Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

609,00 kr

Virbac HPM Adult Cat, 7kg Køb her
998,00 kr

Hill's Science Plan Feline Adult Chicken, 15 kg Køb her
430,00 kr

Royal Canin Derma Skin & Coat Dry, Cat 3,5 kg Køb her
Mængderabat
575,00 kr
Ned til
517,00 kr

VetPro voksen kattefoder 8 kg (4x2 kg) Køb her
489,00 kr

SPECIFIC FXD Adult, 7 kg Køb her

Sponsoreret

Katteinfluenza

Latinsk navn: Feline viral respiratory disease complex

Af dyrlæge Gudrun Frantsen.

Hvad er katteinfluenza?

Katteinfluenza skyldes i langt de fleste tilfælde en herpesvirus (i 40-45% af tilfældene) eller en calicivirus (i 40-45% af tilfældene). Symptomerne minder meget om hinanden i de to smittetilfælde, fordi der som regel er feber, øjenbetændelse, næseflåd, nysen og evt. lungebetændelse. Alle katte er modtagelige for sygdommen, men katte i alderen 3-6 måneder bliver hårdest ramt.

Hvad er symptomerne på katteinfluenza?

Katten vil have høj feber, og den vil have udflåd fra øjne og næse. I begyndelsen vil udflåddet være klart, senere vil det være tykt og gult og medføre sammenklistrede øjne og tillukning af næseborene. Katten vil have svært ved at trække vejret, og på det tidspunkt har den også nedsat eller slet ingen appetit, samtidig med at den er nedstemt.

  • Hvis der er tale om en infektion med herpesvirus, kan der være sår på hornhinden.
    Ved infektion med herpesvirus vil udskillelsen af virussen foregå i perioder. Hvis katten bliver stresset, vil virusen blive aktiveret, og katten vil udvikle symptomer på influenza.

  • Hvis der er tale om en infektion med calicivirus, kan der være betændelse i mundhulen og sår på tungen og i mundslimhinden. Calicivirus vil også kunne give anledning til lungebetændelse. 80% af alle influenzaramte katte vil blive længerevarende bærere af virussen.

    I tilfælde af infektion med calicivirus vil udskillelsen af virussen være konstant fra mundhulen. Det betyder, at der er en stor risiko for, at nyfødte killinger eller nytilkomne katte bliver smittede.

    Der vil ikke altid være symptomer hos en kat, der udskiller calicivirus, men hvis der er, vil det være en kronisk betændelsestilstand i tandkødet og omkring tænderne, tab af tænder og evt. let næseflåd.

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen katteinfluenza?

Dyrlægen vil kunne stille diagnosen ud fra symptomerne, og i praksis vil det ikke være nødvendigt at skelne mellem de to virusinfektioner. Hvis der er tale om større kattehold, hvor kattene har problemer med infektioner i de øvre luftveje, kan det imidlertid være vigtigt at bestemme den pågældende virus, f.eks. ved at tage en svaberprøve fra mundhulen. Herpesvirusen bliver ikke udskilt hele tiden, og derfor kan den være lidt vanskeligere at påvise end calicivirusen

Hvordan behandles katteinfluenza?

Der findes ingen egentlig behandling mod katteinfluenza. I den akutte fase af sygdomsforløbet er det vigtigste at sikre, at katten får tilstrækkeligt med næring og væske samt masser af vitaminer. Katten behandles med et bredspektret antibiotika mod ledsagende bakterieinfektioner. Det er vigtigt at holde kattens næsebor fri for betændelse, for hvis katten mister sin lugtesans, mister den også appetitten.

Hvordan er fremtiden for din kat, hvis den har katteinfluenza?

I de fleste tilfælde kan katteinfluenza blive helbredt, men hos helt unge killinger og ældre katte kan der være stor risiko for at dø af sygdommen.

Hvorfor får katte katteinfluenza?

Katteinfluenza er en meget smitsom virussygdom. Smitte sker ved direkte kontakt mellem kattene, men virusen kan også spredes gennem luften.

Man kan forebygge sygdommen ved at vaccinere killinger, når de er 12 uger gamle, og igen når de er 16 uger. Derefter skal katten vaccineres en gang om året.

Hvad er risikoen for, at din kat får katteinfluenza?
Hvis din kat er mellem 3 og 6 måneder, har kontakt med andre katte og ikke er vaccineret, vil risikoen for, at den bliver smittet med katteinfluenza, være relativt høj

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.