Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

60,00 kr

VetPro klorhexidin opløsning 0,05%, 250 ml Køb her
139,00 kr

DOUXO S3 pyo pads, 30 stk Køb her
Mængderabat
80,00 kr
Ned til
59,00 kr

AntiSept klorhexidin spray, 100 ml Køb her
172,00 kr

TrizChlor, 118 ml Køb her

SponsoreretBidsår og bylder

Latinsk navn: Ulcus et furunculus

Byld efter bidsår på en kat

Af dyrlæge Trine Dueholm.

Hvad er bylder hos katte?

Bylder i huden forekommer oftere hos katte end hos noget andet dyr. De opstår ofte efter, at katten er blevet bidt under slagsmål med andre katte.

I forbindelse med bid kan bakterier fra mundhulen efterlades dybt under hudoverfladen, og derefter kan der dannes en byld af betændelse indkapslet i arvæv.

Hvad er symptomerne på bylder hos katte?

Der kan være tegn på en infektion, før der opstår nogen form for hævelse i huden. Katten kan virke nedstemt, den spiser ikke, ønsker ikke at blive kælet for og kan måske blive aggressiv, hvis nogen prøver at tage den op.

Symptomerne varer omkring tre dage, hvorefter hævelsen/bylden kan ses eller mærkes. Bylder opstår som regel i hovedet og på hals og hale, fordi de steder er mest udsatte under slagsmål med andre katte. Hos katte der flygter fra slagsmål sidder de ofte over haleroden. Bylder kan dog opstå alle steder på kroppen.

Bylden vil ofte vokse i størrelsen over 3-5 dage, og den vil være varm, spændt og øm ved berøring. I nogle tilfælde kan den briste, og der vil blive udtømt en cremet gullig/grønlig væske (betændelse).

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen byld?

Hvis der er mistanke om, at din kat har en byld, vil dyrlægen barbere området for at finde eventuelle tegn på, at din kat er blevet bidt. Derefter kan dyrlægen forsøge at trække betændelse ud af bylden med en kanyle for at sikre sig, at hævelsen er en byld og ikke skyldes f.eks. en allergisk reaktion eller en kræftsvulst.

Hvordan behandles bylder?

Hvis du bemærker et bidsår hos din kat, skal du rense såret med en desinficerende opløsning, f.eks. klorhexidin Hold øje med såret dagligt et par dage, så du kan opdage, om der opstår en eventuel hævelse. Hvis bidsåret først bliver opdaget, når der er dannet en byld, og hvis bylden ikke er bristet af sig selv, skal dyrlægen åbne bylden og skylle den ud. Bagefter vil din kat sandsynligvis blive  behandlet med antibiotika.

Hvordan er fremtiden for din kat, hvis den har bylder?

Mange katte får bylder i løbet af deres liv, og oftest vil de forsvinde af sig selv uden komplikationer eller efter dyrlægens behandling med udskylning og antibiotika.

I få tilfælde kan bylden, i stedet for at briste ud af, briste inde i katten, så indholdet bliver tømt ud i kattens blod. I de tilfælde vil infektionen kunne spredes rundt i hele kattens krop med blodet og give anledning til voldsomme symptomer, der kræver omgående dyrlægeassistance.

Hvorfor får katte bylder?

Bidsår med efterfølgende bylder opstår under eller efter slagsmål mellem katte. Katte har kraftige kæber og et stort antal ubehagelige bakterier i mundhulen.

I forbindelse med et bid kan bakterierne blive efterladt dybt under hudoverfladen hos den kat, der er blevet bidt. Såret i huden vil hurtigt hele, mens bakterierne under huden vil have gunstige forhold til at udvikle sig og danne en byld.

Hvad er risikoen for, at din kat for bylder?

Risikoen for, at din kat får et bidsår eller en byld bliver øget, hvis katten færdes ude og har tendens til at slås, fordi bidsår netop ofte opstår i forbindelse med slåskampe mellem katte.

Bylder opstår oftere hos hankatte, der ikke er kastrerede, end hos hunkatte og kastrerede hankatte, fordi de ikke-kastrerede hankatte ofte slås med hinanden om retten til hunkatte og territorier. Alle katte kan dog komme i slåskampe, med mindre katten bliver holdt indendøre hele tiden.

Visse sygdomme, som f.eks. katte-AIDS og leukæmi, kan overføres ved kattebid. Katte som får mange bylder efter bidsår bør mistænkes for at have et lavt immunforsvar, evt. Som følge af en af disse sygdomme.

Husk at tegne en sygeforsikring til din kat

Hvis din kat får brug for behandling, kan du få dækket op til 80 % af dyrlægeudgifterne med en kattesygeforsikring fra Dyrekassen Danmark. Du kan læse mere om, hvad forsikringen dækker og ikke dækker i forsikringsbetingelserne.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.