Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

Mængderabat
575,00 kr
Ned til
517,00 kr

VetPro voksen kattefoder 8 kg (4x2 kg) Køb her
489,00 kr

SPECIFIC FXD Adult, 7 kg Køb her
609,00 kr

Virbac HPM Adult Cat, 7kg Køb her
430,00 kr

Royal Canin Derma Skin & Coat Dry, Cat 3,5 kg Køb her
998,00 kr

Hill's Science Plan Feline Adult Chicken, 15 kg Køb her

SponsoreretLungebetændelse

Latinsk navn: Pneumonia

Af dyrlæge Peter Weis.

Hvad er lungebetændelse hos katte?

Lungebetændelse er en betændelsestilstand i lungevævet, og sygdommen er almindeligt forekommende hos katte. Det mest almindelige er, at lungebetændelsen skyldes en infektion med virus eller bakterier.

Hvad er symptomerne på lungebetændelse?

Katte med lungebetændelse kan have et eller flere af følgende symptomer:

  • Besværet og/eller forøget vejrtrækning
  • Hoste
  • Pusflåd fra næsen
  • Feber, dvs. mere end 39,0 ºC
  • Sløvhed
  • Nedsat aktivitetsniveau

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen?

Dyrlægen vil i første omgang udføre en grundig undersøgelse af din kat. Han lytter på hjertet og lungerne for at sikre sig, at symptomerne stammer fra brysthulen.

Desuden kan der blive tale om en eller flere specialundersøgelser. I mange tilfælde vil dyrlægen foretage en røntgenoptagelse af brysthulen for at vurdere, om der er forandringer i lungerne eller i lungernes omgivelser.

Derudover vil dyrlægen muligvis tage en blodprøve og analysere den for tegn på infektion.

Hvordan behandles lungebetændelse?

Behandlingen vil afhænge af, hvor alvorlige symptomer katten har. I nogle tilfælde vil det være nødvendigt at indlægge katten og give den væske- og iltbehandling. Men i de fleste tilfælde vil behandlingen rette sig mod årsagen til lungebetændelsen.

Hvis der f.eks. er tale om en bakterieinfektion, vil dyrlægen udlevere antibiotika, så katten kan behandles derhjemme. Hvis katten har svært ved at trække vejret, kan det også være nødvendigt at give medicin, der udvider luftvejene.

Hvordan er fremtiden for din kat, hvis den har lungebetændelse?

Langt de fleste tilfælde af lungebetændelse hos katte kan behandles med et godt resultat. Men fordi lungebetændelse ofte er en infektion, der kan medføre alvorlige følgetilstande, er det vigtigt, at man får behandlet sin kat hurtigt. De forandringer, der kan opstå i lungevævet efter en betændelse, vil næsten altid forsvinde igen - især hvis man sørger for at få behandlet katten i tide.

Hvorfor får katte lungebetændelse?

Der findes mange forskellige årsager til lungebetændelse. Det mest almindelige er, at kattes lungebetændelse skyldes en infektion med bakterier eller virus, men infektionen kan også skyldes svampe. Infektionen kan desuden skyldes, at der er kommet et fremmedlegeme, som f.eks. et frø,  ind i kattens luftveje, eller at en infektion et andet sted i kroppen spreder sig til lungerne via blodet.

Den virusinfektion, der hyppigst giver anledning til lungebetændelse, er influenza. Det er en af de sygdomme, din kat bliver vaccineret imod hos dyrlægen.

Hvad er risikoen for, at din kat får lungebetændelse?

Hvis din kat ikke er vaccineret, er der en relativt stor risiko for, at den bliver smittet med influenza og dermed kan udvikle lungebetændelse.

Katte får ofte infektion i de øvre luftveje, dvs. næsehulen og luftrøret. En egentlig lungebetændelse, dvs. en betændelse i selve lungerne, er mere sjælden.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.