Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

Virbac HPM Adult Dog, Small & toy, 7kg Køb her

Hill's Science Plan Adult Medium hundefoder, 12 kg Køb her

Royal Canin VDH Adult, 10 kg Køb her
Mængderabat

VetPro voksen hundefoder, 8 kg Køb her

SPECIFIC CXD-M Adult Medium Breed, 7 kg Køb her

Sponsoreret

At berøre

Øvelse: At berøre og følge et mærke til et bestemt sted.

Mål: At få hunden til at berøre et mærke og følge mærket til et bestemt sted - eksempelvis hundekurven. Denne øvelse kan kombineres med træningspas dæk-øvelsen, hvorved hunden kan lære at gå til sin kurv og lægge sig.

Denne øvelse er baseret på indlæring ved hjælp af Klik & Beløn metoden. Klik & Beløn (K&B) træning er ikke alene sjov træning, men i høj grad spændende og motiverende træning både for hund og menneske. Hvis du ikke tidligere har indlært ved hjælp af denne metode, er det meget vigtigt at du læser introduktionen til klikkertræning i klikkertræning del 1 - 3, før du går i gang!

Klik & Beløn (K&B)

Lidt genopfriskning inden vi går i gang. Klik-lyden er en markør, som meget nøjagtigt kan fortælle hunden, hvad det er vi ønsker at belønne den for at gøre. Klik-lyden gør kommunikationen nem og entydig.

Husk: Klik-lyden signalerer "Dygtig! Belønning på vej".

Succesen med klikkertræning afhænger af to faktorer: Din timing af klik-lyden og belønningen. Det er altså ikke lyden, men den belønning hunden associerer lyden med. Belønningen kan være alt som hunden holder af: Kontakt, leg, berøring, ros og godbidder. I det efterfølgende er belønningen godbidder (ikke almindelig hundeæde, men derimod en rigtig lækkerbisken - små pølsestykker o.lign.).

Lad hunden tænke selv

Modsat traditionel hundetræning, hvor man fortæller hunden, hvad den skal gøre ved at motivere og manipulere den til det ønskede - så fungerer K&B træningen i stor udstrækning ved at hunden "selv regner ud", hvilken adfærd vi ønsker, ved at prøve sig frem indtil belønningen "udbetales".

Husk: Ingen kommandoer til hunden før du tør vædde 100 kr. på at hunden udviser adfærden! Det er fristende at give hunden signaler (kommandoer), mens du arbejder med hunden, men lad være med det. Under indlæring af nye øvelser vil det kun forvirre hunden, at du taler til den. Giver du signalet for tidligt, kan det give hunden en forkert opfattelse af signalets betydning. Lad i stedet klik-lyden guide hunden til det, du ønsker, og gem signalet til hunden er sikker i den færdige øvelse.

K&B for selv små fremskridt eller delmål. Vent ikke med at K&B til du ser det færdige resultat. Det er en god idé, at lave notater om, hvor langt I er kommet fra sekvens til sekvens.

Klik altid kun én gang (ind/ud), når du ser ønsket adfærd. Hvis du ønsker at udtrykke særlig begejstring, for en adfærd, så kan du give flere små godbidder efter hinanden - som en slags "jackpot" belønning - men altså: kun ét klik!

Lad træningssekvensen være kort og afslut altid med succes. Det er fristende at blive ved, når det går godt, men træn ikke mere end 5-8 min. af gangen og hold flere pauser. Stop altid mens du har fornemmelsen af, at hunden (hvis den kunne snakke til dig) ville sige: "Det her er sjovt, lad os prøve igen!" Du vil blive forbavset over, hvor hurtigt hunden lærer, hvis du træner på denne måde 2 - 3 gange om dagen.

Planlægning og delmål

Det er vigtigt at vi planlægger øvelsen. Vi skal sætte os et mål, tænke øvelsen igennem og inddele øvelsen i delmål. Vi glemmer ofte delmålene, og venter først med at rose hunden til vi er ved det færdige resultat. Dette resulterer oftest i, at hunden ikke lærer så hurtigt, hvilket er frustrerende for både hund og ejer.

Mål: At få hunden til at berøre et mærke og følge mærket til et bestemt sted - eksempelvis hundekurven.

Delmål:

1 - at berøre et mærke "target"

2 - at berøre "target" i forskellige positioner (holdt i hånden)

3 - opstart til fremsendelse ("target" placeres på gulvet)

4 - fremsendelse til hundeseng

5 - at lægge sig i hundeseng

Bemærk! Man kan med fordel lære hunden øvelsen at ligge ned (dæk-øvelsen), før man lærer hunden at følge "target". Lær også hunden "dæk" (lægge sig) i hundesengen. Herved er det nemmere at lære hunden den sidste kobling til øvelsen. Hunden lærer det egentlige slutprodukt først og "fremadsendelsen" kædes på til sidst.

 • Definér et let genkendeligt mål eller "target". Det kan være et låg på en dåse, et stykke pap fra en æske eller lign.
 • Præsentér "target". Skab en anledning - gør "target" interessant. I samme øjeblik hunden ser på target - K&B.
 • Dernæst hold "target" i snudehøjde. Afvent tålmodigt. K&B når hunden berører target med snuden. Bemærk, når du belønner, er det en god ide at kaste godbidden lidt væk. Det har den fordel, at hunden skal foretage sig noget aktivt, for at komme tilbage til "target" - der skabes en ny situation. Sørg for at hunden skifter position mellem gentagelserne.
 • Når hunden er fortrolig med at berøre "target", så skift mellem forskellige positioner (højre og venstre side osv.). K&B væk fra pladsen. 
 • Prøv også at placere "target" højt, således at hunden skal anstrenge sig lidt mere for at få "Jackpot"
 • Når hunden villigt går til "target" i din hånd, også rundt om dig, kan du påbegynde næste fase. Opstarten til fremadsendelsen er herefter relativ nem. 
 • Kast en godbid væk fra dig. Placér hurtigt "target" på gulvet ved siden af dig. Se på "target". K&B når hunden berører "target". Kast igen godbidden væk fra dig.
 • Flyt gradvist "target" lidt væk. Få evt. en hjælper til at flyttet "target". K&B når hunden går/løber frem mod "target" og berører denne. (Det er ikke så vigtigt, hvorvidt hunden berører med poten eller med snuden, dette afgør du selv. Du kan naturligvis højne kriteriet, og afvente indtil hunden gør det ene eller det andet)
 • Når hunden er fortrolig med at gå til bestemmelsesstedet (ved hjælp af "target"), kan du højne kriteriet yderligere.
 • Placér "target" på hundesengen. Slip hunden og K&B når hunden står i hundesengen og rører "target". Gentag flere gange fra forskellige start positioner.
 • Når hunden er helt fortrolig med denne sekvens, kan du vælge at introducere signalet "kurv". Gentag og K&B.
 • Sidste fase er at få hunden til at lægge sig ved "target". Når hunden står i hundesengen og fokuserer på "target", gives signalet til at hunden skal lægge sig. K&B straks hunden ligger ned.


Tillykke!
Målet er nået - godt gået.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop