Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

609,00 kr

Virbac HPM Adult Cat, 7kg Køb her
430,00 kr

Royal Canin Derma Skin & Coat Dry, Cat 3,5 kg Køb her
998,00 kr

Hill's Science Plan Feline Adult Chicken, 15 kg Køb her
Mængderabat
575,00 kr
Ned til
517,00 kr

VetPro voksen kattefoder 8 kg (4x2 kg) Køb her
489,00 kr

SPECIFIC FXD Adult, 7 kg Køb her

SponsoreretLungeorm hos kat

Latinsk navn: Parasitic lung disease

Kat har fanget en mus
Af Kirsten Boeck Hvad er lungeorm hos katte?

Kattens lungeorm – Aelurostrongylus abstrusus – er en lille tynd, mørk orm på knapt 1 cm. De voksne stadier findes i lungerne på katte i de yderste dele af luftvejssystemet, bronchiolerne. Ormen er udbredt over det meste af verden og man er nu blevet opmærksom på, at den også findes i Danmark.

Kattens lungeorm har en indirekte livscyklus med to mellemværter og den endelige vært, katten. Smitten sker på den måde, at de voksne hunner lægger æg i de bittesmå luftveje hos værtskatten og med den opadgående fejebevægelse, som findes i lungerne, kommer de op i svælget, hvor de synkes. De fortsætter videre i tarmkanalen, hvor æggene klækkes til larver, der kvitteres med afføringen. De første mellemværter er snegle, som fouragerer på afføringen. Inde i dem udvikles larverne yderligere. Når mus og fugle, som nr. to mellemvært optager levende eller døde snegle, bliver smitten bragt videre til dem. Disse er så byttedyr for jagende katte og når de infektive larver har fundet vej til kattens lunger er smittecyklus fuldført.

Hvad er symptomerne på lungeorm?

De allerfleste katte, der huser lungeorm, er symptomfrie. Hvor syge smittede katte bliver afhænger af, hvor mange larver og voksne orm de er smittet med, og om de har et svækket immunsystem i forvejen. Katte i alle aldre kan angribes, men der ses flest symptomer hos unge katte.

Symptomerne kan variere fra hoste, besværet vejrtrækning og nysen til decideret lungebetændelse, hvor katten trækker vejret med åben mund, appetitløshed og almindelig svækkelse. Dette er dog heldigvis meget sjældent.

Det er vigtigt at skelne mellem astma og infektioner med lungeorm, så derfor anbefales det altid at få undersøgt afføringsprøver fra katten, inden der startes op på en måske livslang behandling mod astma.

Hvordan stilles diagnosen?

Man kan af- eller bekræfte mistanken om lungeorm ved at undersøge afføringsprøver fra katten ved den såkaldte Baermann-metode. Her checkes afføring fra tre på hinanden følgende dage for levende lungeormlarver. Udover dette kan dyrlægen foreslå røntgen af lungerne eller blodprøver for at fastslå omfanget af sygdom.

Hvordan behandles lungeorm?

Der findes flere forskellige ormemidler, der er virksomme mod lungeorm, de findes både som tabletter og som spot-on midler, der dryppes på huden. Denne løsning er oftest den letteste, da det kun er udekatte, der smittes med lungeorm. Midlet gives to gange med to ugers mellemrum.
For katte med alvorlige kliniske symptomer kan det komme på tale med yderligere behandling. Udsigterne til helbredelse er generelt gode, såfremt diagnosen stilles i tide.

Hvordan er udsigterne for din kat, hvis den har lungeorm?

Hvis ikke katten er for hårdt angrebet og ikke har andre underliggende lidelse at slås med, såsom katte-aids og leukæmi, er udsigterne gode.
Da det kun er udendørskatte, der fanger mus og fugle, der er udsat for smitte, ville det være en forebyggende foranstaltning at hindre den i at jage. Dette er dog lettere sagt end gjort. I så fald skulle den til at leve indendøre og det ville være en kraftig nedsættelse af dens livskvalitet, når den er vant til at følge sit jagtinstinkt.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.