Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop

Øjenundersøgelse af hund

Specialdyrlæge i øjensygdomme

Hvornår har min hund brug for en øjenundersøgelse?

 • Unormalt udflåd fra øjet, vandigt eller pus, betyder at der er noget unormalt.
 • Ubehag eller smerte i øjet.
 • Kløe, lysskyhed eller lukning af øjet.
 • Øjet er rødt, eller øjets omgivelser er hævede.
 • Nedsat syn eller blindhed.
 • Almentilstanden er påvirket. Din hund sover unormalt meget og gemmer sig, hvor der er dæmpet belysning. Har ikke lyst til at lege eller gå tur og spiser evt. mindre eller slet ikke.
 • Tænk på, at din hund ikke, på samme måde som du selv, kan give udtryk for alvorlige smerter i øjet.

Er der ubehag forbundet med en øjenundersøgelse?  

Der er intet ubehag eller smerte ved en almindelig øjenundersøgelse. Såfremt en hund er meget urolig, kan det en sjælden gang være nødvendigt at give den en beroligende indsprøjtning.

Hvordan foregår øjenundersøgelsen?

Ved starten på undersøgelsen ønsker dyrlægen at få oplysninger om forudgående symptomer og i hvor lang tid, de har forekommet. Om din hund er eller har været under en form for behandling for en øjensygdom eller en anden sygdom, der eventuelt kan have forbindelse til sygdommen i øjet. I bekræftende fald i hvor lang tid og med hvilken medicin. Medbring eventuelt medicin, så din dyrlæge er informeret om, hvilke præparater der har været anvendt.

Øjenundersøgelsen starter i et oplyst lokale, hvor dyrlægen kan betragte hundens adfærd på gulvet, når den går frit. Herefter anbringes hunden på et klinikbord, hvor dens hoved og øjne betragtes på en armslængdes afstand og herefter på kort afstand, hvor dyrlægen vil anvende et skarpt lys og en pandelup til forstørrelse.

Den videre undersøgelse foregår i et lokale med dæmpet lys eller helt mørkelagt. Her vil din dyrlæge igen bruge et skarpt lys og forstørrelse.

En specialdyrlæge i øjensygdomme kan anvende et biomikroskop, der forstørrer 10-25 gange, og med dette undersøges øjenlåg, tårekanalernes åbninger, bindehinde, hornhinde, det forreste øjenkammer, iris, linsen og den forreste del af glaslegemet.

Ved øjensygdomme i den bagerste del af øjet, anvendes forskellige ophthalmoskoper, og med disse apparater kan bl.a. nethinden undersøges.

Specialundersøgelse af nethindens funktion kan foregå ved elektroretinografi, ERG og man kan foretage specialscanning af øjet.

Hvis din dyrlæge vil måle trykket i øjet, bliver det måske lokalbedøvet med nogle dråber, så hunden ikke kan mærke, at dyrlægens apparat berører den følsomme hornhinde.

Såfremt dyrlægen ønsker at undersøge hele linsens omfang og hele øjets baggrund, herunder nethinden, bliver øjet dryppet med dråber, der efter 20 minutter udvider pupillen.

I nogle tilfælde måler dyrlægen mængden af tårevæske og i andre tilfælde anvendes et farvestof, Fluorescein, til at undersøge, om der er sår i hornhinden

Hvad kan en øjenundersøgelse afsløre?

Ved hjælp af forskelligt udstyr kan dyrlægen påvise, hvor i øjet eller øjets omgivelser der er noget galt, og i de fleste tilfælde stille en diagnose og iværksætte den rigtige behandling. Ved en del øjensygdomme er det ikke altid muligt at fastslå årsagen til sygdommen. Nogle tilfælde kan kræve blod-urinundersøgelser, røntgen, scanning og evt. elektroretinografi (ERG) hos en specialdyrlæge.

Kontakt dyrlægen ved symptomer fra øjet

 • I mange tilfælde er det meget vigtigt, at du hurtigt kontakter dyrlægen og får aftalt tid til en undersøgelse.
 • I alvorlige tilfælde kan en hurtig indgriben være med til at redde både synet og øjet.
 • Bed ikke din dyrlæge om at få ordineret øjenmedicin, uden at dyrlægen først har haft lejlighed til at undersøge din hund. Dyrlægen kan sjældent stille en diagnose pr. telefon, og forkert medicin kan i værste fald have katastrofale konsekvenser.

Hvordan er behandlingen?

 • Mange øjensygdomme er alvorlige og medfører desværre ofte tab af synet eller øjet ved for sen behandling.
 • En rigtig diagnose og en effektiv behandling på et tidligt tidspunkt er ved mange øjensygdomme afgørende for et godt resultat, fordi de fleste øjensygdomme kan behandles.
 • Efter at have stillet en diagnose vil dyrlægen forklare, hvilken behandling der er nødvendig, en medicinsk eller kirurgisk behandling.
 • Din dyrlæge kan herefter give dig et prisoverslag over de omkostninger, der er ved behandlingen.
 • Du kan nu sammen med dyrlægen tage stilling til, hvad der i din hunds tilfælde er den optimale behandling og omkostningerne ved en behandling.

Læs mere:  
www.oejendyrlaegen.dk

120,00 kr

Lubrithal, 10 g

Øjengel til hunde og katte. Lubrithal øjengel har en fugtgivende og smørende effekt på hundens eller kattens øje. Gelen holder øjet fugtigt ved at understøtte tårefilmen i øjet. Lubrithal kan anv...

Køb her
102,00 kr

CleanOcular, 100 ml

Rens til øjenomgivelserne hos hund og kat

Køb her
Mængderabat
89,00 kr
Ned til
749,00 kr

Aptus Sentrx eye gel, 3ml

Øjendråber i gel-form til hunde og katte. SentrX Eye gel anvendes til at fugte og smøre øjnene på hunde og katte. Er indiceret ved tørre øjne og ved ikke-inficerede læsioner. Gel hjælper med at l...

Køb her
59,95 kr

VetPro øjenbad, 100 ml

VetPro øjenbad er et øjenrensemiddel til dyr, som renser og desinficerer øjenlåg og øjenomgivelser uden at irritere. VetPro øjenbad påføres ved hjælp af en vattot eller en vatrondel.

Køb her
105,00 kr

Virbac Eye Clean, 125 ml

Virbac Eye Clean hjælper med til at: Rense øjet og dets omgivelser inden en evt. behandling igangsættes Fjerne fremmedlegemer (støv, sand, snavs, pollen og andre potentielle allergener og irrit...

Køb her
199,00 kr

Aptus SentrX eye drops, 10 ml

Aptus SentreX eye drops er egnet til hunde med tørre øjne. Indholdet af crosslinket hyaluronsyre i eye drops sikrer en langvarig fugtende og smørende effekt. Eye drops fordeles hurtigt som en tynd...

Køb her
Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Fandt du ikke svar på det, du søgte efter? Kontakt din lokale dyrlæge. VetFamily har klinikker i hele landet.
Find en dyrlæge her