Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

650,00 kr

Royal Canin Derma Hypoallergenic Dry, kat 4,5 kg. Køb her
649,00 kr

Royal Canin Anallergenic kat, 4 kg Køb her
609,00 kr

Virbac HPM (A1) Hypoallergy Cat, 3kg Køb her
332,00 kr

SPECIFIC FOW-HY Allergen Management Plus, 28 x 100 g Køb her
240,00 kr

SPECIFIC FOD-HY Allergen Management Plus, 1,6 kg (4x400g) Køb her

Eksem

Latinsk navn: Eczema

Hvad er eksem hos katte?

Ordet eksem bruges i daglig tale som en betegnelse på forandringer i huden, uanset årsag.

Hvad er symptomerne på eksem?

  • Eksem kan blandt andet ses som rødme, betændelse, hårtab, skæl, tør eller fedtet hud, større eller mindre sår eller hævelse af huden
  • Oftest vil der forekomme en kombination af flere forandringer, hvis der er tale om hudlidelser. I mange tilfælde føles huden varm
  • Kløe er et hyppigt symptom

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen eksem?   

Ved en undersøgelse i dyreklinikken kan årsagen til eksemet i nogle tilfælde fastslås med det samme. Men fordi mange hudlidelser giver kløe, som får katten til at bide eller slikke i det irriterede hudområde, vil det ofte være umuligt at stille en præcis diagnose bare ved at se på huden. Derfor kan det være nødvendigt at lave supplerende laboratorieundersøgelser, såsom:

  • Hudskrab for at påvise evt. parasitter i huden
  • Dyrkning af hår for at påvise svampevækst (ringorm)
  • Dyrkning af bakterier for at finde den rette antibiotika, hvis katten har hudbetændelse eller bylder
  • Blodprøve for at påvise hormonforandringer
  • Vævsprøve (biopsi) fra huden for at undersøge, om der er forandringer i de dybere lag af huden, som kan forklare eksemets årsag
  • Allergitest (priktest eller blodprøve) for at fastslå, hvad katten måtte være allergisk overfor

Hvordan behandles eksem?

Behandlingen bør målrettes efter årsagen til eksemet. Hvis diagnosen ikke kan stilles efter første undersøgelse, vil dyrlægen bedømme, om der skal laves en symptombehandling, hvor kløe og evt. hudbetændelse dæmpes med medicin. Det kan også være, der skal udføres supplerende undersøgelser med det samme.

Ofte vil særligt foder og/eller kosttilskud kunne have en gavnlig effekt på problemet. Se vores udvalg på foder og kosttilskud her

Hvordan er fremtiden for din kat, hvis den har eksem?

Det afhænger af årsagen til eksemet. Hudparasitter er generelt lette at behandle, mens ringorm kræver længere tidsbehandling. Ofte er resultatet fint, men hos langhårskatte kan behandling og udryddelse af ringorm være mere kompliceret.

Allergiske tilstande kan ofte kræve livslang behandling, men når årsagen er fundet kan symptomerne tit dæmpes effektivt. Udsigten til et godt behandlingsresultat øges, jo tidligere katten får stillet diagnosen.

Hvorfor får katte eksem?

Uanset årsagen til eksemet, kan huden kun reagere på ganske få måder.

Lopper er en hyppig årsag til kløe og irritation, og du bør forebygge loppeangreb i stedet for at vente med at behandle, til din kat har fået lopper. En del katte udvikler loppeallergi, hvor huden reagerer på det stof, lopperne anvender for at forhindre blodet i at størkne. Irritationen ved sådan en allergisk reaktion er mange gange kraftigere end de enkelte stik fra lopperne.

Andre former for eksem er vanskelige at forebygge.

Hvad er risikoen for, at din kat får eksem?

Hudproblemer er en af de hyppigste årsager til, at katteejere søger dyrlægehjælp. I de fleste tilfælde er der tale om problemer, der relativt nemt kan løses. Jo tidligere i forløbet katten bliver undersøgt, desto bedre er muligheden for hurtig diagnosticering og behandling.

Udekatte vil hyppigt komme i kontakt med andre katte, hvilket øger risikoen for at udvikle eksem.

Hvilke racer er særligt udsatte for at få eksem?

Det er mere kattens levevis end racen, der bestemmer risikoen for udviklingen af eksem. Eksem, uanset årsagen, forekommer hos alle racer.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.