Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

489,00 kr

SPECIFIC FXD Adult, 7 kg Køb her
998,00 kr

Hill's Science Plan Feline Adult Chicken, 15 kg Køb her
Tilbud
575,00 kr
402,00 kr

VetPro voksen kattefoder 8 kg (4x2 kg) Køb her
649,00 kr

Virbac HPM Adult Cat, 7kg Køb her
509,00 kr

Royal Canin Derma Skin & Coat Dry, Cat 3,5 kg Køb her

Sponsoreret



Calicivirusinfektion hos katte

Latinsk navn: Calicivirus

Hvad er calicivirus?

Calicivirus hos kat er en meget udbredt virus infektion hovedsageligt i de øvre luftveje og mundhule hos kat. Mellem 40-45% af "katteinfluenza" skyldes calicivirus. 

Der findes mange variationer af calicivirus, da denne virus er god til at ændre sig via mutation og derved snyde immunforsvaret og vaccinerne. Human influenzavirus er ligeledes god til at ændre sig og udvikles også i de øvre luftveje. Derudover er der ingen lighed mellem kattens og menneskers influenza. 

Calicivirus kan også involvere andre organer end luftvejene og mundhulen. Killinger, uvaccinerede katte og svækkede katte med dårligt immunforsvar er mest udsatte.

Hvad er symptomerne på calicivirus?

Symptomer på akut infektion starter 2-10 dage efter smitte. Symptomerne er ofte milde forkølelsessymptomer, men grad, type og varighed af symptomer kan variere meget og afhænger af kattens immunforsvar og hvilken variant af calicivirus, der er involveret. Meget unge killinger samt gamle, syge og uvaccinerede katte er værst angrebet. 

Typiske symptomer er:

I sværere tilfælde hoste, vejrtrækningsproblemer og appetitløshed. 

Nogle calicivirusvarianter forårsager halthed på et eller flere ben, andre varianter går næsten ubemærket hen, mens andre igen forårsager blødninger og akut død. Den sidste variant er heldigvis meget sjælden. Mundhulebetændelse kan undertiden udvikles til en kronisk og til tider uhelbredelig tilstand.

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen calicivirus?

Dyrlægen kan stille diagnosen udfra symptomerne. Det kan være svært med sikkerhed at skelne mellem calicivirus og andre årsager til katteinfluenza. I praksis er det sjældent nødvendigt, da den akutte behandling er den samme.

Men er der tale om større kattehold eller kroniske og komplicerede forløb, kan det være nødvendigt at undersøge hvilken virus, der er involveret. Virus bestemmes ved hjælp af svaberprøve fra mundhulen udtaget på katte med sygdom i udbrud. Man kan ikke teste om det er en farlig eller ufarlig variant at calicivirus.

Hvordan behandles calicivirus?

Der findes ingen egentlig behandling mod calicivirus. Kattens immunforsvar skal selv bekæmpe infektionen. Behandlingen går derfor ud på at støtte kattens helbred. Ofte vil dyrlægen vælge at give antibiotika til at bekæmpe eventuelle medfølgende bakterielle infektioner. Ved svære betændelsestilstande i mundhulen kan det være nødvendigt at give smertestillende medicin.

Det er vigtigt at katten i det akutte forløb får tilstrækkeligt næring og væske samt udsættes for minimalt stress. Næsebor og øjne skal holdes så rene som muligt f. eks ved aftørring med et stykke fugtet vat. Man kan også derhjemme give katten "dampbad" for at afhjælpe bla. tilstoppede næsebor. Dette gøres ved at tage katten med ud på badeværelset, mens man selv tager bad.

Hvad er fremtiden for din kat, hvis den får calicivirus?

I de fleste tilfælde kommer katten sig fuldstændig efter det akutte sygdomsforløb. Der kan dog være store variationer af sygdomsforløb afhængig af varianten af calicivirus. 

Nogle katte udvikler kronisk mundhulebetændelse, hvilket kan være meget smertefuldt. Der findes desværre endnu ikke nogen sikker effektiv behandling mod denne sygdom.  

Hvorfor får katte calicivirusinfektion?

Calicivirus er meget smitsomt og derfor også udbredt. Katte smittes hovedsagligt ved nær kontakt med syge katte, der udskiller virus. Smitten kan dog også forekomme via mennesker og genstande, der har været i kontakt med syge katte, eller via katteafføring fra syge katte. Virus kan overleve uden for katten helt op til 10 dage. 

Calicivirus udskilles i det akutte sygdomsforløb og ebber i de fleste tilfælde gradvist ud. Halvdelen af smittede katte vil være ophørt med virusudskillelse 2½ måned efter infektionen. Enkelte katte vil dog være livslange virusudskillere.   

Hvad kan jeg selv gøre for at forebygge calicivirusinfektion?

Den bedste måde at udgå calicivirus på er at undgå kontakt med smitteudskillere samt  at vaccinere katten. 

Vaccination kan mildne sygdomsforløbet samt forkorte udskillelsesperioden. Vaccinen kan gives helt ned til 8. leveuge, men er moderkatten tilstrækkeligt beskyttet, gives ved 12. og 16. leveuge og herefter 1 gang årligt. Vaccination beskytter desværre ikke 100% mod infektion, og vaccinerede katte kan også godt udskille virus, hvis de smittes. Dette skyldes, at calicivirus hele tiden ændrer sig, så man derved ikke kan være sikker på, at katten netop smittes med præcis den samme variant, som den er vaccineret imod. 

Hvis man planlægger at få killinger, er det vigtigt, at hunkatten er vaccineret, inden hun får killinger, så hun kan overføre antistoffer til killingerne via modermælken og beskytte disse indtil de vaccineres. Da virus er vidt udbredt blandt katte, er det bedst at begrænse killingers kontakt med andre katte så meget som muligt, indtil killingerne er vaccineret. 

Vaccination har desværre ikke vist sig at beskytte katte mod den variant af calicivirus, der giver kronisk mundhulebetændelse.

Hvad er risikoen for, at din kat får calicivirusinfektion?  

Hvis din kat er sund og rask, og basisvaccineret 2 gange som killing og derefter årligt, er risikoen for at den bliver syg af calicivirusinfektion lille. 

Hvis du derimod har fundet en lille efterladt killing, er risikoen stor, da moderkatten sandsynligvis ikke er vaccineret, og killingen muligvis er svag og afkræftet.

Hvilke racer er særligt udsatte for at få calicivirusinfektion?

Alle racer er modtagelige for smitte. Katte, der huses tæt sammen, vil udsættes for et stort smittepres og vil derfor vil være særligt udsatte.