr

CleanOcular, 100 ml Køb her
179,00 kr

Aptus SentrX eye drops, 10 ml Køb her
Mængderabat
89,00 kr
Ned til
749,00 kr

Aptus Sentrx eye gel, 3 ml Køb her
129,00 kr

Lubrithal, 10 g Køb her

Sponsoreret



Øjenlysning for arvelige øjensygdomme

Specialdyrlæge i øjensygdomme 

Hvordan undersøger man for arvelige øjensygdomme?

Øjenundersøgelsen foretages af en dyrlæge, der er medlem af Den Danske Dyrlægeforenings Panel af dyrlæger godkendt til at undersøge for arvelige øjensygdomme hos hunde og katte (Øjenpaneldyrlæge).

Hvorfor skal min hund øjenlyses?

Din specialklub eller DKK kan oplyse, om der er obligatorisk øjenlysning for din race, eller om en øjenlysning anbefales af klubben eller Den Danske Dyrlægeforenings panel forud for avl. Hunden skal som hovedregel være mindst 1 år gammel ved den første øjenlysning. Ved racerne f.eks. Collie, Shetland Sheepdog og Border Collie kan hvalpe imidlertid allerede undersøges for Collie Eye Anomali (CEA), i alderen 7-10 uger.

For at sikre et godt resultat i bekæmpelsen af de arvelige øjensygdomme er det afgørende, at så mange hunde som muligt inden for den enkelte race bliver undersøgt. Mange arvelige øjensygdomme kan først diagnosticeres i en sen alder. Derfor er det vigtigt med undersøgelser mindst én gang årligt forud for en parring.

Opdrættere kan kun avle sygdomsfrie hunde, hvis de har den nødvendige viden om bl.a. arvelige øjensygdomme inden for deres race.

Hvordan foregår en øjenlysning?

Forud for undersøgelsen købes for DKK registrerede hunde en rekvisition til øjenundersøgelse via www.hundeweb.dk. Hunde der ikke er registreret i DKK kan få foretaget en øjenlysning uden denne rekvisition. Der skal udfyldes en speciel europæisk øjenattest med ejers og hundens data og Øjenpanelsdyrlægerne skal følge de fælles europæiske regler (se www.ecvo.org). Undersøgelsen er uden ubehag for hunden og indledes med en drypning af øjnene med et middel, der udvider pupillerne. Undersøgelsen kan herefter foregå 20-30 minutter senere.

Dyrlægen belyser først hundens øjne med en lysstav eller transilluminator for at se, om der er større unormale forhold ved øjet og øjenlågene.

Efterfølgende undersøges med et biomikroskop/spaltelampe, der har en forstørrelse på 10-25 gange. Med dette mikroskop findes de mindste unormale forhold i øjenlågene, sygdomme i hornhinden, forreste øjenkammer, iris, linsen og den forreste del af glaslegemet. 

Unormale forhold kan være distichiasis, manglende åbning til tårekanalen, cornea  dystrofi, persisterende pupilmembran (PPM), cataract, PHTVL/PHPV eller sygelige  forandringer i den forreste del af glaslegemet.
Ved hjælp af et indirekte ophthalmoskop og en linse holdt foran øjet, undersøges afsluttende nethinden og synsnervens indmunding i nethinden.

Ved denne del af undersøgelsen kan findes PRA, Retinal Dysplasi (RD), CEA, Nethindeløsning og andre unormale forhold i de bagerste afsnit af øjet.

Efter afsluttet undersøgelse får ejeren en attest og DKK, specialklubben og paneldyrlægen får en kopi via registrering i hundedatabasen. Attesten er i dag en europæisk attest på dansk/engelsk og er godkendt i mange europæiske lande.

Alle kan få oplyst resultatet af en øjenlysning, og flere specialklubber offentliggør løbende resultaterne i deres medlemsblade. De danske øjenlysnings resultater registreres anonymt i en europæisk database for arvelige øjensygdomme.

Hvilke sygdomme undersøges der for ved en øjenlysning?

Der undersøges for en lang række sygdomme:

  • Persisterende Pupilmembran (PPM)
  • Persisterende Hyperplastisk Tunica Vasculosa Lentis/Primær Vitreus (PHTVL/PHPV)
  • Catarakt (medfødt)
  • Retinal Dysplasi (RD)
  • Hyoplasi af N. opticus/mikropapil
  • Collie Eye Anomaly (CEA)
  • Entropion/Trichiasis
  • Ektropion/Makroblefaron
  • Distichiasis/Ektopiske Cilier
  • Cornea Dystrofi
  • Cataract (ikke medfødt)
  • Linseluksation (primær)
  • Retinal Degeneration (PRA)

Hvor foregår øjenundersøgelserne?

Den Danske Dyrlægeforening, Dansk Selskab for Veterinær Ophthalmologi (DSVO), Dansk Kennel Klub, DKK's HUNDEN og Specialklubbernes medlemsblade oplyser navne og adresser på Øjenpaneldyrlægerne.

Undersøgelserne foregår løbende på paneldyrlægernes klinikker, og du kan aftale tid ved en telefonisk henvendelse.
Kollektive undersøgelser arrangeret af en paneldyrlæge eller i samarbejde med en specialklub foregår over hele landet, og oplysninger herom offentliggøres i DKK`s medlemsblad HUNDEN og i specialklubbernes medlemsblade.
Husk altid at medbringe stambogen ved øjenlysningen. Det er meget vigtigt, at dyrlægen kan kontrollere hundens data og fastslå dens identitet, dvs. at læselig øretatovering eller chipmærkning er nødvendig.

Hvad er resultatet af mere end 25 års bekæmpelse af de arvelige øjensygdomme?

De første øjenlysninger her i landet fandt sted i 1974, hvor undersøgelserne i de første år var koncentreret om Progressiv Retinal Atrofi (PRA) og Collie Eye Anomali (CEA).

I de følgende år tilsluttede flere og flere klubber sig bekæmpelsen, så der i dag undersøges ca. 3500 hunde om året.
Bekæmpelsen har betydet, at flere racer har fået udryddet blandt andet PRA og Arvelig Cataract (Grå Stær), medens der i andre racer kun findes et lille antal hunde med disse to alvorlige sygdomme.

Læs mere:  

www.oejendyrlaegen.dk

Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop