Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

Mængderabat
575,00 kr
Ned til
517,00 kr

VetPro voksen kattefoder 8 kg (4x2 kg) Køb her
430,00 kr

Royal Canin Derma Skin & Coat Dry, Cat 3,5 kg Køb her
609,00 kr

Virbac HPM Adult Cat, 7kg Køb her
489,00 kr

SPECIFIC FXD Adult, 7 kg Køb her
998,00 kr

Hill's Science Plan Feline Adult Chicken, 15 kg Køb her

Sponsoreret

Bronkitis

Latinsk navn: Bronchitis

Hvad er bronkitis hos katte?

Bronkitis er en samlet betegnelse for betændelsestilstande i bronkiesystemet, i modsætning til lungebetændelse, som sætter sig i alveolerne, der er det afsnit af lungerne, hvor ilt og kuldioxid bliver udvekslet. 

Bronkitis kan både skyldes virus, bakterier, mycoplasma, parasitter, allergi og fremmedlegemer. Fælles for dem alle er, at de kan give identiske symptomer, og det er vigtigt at finde den rigtige årsag, fordi behandlingen er forskellig alt efter årsagen. Undersøgelser viser, at hvis en bronkitistilstand står på i mere end 2 måneder, vil der være permanente skader på lungevævet, så det gælder om at få katten undersøgt og behandlet hurtigt.

Hvad er symptomerne på bronkitis?

De typiske symptomer på bronkitis er hoste og stakåndethed. I nogle tilfælde kan man se katten ligge udstrakt med åben mund, og i sjældne tilfælde vil den stille sig med forkroppen hævet for simpelthen at lette vejrtrækningen.

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen bronkitis?

Diagnosen bronkitis bliver stillet ved en kombination af røntgenundersøgelser, undersøgelser med stetoskop og blodprøver. Blodprøverne bliver brugt til at afgøre, om der er tale om allergisk bronkitis eller bronkitis, der skyldes en infektion (infektiøs bronkitis).

Et andet brugbart hjælpemiddel er en såkaldt skylleprøve, hvor dyrlægen får mulighed for at analysere, hvilke aktive stoffer der findes i kattens luftveje, dvs. både i bronkier og lunger.

Hvordan behandles bronkitis?

Det vigtigste for dyrlægen er i første omgang at få dæmpet symptomerne, så der ikke opstår en permanent skade på kattens lungevæv. Det betyder, at det er vigtigt at fjerne ting i kattens vante omgivelser, hvis der er mistanke om, at de kan forværre situationen. Det kan være støv, røg, træk m.m.

Hvis der er tale om en bakterieinfektion, vil behandlingen typisk være antibiotika, eventuelt kombineret med slimløsende og hostestillende midler.

Hvis der er tale om en allergisk bronkitis, vil dyrlægen dæmpe immunforsvaret og eventuelt prøve at lette kattens vejrtrækning ved at give den binyrebarkhormon i kombination med bronkieafslappende stoffer. Derefter vil dyrlægen prøve at finde ud af, hvad det er, der fremkalder den allergiske reaktion, typisk ved hjælp af blodprøver.  

Hvordan er fremtiden for din kat, hvis den har bronkitis?

Hvis bronkitisen har stået på i over 2 måneder, vil der være permanente forandringer i lungevævet. Forandringerne kan betyde, at katten vil have nedsat lungekapacitet resten af livet. En anden afgørende faktor er, om man er i stand til at bekæmpe årsagen til sygdommen. Situationen er den samme for mennesker med allergisk bronkitis, hvor de tit har store problemer med at holde den under kontrol.

Kattens situation vil blive markant forværret, hvis den bor i et hjem, hvor ejerne ryger indendørs.

Hvorfor får katte bronkitis?

Hvis der er tale om akut infektiøs bronkitis, kan en kat blive smittet af en anden kat. Allergisk bronkitis er ofte relateret til den enkelte kat, dvs. at katten er genetisk disponeret for at udvikle allergisk bronkitis.

Kattens ejere kan skubbe lidelsen i den forkerte retning ved eksempelvis at ryge meget indenfor.

Hvad er risikoen for at din kat får bronkitis?

Der er stor forskel på, hvornår i livet katte kan få bronkitis. Meget ofte er der tale om en allergisk tilstand, som ofte starter omkring 2-3 års alderen.

Hvilke racer er særligt udsatte for at få bronkitis?

Der er en overvægt af siamesere og orientalere blandt de katte, der får bronkitis, men sygdommen forekommer hos alle racer.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.