Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
SE TILBUD I VORES WEBSHOP HER

Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

110,00 kr

CleanOcular, 100 ml Køb her
199,00 kr

Aptus SentrX eye drops, 10 ml Køb her
119,00 kr

Virbac Eye Clean, 125 ml Køb her
70,00 kr

VetPro øjenbad, 100 ml Køb her
Mængderabat
89,00 kr
Ned til
749,00 kr

Aptus Sentrx eye gel, 3 ml Køb her
125,00 kr

Lubrithal, 10 g Køb her

Sponsoreret

Hornhindesår

Latinsk navn: Ulcus corneae

Kat med hornhindesår

Af dyrlæge Peter Weis.

Hvad er hornhindesår hos katte?

Hornhindesår er en skade eller betændelse, der rammer det yderste lag af øjet. Det er det område, der hedder hornhinden. Hornhindesår hos katte opstår hyppigst på grund af skader forårsaget af f.eks. kattekløer, men også andre sygdomme kan give anledning til hornhindesår.

Hornhindesår kan strække sig fra at være et simpelt problem, der nemt kan blive kureret med lokal øjenbehandling, til en mere alvorlig lidelse, hvor det kan være nødvendigt med operation for at afhjælpe problemet.

Hvad er symptomerne på hornhindesår hos katte?

Symptomerne på hornhindesår kan optræde på et eller begge øjne samtidig. Symptomerne kan strække sig fra ganske let irritation til alvorlig øjnesmerte med hyppig blinken, nedsat tolerance for lys og/eller flåd fra øjnene. Derudover kan der være en ændring i hornhindens udseende.

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen hornhindesår?

Dyrlægen vil undersøge begge øjne meget grundigt, dels for at vurdere hornhindesårets omfang, dels for evt. at finde årsagen til problemet. Hornhindesår kan give forøget blinkning og være smertefuldt for katten, og derfor kan det være nødvendigt at foretage undersøgelsen, mens katten er under bedøvelse.

Ud over undersøgelsen vil dyrlægen farve hornhinden med et selvlysende stof, som hænger fast i eventuelle beskadigede områder, så man på den måde kan se omfanget af skaden på hornhinden. Hvis hornhinden stadig er delvis intakt, vil farven ikke hænge fast på hornhinden, men hvis der derimod er sket en dybere skade, vil farven hænge fast i de områder.

Hvordan behandles hornhindesår?

Behandlingen af hornhindesår vil være meget afhængig af lidelsens omfang, men antibiotika vil dog næsten altid være nødvendigt, enten som øjendråber eller som i tabletform. Især i de tilfælde, hvor hornhindesåret er opstået på grund af en skade, der er påført udefra (f.eks. fra en katteklo), er der stor risiko for infektion, og antibiotikabehandling vil derfor være nødvendigt.

I de tilfælde, hvor der er smerte forbundet med hornhindesåret, vil dyrlægen udlevere øjendråber til lokalbehandling mod smerten. Hvis der er et fremmedlegeme i hornhinden, vil dyrlægen fjerne det.

I de tilfælde, hvor hornhindesåret enten er omfattende eller ikke vil hele ved medicinsk behandling, vil det være nødvendigt at operere. Der findes flere forskellige former for operation i forbindelse med hornhindesår. De mest almindelige er:

  • Dækning af hornhinden. Kattens blinkhinde bliver syet hen over øjet. En anden løsning er at sy øjenlågets slimhinde hen over øjet i en periode.
  • Gitter-keratotomi. Dyrlægen laver små, fine huller i det øverste lag af hornhinden med en kanyle eller laver et "gitter" (heraf navnet) med et skalpelblad i det øverste lag af hornhinden. Metoden har vist sig at stimulere helingen af hornhinden betydeligt.

Hvordan er fremtiden for din kat, hvis den har et hornhindesår?

I langt de fleste tilfælde vil den rette behandling fører til, at øjets hornhinde bliver helt normal igen. I nogle tilfælde kan der komme et ar i hornhinden bagefter, men det vil sjældent være til gene for katten.

Hvorfor får katte hornhindesår?

Den mest almindelige årsag er påførte skader, der er opstået i forbindelse med slagsmål eller fremmedlegemer i øjet. Der kan dog også være andre årsager til hornhindesår, som f.eks. sygdomme i immunsystemet.

Hvad er risikoen for, at din kat får et hornhindesår?

Hornhindesår hos katte er almindeligt, ikke mindst på grund af katte slagsmål. Din kats levevis har derfor stor betydning for, hvor stor risikoen for hornhindesår er. Hvis din kat er indekat og neutraliseret (dvs. kastreret eller steriliseret), er risikoen meget begrænset. Hvis du derimod har en hankat, der ikke er kastreret og hovedsageligt lever udenfor, er der en betydelig risiko for, at han på et tidspunkt får et hornhindesår.

Anden viden om hornhindesår

Der findes en form for hornhindesår, som optræder uden andre tegn på sygdom eller tilskadekomst. Den form kaldes indolent cornea ulcus. Indolent cornea ulcus er en defekt i det yderste lag af hornhinden. Lidelsen er svær at behandle medicinsk, men kan med godt resultat blive behandlet kirurgisk. 

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.