Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

609,00 kr

Virbac HPM (A1) Hypoallergy Cat, 3kg Køb her
649,00 kr

Royal Canin Anallergenic kat, 4 kg Køb her
650,00 kr

Royal Canin Derma Hypoallergenic Dry, kat 4,5 kg. Køb her
240,00 kr

SPECIFIC FOD-HY Allergen Management Plus, 1,6 kg (4x400g) Køb her
332,00 kr

SPECIFIC FOW-HY Allergen Management Plus, 28 x 100 g Køb her

SponsoreretEosinofilt granulom

Latinsk navn: Eosinofilt granulom

Af dyrlæge Gudrun Frantsen.

Hvad er eosinofilt granulom hos katte?

Eosinofilt granulom hos katte er en hudlidelse, der viser sig ved sårdannelser forskellige steder på kroppen. Man skelner mellem 3 former af sygdommen afhængigt af, hvor sårene er placeret på kroppen, og hvordan hudforandringerne ser ud.

Hvad er symptomerne på eosinofilt granulom?

  • På overlæben omkring hjørnetanden ses en karakteristisk sårdannelse. Tilstanden kan forekomme kun i den ene side af overlæben, eller på begge sider. Som regel er katten ikke påvirket af forandringerne.
  • Knudeagtige fortykkelser i huden med væskende overflade. De forandringer ser man ofte på bagbenene.
  • Katten slikker sig mere end normalt på området.
  • Større, væskende sår på kroppen, især på bugen og indvendigt på bagbenene. Også her vil katten slikke og bide i sårene.

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen eosinofilt granulom? 

Ud fra symptomerne vil dyrlægen få mistanke om, at katten lider af eosinofilt granulom. Den endelige diagnose bliver stillet på baggrund af en vævsprøve (biopsi) fra huden. Katten er under fuld bedøvelse, mens prøven bliver taget.

Det er sandsynligvis en allergisk tilstand, der er årsag til lidelsen, og derfor vil næste skridt muligvis være en allergitest og/eller fodring med et lav-allergent foder.

Hvordan behandles eosinofilt granulom?

Det er sandsynligvis en allergisk tilstand, der er årsag til sygdommen, og derfor gælder det om at udelukke faktorer, der kan udløse allergi. Behandlingen afhænger af, hvad der er den udløsende faktor. Det kan være yderst vanskeligt at bestemme årsagen til allergien, og i mange tilfælde er det slet ikke muligt.

Korrekt brug af binyrebarkhormon er en meget effektiv behandling mod eosinofilt granulom. Tidligere blev præparatet Niagestinâ brugt, men midlet har mange bivirkninger, så det anvendes kun i særlige tilfælde.

Hvordan er fremtiden for din kat, hvis den har eosinofilt granulom? 

Hvis man bruger den rigtige behandling, kan lidelsen kureres. Men der vil være risiko for, at katten skal være under behandling resten af livet.

Hvorfor får katte eosinofilt granulom? 

Årsagen til lidelsen er sandsynligvis en allergisk tilstand. Det kan dreje sig om allergi over for lopper, foder eller luftbårne partikler, f.eks. støv, skæl eller hår.

Hvad er risikoen for, at din kat får eosinofilt granulom? 

Eosinofilt granulom er ikke en ualmindelig hudlidelse. Den forekommer hyppigst hos katte mellem 1 og 6 år, og dobbelt så tit hos hunkatte, som hos hankatte.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.