Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

998,00 kr

Hill's Science Plan Feline Adult Chicken, 15 kg Køb her
430,00 kr

Royal Canin Derma Skin & Coat Dry, Cat 3,5 kg Køb her
609,00 kr

Virbac HPM Adult Cat, 7kg Køb her
Mængderabat
575,00 kr
Ned til
517,00 kr

VetPro voksen kattefoder 8 kg (4x2 kg) Køb her
489,00 kr

SPECIFIC FXD Adult, 7 kg Køb her

Sponsoreret

Astma

Latinsk navn: Asthma

Hvad er astma hos kat?

Astma er en velkendt sygdom hos vores huskatte - så velkendt, at den har fået sit eget navn: felin astma.

Den er kendetegnet ved hoste og vejrtrækningsbesvær og somme tider hvæsende/pibende vejrtrækningslyde. Symptomerne opstår ofte som anfald, hvor katten ellers fungerer normalt indimellem. Nogle katte har ret milde symptomer, mens andre kan være meget plagede af lidelsen.

Astma hos kat minder meget om astma hos mennesker, og de sygelige forandringer i luftvejene er de samme, nemlig øget produktion af slim, hævelse og inflammation i slimhinderne og sammentrækning af de små samlerør i luftvejene, bronchierne. Man bruger også betegnelsen allergisk bronchitis.

Der er meget stor forskel på sværhedsgraden af symptomerne. Nogle katte har kun anfald en gang imellem, mens andre har det dagligt. Disse kan igen opdeles i dem, der har milde, moderate og svære symptomer. I den første gruppe er kattens opførsel helt normal, når den ikke har anfald. I gruppe to er der almen påvirkning f.eks nedsat fysisk formåen og anfald om natten, men vejrtrækningen er for det meste normal. I den sidste gruppe er vejrtrækningen konstant påvirket, og katten er tydeligt påvirket af sin sygdom.

Hvordan kan dyrlægen stille diagnosen?

Udover en grundig klinisk undersøgelse er en røntgenoptagelse af brysthulen den vigtigste måde at stille diagnosen på. Man vil se en fortætning af lungevævet som tegn på ophobning af slim og fortykkelse af bronchierne. Derfor er der mindre lungevæv at trække vejret med, og en astmatisk kat vil have en hurtigere vejrtrækning.

Der kan endvidere foretages en skylleprøve af bronchierne, og væsken herfra kan undersøges for, hvilke celler der er til stede. Det vil give et fingerpeg om årsagen er allergisk eller infektiøs.

Der er andre lidelser med de samme symptomer, som skal udelukkes, inden diagnosen kan slås fast, f.eks kronisk bronchitis, hjertelidelse, lungebetændelse, parasitter, fremmedlegeme i luftvejene, tumores etc. De fleste af disse sygdomme vil dog medføre en mere konstant forværring af kattens almentilstand.

Hvad er årsagen til astma?

Astma er et allergisk problem. Luftvejene hos en astmatisk kat er hyperaktive. Derfor vil indånding af det eller de stoffer, katten ikke kan tåle - allergener - medføre en omgående sammentrækning af de små bronchier. Dette vil sammen med ophobning af slim og hævelse i luftvejene medføre åndedrætsbesvær og hoste.

De hyppigste allergener er tobaksrøg og støvende kattegrus, men der kan være mange andre luftbårne stoffer, der generer kattens luftveje. Hvorfor nogle katte udvikler allergi og andre ikke, vides ikke.

Hvordan behandles astma?

Den umiddelbare løsning er at fjerne de stoffer, katten ikke kan tåle, men det lader sig sjældent gøre i praksis. Det vil dog selvfølgelig være gavnligt at undlade indendørs rygning og at prøve at skifte kattegrus, hvis der er mistanke om, at disse ting er udløsende.

Allergiske reaktioner kan dæmpes med binyrebarkhormoner (prednison o.l.), og standardbehandlingen af astma-katte er binyrebarkhormon enten alene eller i kombination med bronchieudvidende medicin.

Medicinen kan gives på to måder, enten som tabletter eller gennem en inhalator.

Astma er en lidelse, der ofte kræver livslang behandling og binyrebarkhormon har en del bivirkninger. De vigtigste er diabetes, pancreatitis, forøget drikkelyst, urenlighed og vægtforøgelse. Dem vil man gerne undgå og her har metoden med inhalatoren vist sig overlegen. Det skyldes, at lægemidlet kommer direkte derhen, hvor det skal virke (luftvejene) og derfor kan gives i meget mindre doser. Dermed påvirkes resten af kroppen kun i ganske lille grad.

Inhalatoren Aerokat er specielt udviklet til katte og består af et kammer og en maske, som er tilpasset kattens næse og mund. Katten skal trække vejret 10-15 gange eller 30 sekunder for at inhalere al medicinen. Erfaringsmæssigt tager det 1-2 uger, inden kat og ejer har vænnet sig til at bruge inhalatoren, og katten rent faktisk indånder medicinen, men herefter er der som regel ingen problemer. Der er endda historier om katte, der selv stiller for at få deres behandling.

Hvordan ser fremtiden ud, hvis din kat har astma ?

Felin astma ses i mange sværhedsgrader, og derfor er det svært at forudsige effekten af behandlingen. Det afhænger af, hvor store skader der er sket på lungevævet.

Nogle katte vil kunne klare sig med en kortere behandling, mens andre skal behandles livet igennem og vil ikke kunne undvære medicinen. Derved kan de have en god livskvalitet, men det kræver en omhyggelig ejer, der er indstillet på 1-2 daglige behandlinger. Katte med svære symptomer kan være uden for rækkevidde og bør aflives.

Det ser ud til, at effekten af den første behandling giver et fingerpeg om, hvad man kan forvente.

Hvordan kan astma forebygges?

En del katte udvikler astma, uden at man kan forklare hvorfor. Men det er bevist, at de hyppigste kilder til irritation af luftvejene er støvende kattegrus og rygning i hjemmet. Desuden bør man være opmærksom på aerosol-spraydåser, luftfriskere o.l. Meget tid udendørs vil også nedsætte kattens eksponering for allergener.

Hvilke racer er særligt udsatte for at udvikle astma ?

Lidelsen kan ses hos alle katte, men siamesere og burmesere er særligt disponerede.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.