Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
SE TILBUD I VORES WEBSHOP HER

Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

99,00 kr

Catrine Catmosphere dispenserbold pink, 95 mm Køb her
79,00 kr

KONG Infused Cat Gyro Køb her
49,00 kr

KONG Cat Feather Teaser Køb her
59,00 kr

KONG Premium Catnip, 28 g Køb her
99,00 kr

KONG Cat Corduroy Mouse Køb her

SponsoreretHvæsseadfærd hos kat

Af dyrlæge Gudrun Frantsen.

Hvad er hvæsseadfærd hos katte?

Hvæsseadfærden hos katten er et medfødt instinkt. Katten hvæsser kløer for at afmærke sit territorium, - på lige fod med urinstrinteri. Ved at hvæsse kløer efterlader katten et synligt mærke, hvorimod der ved urinstrinteri efterlades et lugtmærke.

Hvad er symptomerne på hvæsseadfærd?

Katten kan anvende enten vandrette eller lodrette hvæsseobjekter; i naturen ofte bløde træsorter eller bark. Skiftevis på forpoterne trækker den kløerne ud og tilbage. Disse rykvise bevægelser kan variere i længde og hastighed.

Hvæsningen tjener to formål:

  • At afsætte et synligt mærke
  • At ordne kløerne, da løse stykker af klokapslen fjernes herved

Hvordan kan hvæsseadfærden behandles?

Hvæsseadfærden giver problemer, når katten bruger uønskede steder, som for eksempel møbler, tapet eller døre, at hvæsse sine kløer i.

Generelt handler det om at gøre de uønskede hvæsseobjekter så ubehagelige som mulige for katten, samt om at tilbyde den andre og gode alternativer:

  • Et kradsetræ bør altid tilbydes katten. Det er vigtigt, at kradsetræet står fast, og at det er højt nok, således at katten kan strække sig ud med forbenene, medens den står på bagbenene. Man kan stimulere brugen af kradsetræet ved forsigtigt at gnide kattens poter op ad træet. Endvidere kan man komme katteparfume (cat-nip) på kradsetræet og derved øge kattens lyst til at bruge dette.
  • Bruger katten alligevel ikke kradsetræet, men hvæsser kløer et uønsket sted, bør katten tages på fersk gerning indenfor 30-60. Afstraffelsen bør være såkaldt fjerndistance afstraffelse, såsom en høj lyd, vandpistol eller lign. Afstraffelsen må ikke være direkte, da katten ellers kan kode den dårlige oplevelse sammen med ejeren og ikke med det forbudte kradseobjekt som ønsket. Afstraffelsen bør være af en sådan karakter at katten stopper adfærden, men ikke så intens at katten bliver skræmt.
  • Er katten kommet godt i gang på et uønsket objekt, bør området renses grundigt og dækkes til med plastik eller stanniol. Er det tapet eller lignende, katten bruger, bør der sættes et kradsetræ op i området.
  • Herudover er det vigtigt at være opmærksom på, at nogle katte foretrækker vandrette objekter, samt at placeringen af kradsetræet kan have stor betydning for lysten til at bruge dette. 

Hvordan er fremtiden for din kat, hvis den har hvæsseadfærd?

Fremtiden kan være, at acceptere at katten bruger det gamle møbel som kradsetræ. Jo længere et objekt har tjent som hvæssested for katten, desto mere betyder stedet for katten og desto mere anvendes det. Ved indkøb af nye møbler, kan man lade det gamle møbel blive, eller erstatte dette med et godt kradsetræ, evt. af samme stof som det gamle møbel.

Hvorfor har katten hvæsseadfærd?

Katten bruger altid det samme sted til at hvæsse kløer. Ved hvæsningen afsættes et lugtmærke fra svedkirtler i huden på poterne, og det er sandsynligvis dette, der inviterer katten til at hvæsse igen på det samme sted. Hvæsningen er ikke kun en markeringsadfærd, men bruges også som en stress-reducerende aktivitet.
Katten kan have tilbøjelighed til at kradse foran en lukket dør, for at komme af med frustrationen over ikke at kunne komme ud/ind. Katte kan også praktisere hvæsning, når ejeren kommer hjem og overser at give katten mad med det samme. Hvis katteejeren åbner døren så snart katten hvæsser kløerne i denne, vil katten lære dette og bruge adfærden, når den ønsker at døren skal åbnes!

Hvad er risikoen for, at din kat udvikler hvæsseadfærd?

Hvæsning er en medfødt adfærd, som kan begynde, når killingen er ca. 5 uger gammel. Tilbydes katten et kradsetræ inden en uønsket hvæsseadfærd er startet, vil sandsynligheden for, at den bruger og kun bruger kradsetræet være meget stor.

Er katten først startet et uønsket sted, er det mere vanskeligt at korrigere.

Hvilke racer er særligt udsatte for at udvikle hvæsseadfærd?
Der er ingen racer som er værre end andre. Dog kan man sige at indekatte oftere hvæsser kløerne uønskede steder, da udekattene ofte hvæsser kløer udendørs.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.