Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
SE TILBUD I VORES WEBSHOP HER

Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

60,00 kr

VetPro klorhexidin opløsning 0,05%, 250 ml Køb her
172,00 kr

TrizChlor, 118 ml Køb her
139,00 kr

DOUXO S3 pyo pads, 30 stk Køb her
Mængderabat
80,00 kr
Ned til
59,00 kr

AntiSept klorhexidin spray, 100 ml Køb her

SponsoreretKlovoldsbetændelse

Hvad er klovoldsbetændelse hos katte?

Klovoldsbetændelse er en betændelsestilstand i det bløde væv omkring neglen. Betændelsen er for det meste forårsaget af bakterier, men forskellige svampe kan også give sygdommen. Hos katte er betændelsen som regel en følgelidelse til visse virussygdomme eller lidelser i immunsystemet.

Hvad er symptomerne på klovoldsbetændelse?

Ved den akutte tilstand er symptomerne hævelse og rødme af klovolden. Den er meget øm, med pus og skældannelse ved roden. Der er som regel flere negle indvolveret. Senere i forløbet, ved den mere kroniske form, ser man misdannelse af neglen, og evt. tabes neglen helt.

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen klovoldsbetændelse?

Dyrlægen undersøger katten for at finde ud af, hvor mange kløer der har klovoldsbetændelse. Løse kløer tages af i narkose, og derefter tages en svaberprøver for at afgøre, om årsagen er en bakterieinfektion eller en svampeinfektion. Dyrlægen undersøger ligeledes katten for sygdomme i immunsystemet ved at se efter sår på katten og ved evt. at undersøge en blodprøve.

Det er tit andre lidelser, der ligger til grund for klovoldsbetændelsen. Derfor kan man tage en vævsprøve (biopsi) af huden og undersøge den for indholdet af særlige immunstoffer. Dette er afgørende i forbindelse med diagnosticering og behandling af lidelser i immunsystemet. Dyrlægen kan også tage en blodprøve, for at se om din kat lider af leukæmi eller katte-AIDS.

Hvordan behandles klovoldsbetændelse?

Området omkring kløerne skal renses to gange dagligt med f.eks. klorhexidin. En langtidsbehandling (4 - 6 uger) med et egnet lægemiddel, f.eks. clindamycin, skal sættes i gang. Derefter afhænger en eventuel yderligere behandling af laboratoriefundene. Det er som regel nødvendigt at fjerne neglen under fuld bedøvelse, fordi den sidder løst og gør ondt. Normalt er det ikke nødvendigt at forbinde poten, og neglen vil oftest gro ud igen.

Hvordan er fremtiden for din kat, hvis den har klovoldsbetændelse?

Et dagligt tilsyn med katten kan forhindre, at sygdommen udvikler sig og bliver kronisk. Hvis katten er smittet med leukæmi eller katte-AIDS, er udsigterne dårlige. Der er i øjeblikket kun vaccine mod leukæmivirus, men ikke katte-AIDS-virus.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.